Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наложиха запор на имот и банкова сметка на Ева Кайли в Гърция

Михалис Димитракопулос, адвокат на Ева Кайли, след предварително съдебно заседание в Брюксел, Белгия, 22 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С решение на гръцката Служба за борба с прането на пари е бил наложен запор на недвижим имот и банкова сметка на бившата зам.-председателка на Европейския парламент Ева Кайли и на партньора ѝ Франческо Джорджи, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Кайли и Джорджи са с повдигнати обвинения в Белгия по т.нар. "Катаргейт", който разтърси Европарламента през последните седмици и е свързан с предполагаемо приемане на подкупи от евродепутати и други лица от Катар и Мароко.

Кайли беше освободена на 13 декември от длъжност като зам.-председател на Европейския парламент заради обвиненията в корупция. Тя и още трима заподозрени бяха арестувани от белгийската полиция в рамките на разследването по подозренията за корупция и пране на пари.

Гръцката финансова прокуратура започна самостоятелно разследване, което да установи евентуално участие на Кайли в корупция и пране на пари.

Обект на запор в Гърция е терен от седем декара на остров Парос, закупен от Кайли и от Джорджи, както и сметката, през която е била извършена сделката.

Гръцкият адвокат на Ева Кайли Михалис Димитракопулос заяви, че клиентката му е казала, че средствата, използвани за покупката на имота на Парос, са законни и отговарят на възнагражденията и доходите ѝ.

Междувременно в Брюксел защитата на Ева Кайли поиска днес тя да бъде освободена от ареста с електронна гривна за проследяване, съобщиха медии в Белгия. Съд в Брюксел гледа днес мярката ѝ за неотклонение. 

В ранния следобед приключи изслушването на бившия зам.-председател на Европарламента пред Съдебния съвет в Брюксел. Решението дали тя ще остане в ареста се очаква тази вечер. 

Според адвокатите по случая се наблюдава невиждано изтичане на информация от следствието, включително от самопризнанията на задържаните, сред които е и партньорът на Кайли, Франческо Джорджи. Статии в местни медии се позовават на протоколи от разпитите, според които Кайли и Джорджи са признали, че са боравили с пари, получени от корупция в полза на Катар и Мароко.

Защитата на Кайли отбелязва, че тя отрича съпричастие в корупционни действия. Допълва се, че белгийската прокуратура обяви тази седмица за започнала проверка за изтичането на информация по делото.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна