Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започва работа по газовия хъб, предложен от Русия

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че Анкара е започнала "конкретна работа" по проекта за газов хъб, предложен от Русия, целящ да пренасочи транзита на газ от повредените газопроводи "Северен поток" 1 и 2 към Турция.

"Възнамеряваме да се възползваме от този проект, има възможности и терминали за това“, каза Дьонмез в интервю за медията TVnet.

Той оцени, че "времето за предварителна подготовка е една година", като уточни, че сега е на фокус анализът "инфраструктура и детайли".

В понеделник Турция потвърди, че е подписала с Москва дългосрочни договори за доставка, като подчерта, че в момента страната "не търси алтернативни източници на газ".

Дьонмез посочи, че договорите на страната му с Русия за доставка на газ са дългосрочни и отчитат световните цени и обеми.

"Имаме дългосрочни договори с Русия. Поради пазарните условия не мога да разкрия цената. Все пак те вземат предвид световните цени и обеми. В момента не търсим алтернативни източници на доставки на газ", каза той в интервюто за TVnet.

Русия е един от най-големите доставчици на газ за Турция, осигурявайки приблизително 44% от нуждите на страната.

Коментирайки европейската енергийна криза, министър Дьонмез каза, че Турция би била готова да посредничи в преговорите за намиране на решение. Той също така обяви, че Турция и България ще подпишат утре сделка за доставка на газ, която ще продължи най-малко 13 години, без да уточнява договорените количества газ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна