Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И украинският зам. главен прокурор Олекси Симоненко е отстранен от поста

Зам.-генералният прокурор на Украйна Олекси Симоненко беше отстранен от поста
Снимка: glavcom.ua

Заместник генералният прокурор на Украйна Олекси Симоненко беше отстранен от поста, съобщиха от Генералната прокуратура на страната, предаде Ройтерс.

В изявлението, в което се обявява отстраняването му, не се посочва причина за решението, но се казва, че то е било "според собственото му желание".

Този ход идва, след като украински медии съобщиха, че Симоненко е пътувал на 10-дневна ваканция до Марбея, Испания, въпреки че президентът Володимир Зеленски забрани на длъжностни лица да пътуват в чужбина за неправителствени цели.

По-рано днес оставка подаде и зам.-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко, след като през миналата седмица и друг помощник на Зеленски, Олексий Арестович, също се оттегли от своя пост.

От поста си се оттегли и заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов.

Тези оставки са факт, след като в понеделник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се справи с корупцията в правителството си през следващите дни.

Междувременно стана ясно, че във вторник и петима областни управители бяха уволнени от правителството на Украйна след заповед на президента Володимир Зеленски на фона на радикални кадрови промени в управленските институции.

Уволненията бяха обявени в приложението за съобщения Telegram от Олег Немчинов, министър в правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна