Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед ще проучи регулацията на фалиралата Silicon Valley Bank

Офисът на Silicon Valley Bank в Ню Йорк вече е празен, Ню Йорк, САЩ, 10 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв започва преглед на надзора и регулирането на Silicon Valley Bank, след като SVB бързо се срина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналия петък с банкрута на SVB - най-големият банков фалит в Америка от финансовата криза през 2008 г. насам, се породиха опасения за потенциални последици за цялата банкова система.

Прегледът ще бъде ръководен от заместник-председателя на ФЕД по надзора Майкъл Бар и ще бъде публикуван до 1 май, се казва в съобщение на Фед.

"Събитията около Silicon Valley Bank изискват задълбочен, прозрачен и бърз преглед от страна на Федералния резерв", заяви в изявление председателят на Фед Джером Пауъл.

Бар добави, че е необходимо "да се извърши внимателен и задълбочен преглед на начина, по който упражнявахме надзор и регулирахме тази фирма".

Акциите в САЩ приключиха търговския ден разнопосочно

Акциите на "Уолстрийт" бяха разнопосочни в края на днешната нестабилна сесия, тъй като няколко средно големи банкови акции претърпяха поредната си наказателна разпродажба на фона на опасенията за разпространение на проблемите, обощава АФП.

Индустриалният индекс Dow Jones Industrial Average завърши със спад от 0,3% на ниво 31 819,14 пункта.

Широкообхватният S&P 500 загуби 0,2% до 3 855,76, докато технологичният индекс Nasdaq Composite напредна с 0,5% до 11 188,84.

Сесията се проведе по повод на извънредните съобщения в неделя вечерта от страна на федералните банкови регулатори на САЩ за гарантиране на всички депозити в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Регулаторите добавиха и мерки, които да гарантират, че банките разполагат с адекватна ликвидност.

Но големите спадове в други средни по размер банки смутиха инвеститорите. First Republic спадна с около  62%, KeyCorp се срина с 27,3%, а Zions Bancorp - с 25,7%.

"Никой не е убеден, че сме видели последното", що се отнася до проблемните банки, заяви анализаторът на Briefing.com Патрик О'Хеър.

"Пазарът е в стил "първо продай, после задавай въпроси", каза О'Хеър и добави, че ръстовете на Apple, Microsoft и други по-големи акции в понеделник показват защитна тенденция сред инвеститорите да се придържат към надеждни компании.

Но О'Хеър каза още, че Фед може да се сблъска с трудности да балансира още във вторник, когато ще бъдат публикувани ключови данни за потребителските цени. Ако инфлацията остане висока, Фед все пак ще изпита натиск да повиши лихвените проценти по-късно този месец.

Сред отделните компании биотехнологичната компания Seagen скочи с 14,5%, след като постигна споразумение да бъде придобита от Pfizer за 43 млрд. долара. Pfizer напредна с 1,2 %.

Отзвукът в Европа

За спокойствие призоваха финансовите министри на страните от еврозоната и еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, след като акциите на банките в Европейския съюз поевтиняха средно с 10 процента заради срива на Silicon Valley Bank, а след нея и на Signature Bank.

Джентилони не вижда риск от "зараза" в европейския банков сектор: "Директно няма зараза, има възможност за индиректно заразяване, но в момента не виждаме това като конкретен риск", заяви еврокомисарят.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна