Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регулаторните власти в САЩ правят опит да намерят купувач сред други регионални банки, за да защитят незастрахованите депозити в банкрутиралата институция

След фалита на Silicon Valley Bank - очаква ли се "домино ефект"

Офисът на Silicon Valley Bank в Ню Йорк вече е празен, Ню Йорк, САЩ, 10 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инвеститорите и ръководителите на финансови институции се тревожат все повече, че фалитът на 16-ата по големина банка в Съединените щати Silicon Valley Bank (SVB) може да има домино ефект. Агенция Ройтерс съобщава, че регулаторните власти правят опит да намерят купувач сред други регионални банки, за да защитят незастрахованите депозити в банкрутиралата институция.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) прави опит да намери банка, в която да се влеят незащитените депозити от SVB, пише Ройтерс с уточнението, че не може да установи дали такава сделка наистина се обсъжда. Агенцията уточнява, че подобно сливане би било много значимо за всяка потенциална друга банка и вероятно ще изисква регулаторът да ѝ даде специални гаранции, както и редица други разрешения за осъществяването на подобна сделка.

89% от депозитите в банката не са били застраховани, а на 13 март централата и клоновете ѝ трябва да отворят, за да започне изплащането на гарантираните депозити. Именно затова служителите на SVB да останат на работните си места още 45 дни. Междувременно CNBC съобщи, че в петък – деня, в който бе обявен фалитът на банката, финансираща основно стартиращи компании, са раздадени годишните бонуси на служителите. Като се позовава на друга медия, телевизията посочва, че те варират между 12 000 долара за сътрудник до 140 000 за управляващите директори.

В средата на миналата седмица управата на SVB е била информирана чрез телефонен разговор, че е възможно намаляване на кредитния рейтинг на банката заради обезценка на облигациите, в които е инвестирала. Опитът на ръководството ѝ да укрепи капитала, включително и през борсата, се провали, а междувременно притеснени за вложенията си компании изтеглиха масово депозитите си. Всичко това доведе до най-големия банков колапс в Съединените щати от 2008 година, когато фалира Lehman Brothers.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38