Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква "бързи решения" на проблема със забраната на двигателите с вътрешно горене в ЕС

Щефи Лемке. министър на околната среда на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блокирането от страна на Германия на планираната забрана в ЕС за двигатели с вътрешно горене трябва да бъде разрешено възможно най-скоро, тъй като законът е от "изключително значение", заяви в четвъртък немският министър на околната среда Щефи Лемке, предаде "Файненшъл таймс".

Лемек, която е член на Германската зелена партия, каза, че очаква "бързи решения" по този важен въпрос, докато преговорите продължават.

Министрите на околната среда на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък в Брюксел, но тя посочи, че въпросът няма да бъде разгледан на това заседание.

По-рано през март Берлин отхвърли политиката, която постепенно ще премахне двигателите с вътрешно горене в единния блок от 2035 г., освен ако не бъдат добавени някои предупреждения относно теоретично неутралните по отношение на въглерода т.нар. електрогорива.

Електрогоривата (e-fuels), известни също като синтетични горива, са вид заместващо гориво. Те се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, заедно с водород, получен от устойчиви източници на електроенергия като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Европейската комисия обаче не е склонна да отвори отново правния текст, който вече беше одобрен от Европарламента.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени