Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE очаква по-силен растеж на петролното търсене въпреки забавяне на световната икономика

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозите си за растеж на търсенето на петрол през тази и следващата година въпреки очакваното забавяне на експанзията в почти всички големи икономики по света.

В последния си месечен доклад базираната в Париж организация вече очаква нарастване на търсенето на петрол през 2023 г. с 2,4 млн. барела на ден до рекордните 102 млн. барела дневно при предишна оценка за повишение с 2,3 млн. барела. Новата оценка на МАЕ е близо до оповестената ден по-рано последна прогноза на ОПЕК за повишаване на петролното потребление с 2,46 млн. барела през настоящата година.

За 2024 г. МАЕ очаква увеличаване на търсенето на петрол в световен план с 900 хил. барела на ден при прогноза месец по-рано за повишение с 800 хил. барела. Макар и леко завишена, новата прогноза е доста по-ниска от очакването на ОПЕК за повишаване на петролното потребление догодина с 2,25 млн. барела.

Въпреки че доброволните съкращения на доставките от страна на Саудитска Арабия и Русия до края на годината ще запазят петролното предлагане затегнато, с оглед на очакваното забавяне на растежа при потреблението, пазарът на важната енергийна суровина може да премине към излишък в началото на 2024 г., отбеляза в своя доклад базираната в Париж организация.

Общият икономически растеж и растежът на търсенето на петрол се очаква да отслабнат през следващата година, посочи МАЕ, като организацията добави, че очакванията за 2024 г. са подкрепени от надежди за намаляване на лихвените проценти и неотдавнашния спад на цените на суровия петрол.

"Тъй като търсенето все още надвишава наличните доставки с наближаване на зимата в Северното полукълбо, на този етап пазарните баланси ще останат уязвими към повишени икономически и геополитически рискове – и предстояща допълнителна нестабилност", предупреди МАЕ.

Към днешна дата цените на петрола Брент отслабнаха до около 82 долара за барел от връх около 94 долара за барел от септември 2023 г.  Притесненията относно глобалния икономически растеж и петролното търсене натежаха върху цените, въпреки подкрепата за едни по-високи цени, идваща от съкращенията на доставките от ОПЕК и нейните съюзници във формата "ОПЕК +" и от военния конфликт между Израел и "Хамас" в Близкия изток.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна