Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво гласи манифестът на Герт Вилдерс, който печели изборите в Нидерландия

Некзит, по-малко миграция, по-малко чуждестранни студенти и по-голям добив на петрол и газ иска Партията на свободата

Герт Вилдерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Герт Вилдерс и неговата крайнодясна Партия на свободата се превърнаха в истинска политическа сензация, спечелвайки парламентарните избори в Нидерландия, според първоначалните резултати, предаде АФП.

По време на кампанията Вилдерс смекчи антиислямската си реторика, отдавайки внимание на проблеми като разходите за живот.

Остава да се види дали ще може да привлече подкрепа от други политически партии, за да сформира работеща коалиция като премиер.

Но какви са политиките на Партията на свободата? В предизборния манифест са заложени замразяване на предоставянето на убежище, референдум за членството в ЕС и по-голям добив на петрол и газ.

Отношение към исляма

С намаляване на миграционния поток и молбите за убежище ислямизацията на нашата страна ще намалее, се казва в предизборната програма на партията:

"Нидерландия не е ислямска държава: без ислямски училища, корани и джамии… Искаме по-малко ислям в Нидерландия, което ще постигнем посредством: по-малко незападна имиграция и общо прекратяване предоставянето на убежище…Забрана на носенето на ислямски забрадки в правителствени сгради".

Имиграция

Партията предлага "замразяване на предоставянето на убежище" и "по-рестриктивна миграционна политика като цяло", както и отказ от участие в миграционните правила на ЕС. Политическата формация иска и възстановяване на граничния контрол в страната и връщане на бежанците, опитващи се да влязат в Нидерландия в "сигурни съседни държави". А бежанците с жителство ще го губят, ако "отидат на ваканция до родината си".

Гражданите на ЕС ще се нуждаят от разрешително за работа, а броят на чуждестранните студенти ще бъде намален.

Европа

Партията на свободата иска "суверенна Нидерландия, която сама отговаря за собствената си валута, собствените си граници и определя собствените си правила".

Поради това партията отхвърля всяка форма "политически съюз" като ЕС – "институцията, която набира все повече и повече власт, изсмуква парите на данъкоплатците и налага диктат върху нас".

Партията иска обвързващ референдум за членството ЕС, а до провеждането му да стане нетен получател на еврофондове, а не нетен донор. Партията отхвърля и всяко бъдещо разширяване на ЕС. И иска да премахне флага на ЕС от правителствените сгради в страната.

Външна политика

"Нашата страна е на първо място". Партията на свободата е "голям приятел на единствената истинска демокрация в Близкия изток – Израел", се казва в манифеста, който се ангажира със засилване на връзките с еврейската държава и закриване на нидерландското представителство в Рамала.

Дипломатическите отношения със страни, въвели шериата, ще бъдат прекратени.

Климат

"Накарани сме да се страхуваме от климатичните промени от десетилетия…Трябва да спрем да се плашим", гласи част от манифест.

Нидерландия има най-добрите хидроинженери и няма нужда да се притеснява от повишаващите се нива на морето.

Манифестът призовава за по-голям добив на петрол и газ в Северно море и за запазване на ТЕЦ-овете на въглища и газ.

Партията подкрепя и бързо строителство на нови АЕЦ. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна