Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Герт Вилдерс е изправен пред тежката задача да намери съюзници за кабинет

Герт Вилдерс обявява победата си на парламентарните избори в Нидерландия, 22 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесният Герт Вилдерс е изправен пред тежкото изпитание да превърне съперниците си в съюзници в коалиционно правителство след победата си на изборите в Нидерландия, които разтърсиха кралството и Европа, предаде АФП.

Неговата Партия на свободата печели 37 депутати в 150-местния парламент – повече от двойно в сравнение с предишните избори, сочат почти окончателните резултати.

На второ място е левият блок с 25 места в парламента, а дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте отбелязва катастрофален резултат с едва 24 депутати.

Вилдерс (60 г.) сега има трудната задача да опита да сформира работеща коалиция като примами съперници, които категорично отказаха преди вота да бъдат част от правителство, ръководено от партията му.

Неочакваната победа бе последвана от моментални поздравления от крайнодясната Марин льо Пен и от националиста премиер на Унгария Виктор Орбан, но вероятно ще предизвика страхове в Брюксел – Вилдерс е евроскептик и иска референдум за членството в ЕС.

Въпреки че смекчи антиислямската си реторика по време на кампанията Партията на свободата обещава забрана на Корана, на джамиите и на ислямските забради, което предизвика безпокойство сред мюсюлмански лидер.

Пред привърженици в Хага след излизането на екзитпол проучванията Вилдерс удвои антимигрантската си реторика, заявявайки, че нидерландците са гласували да обуздаят "цунамито" от търсещи убежище.

"Партията на свободата повече не може да бъде игнорирана", настоя той и призова останалите партии да се разберат с него.

Но не е ясно дали ще може да си осигури 76 депутати, които да го подкрепят в парламента.

Бившият еврокомисар Франс Тимерманс, чийто ляв блок (Зелени/Социалдемократи) е втора политическа сила, незабавно отхвърли сътрудничество, заявявайки, че тяхната работа е да "защитават демокрацията" в страната.

Активистът за борба с корупцията Питър Омцихт, чиято партия "Нов социален договор" е четвърта с 20 места в парламента, изглежда сигурен участник, посочвайки, че е "на линия" за преговори, макар да призна, че те ще бъдат трудни.

Дилан Йешилгьоз, която поведе Народната партия за свобода и демокрация към разочароващите 24 места в законодателния орган, бе уклончива изборната нощ, заявявайки, че Вилдерс ще трябва да види дали ще може да създаде коалиция.

Тя първа отвори вратата към Вилдерс да се присъедини към правителство, ръководен от нейната партия, но подчерта, че няма да бъде част от кабинет под негово ръководство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вилдерс обещава, че ще бъде премиер на "всички нидерландци", но антимюсюлманските му позиции в миналото му спечелиха прякора Нидерландския Тръмп, също и заради сходство в прическите им.

Той е признат за виновен в дискриминация през 2016 г., след като оглавява тълпа с призив за "по-малко" мароканци в Нидерландия, а по-рано сравнява Корана с "Моята борба" на Адолф Хитлер, заявявайки, че и двете книги трябва да бъдат забранени.

Последното правителство на досегашния премиер Марк Рюте бе формирано след рекордните 271 дни. Този път може и да са повече, посочва АФП. Според анализатори едва ли ще има нов кабинет преди средата на 2024 г.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна