Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасова и Белазелков вече са конституционни съдии

Снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии.

Това се случи в отсъствието на държавния глава.

Точно осем минути продължи клетвената церемония. Преди да прочете клетвата, която Атанасова и Белазелков да повторят, председателят на Конституционният съд Павлина Панова припомни, че като висш държавен орган, който е независим, през повече от 32-годишното си съществуване Съдът е отстоявал своята независимост и че и това ще прави и занапред.

"Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!", гласеше клетвата на двамата нови съдии.

След подписване на клетвените декларации Десислава Атанасова и Борислав Белазелков облякоха и червените си тоги. И така с двегодишно закъснение КС е в пълен състав.

Двамата бяха избрани от Народното събрание точно преди седмица, като това стана с гласовете на депутатите от т.нар. "конституционно мнозинство".

Тогава Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, а Белазелков - 154.

Имаше очаквания президентът Радев да постъпи именно така, тъй като всъщност той сезира конституционния съд заради избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Днес обаче до последно нямаше информация от "Дондуков"2  какво ще предприе какво ще предприеме държавният глава. Точно в 10 часа  стана ясно, че той няма да отиде, защото според него полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозни съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. 

"Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемонията да замени принципите", пише още позицията на президента.

На церемонията обаче дойдоха председателя на Народното събрание и председателите на двете върховни съдилища. Тези институции са описани като присъстващи на клетвата. Клетвата, която многократно беше сравнявана с безпрецедентното проваляне на клетвата на Венета Марковска преди 12 години, протече по обичайния начин - не отделно на двамата конституционни съдии, а едновременно. Така, че Белазелков и Атанасова се заклеха да спазват Конституцията, а в словото си председателят на Конституционния съд Павлина Панова напомни, че той се ръководи само от закона. Той е политически независим. Такъв е бил 30 годинии  ще бъде такъв, и че от конституционните съдии, които полагат клетва, се очаква да направят същото. Единствените, които коментираха отсъствието на президента и изобщо споровете около избора, бяха председателите на двете върховни съдилища Георги Чолаков и Галина Захарова.

"Присъствието на тази процедура е чисто формална. Тази процедура по никакъв начин не влияе върху фактическия състав. Той е приключен след обнародване на решението на Народното събрание. Да не забравяме, че преди две години имаше процедура, на която не присъстваше Лозан Панов и тя се проведе", припомни Чолаков.

"Нашето участие е изцяло представително и се дължи на уважението към институцията. Не мога да не отдам значението и уважението към Конституционния съд на Република България, който, според мен, е органът крепител на върховенството на правото", коментира Захарова.

Залага ли напрежението около избора на Атанасова и Белазелков очакване за по-висок стандарт при подбора на конституционни съдии, включително и от върховните съдии, които също имат своя квота -  позицията на Чолаков и Захарова:

"Променихме правилата, в седемдневен срок предварително се обявяват номинациите. Те са ясни за обществото".

"Полагаме огромни усилия, за да се задълбочат и да стане още по-ясно пред обществото начина, критериите, съображенията, поради които се избира един или друг човек. И ние, и останалите органи могат да положат усилия за постигане на още по-голяма прозрачност

1/3 от състава на Конституционния съд се избира именно на общите събрания на двете върховни съдилища. 

Малко преди началото на клетвата и след нейния край група около БОЕЦ беше около официалния вход на КС, от който не влезе нито един от официалните гости, нито от конституционните съдии. Георги Георгиев настоя да влезе и да зададе въпроси на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но не беше допуснат. 

Четири дела очакват вече напълно окомплектования КС - по жалби на президента и опозиция -  за промените в Конституцията и за пороци в избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Очаква се първото произнасяне да е за това - дали  решението, с което мнозинството прати двамата в КС за по девет години, ще оцелее, тъй като те влизат в институтицията с голямо закъснение, а самият съд вече каза, че по-късното влизане означава и по-кратък мандат. Няма коментар от Атанасова и Белазелков дали ще участват в самото обсъждане.

Що се отнася до делото за промените в Конституцията  - там очакванията са за резултат към средата на година. Назависимо, че е била вносител и е подкрепила конституционната реформа като депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова каза, че ще участва във взимането на крайното колективно решение.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна