Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери на страни от БРИКС призоваха за деескалация в Украйна и Близкия изток

Среща на лидерите на страните от БРИКС, 23 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че "не трябва да има ескалация на боевете" в Украйна. Той заяви това пред ръководителите на страни от организацията БРИКС в руския град Казан, предаде АФП.

БРИКС - доскоро Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА, се разшири за сметка на Египет, Етиопия, Иран и ОАЕ.

Около 20 световни лидери участват в най-големия дипломатически форум в Русия, откакто Путин предприе военна инвазия в Украйна през 2022 г.

Пекин твърди, че е неутрална страна в конфликта, но е силно критикуван от Запада, че осигурява на дългогодишния си съюзник Москва дипломатическа и икономическа подкрепа.

За "избягване на ескалация" във войните в Украйна и Близкия изток се обяви и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва в изказването си на форума.

"Избягването на ескалацията и насърчаването на мирните преговори са критични за конфликта между Украйна и Русия", каза Лула да Силва посредством видеоконферентна връзка. И призова страните да "работят заедно" за прекратяван на конфликта между Израел и радикалните групировки "Хамас" и "Хизбула".

От своя страна иранският президент Масуд Пезешкиан призова днес членовете на БРИКС да помогнат за прекратяването на войната в Газа и Ливан.

"Призовавам всички членове на влиятелната група БРИКС да използват своите колективни и индивидуални способности за прекратяване на войната в Газа и Ливан", посочи Пезешкиан в изказването си на форума.

Домакинът на срещата Владимир Путин по-рано обяви създаването на нов "многополюсен световен ред", предаде АФП.

"Процесът по формиране на многополюсен световен ред е в ход – динамичен и необратим процес", каза той при официалното откриване на срещата.

БРИКС "засилва авторитета си в международните дела", каза Путин и призова членките на организацията да се заемат с най-неотложните въпроси от глобалния дневен ред, сред които "острите регионални конфликти". 

Путин е приветствал предложенията на лидери от БРИКС да посредничат в конфликта в Украйна и им е казал, че силите на Москва напредват на бойното поле, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Реджеп Ердоган при пристигането си в Казан/ЕПА/БГНЕС

За срещата днес пристигна и турският президент Реджеп Ердоган, чиято страна също е подала молба за членство в БРИКС. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна