Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

От 23 ч. до 24 ч. утре ще бъде спряно движението в двете посоки при 89-ти км на АМ "Струма" в района на село Зелен дол

Утре, 18 юли, от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки при 89-ти км на АМ "Струма" в района на с. Зелендол, съобщиха от АПИ. За да не се затруднява трафикът през деня, късно вечерта ще се монтира рамка на изграждащата се електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за..

публикувано на 17.07.19 в 18:41

Станции за електромобили вече и в община Петрич

  Община Петрич взе решение и изгради зарядна инфраструктура за електромобили с цел стимулиране на екотуризма в региона. Три универсални станции, съвместими с всички електромобили и плъгин хибриди са изградени, както следва: паркинг на Община Петрич; общински паркинг в м. Рупите; при входа на с. Марикостиново. Зареждането на новите..

публикувано на 17.07.19 в 18:22

Районна прокуратура – Сандански се самосезира във връзка с изнесена информация за незаконно изсичане на дървета

       Районна прокуратура – Сандански разпореди проверка по повод медийна публикация за определена като вандалска сеч в района на Сандански и изпратено "отворено писмо" до окръжния прокурор, съдържащо данни за  евентуално извършено престъпление. Проверката е с цел установяване на действителното фактическо положение и преценка налице ли са данни..

публикувано на 17.07.19 в 16:55

Кафява мечка е нападнала и унищожила четири пчелни кошера в пернишкото село Кладница

      Инцидентът е станал през последната седмица на месец юни, а сигналът е бил подаден чрез зеления телефон в РИОСВ – Перник. Нападнатият пчелин се намирал в частен имот, граничещ с гората. От страна на МОСВ са предприети действия за  изплащане на обезщетение  за нанесените щети на собственика на пчелина, съобщиха от екоинспекцията.       Това не е..

публикувано на 17.07.19 в 16:29

Орелът полетя, ОФК "Пирин" (Благоевград) е с нова емблема!

     От днес официално общински футболен клуб Пирин (Благоевград) има нова емблема. На нея орелът е разперил криле и е полетял. Автор е ултрасът на отбора Кирил Георгиев, който има личен бизнес в сферата на дизайна. След разгорещени дебати и труден избор,  петчленното жури предпочете,   с леки промени, проекта на Георгиев, в конкуренцията на още..

публикувано на 17.07.19 в 15:16

90 европейски проекта се изпълняват в област Кюстендил

     Деветдесет договора за изпълнение на проекти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица са сключени в Кюстендилска област от началото на програмния период – 1 януари 2014 г. – до момента, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) в Кюстендил. Общата им..

публикувано на 17.07.19 в 14:45

Изграждат параклис на Св. Марина край село Сенокос

     Пореден параклис започва да се изгражда на територията на община Симитли. Денят на Св. Марина бе избран от миряните в село Сенокос за полагане на първа копка от градежа. Светото място ще се построи изцяло от дарения, като намерението е да се освети през юли следващата година. На църковния ритуал по освещаване на основите присъстваха местни..

публикувано на 17.07.19 в 14:34