Почина известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска

На 90-годишна възраст е починала известната разказвачка на граовски хумор и обявена от ЮНЕСКО през 2010 година за живо човешко съкровище Лидия Добревска, съобщиха от Община Брезник. „Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казваше приживе сладкодумната разказвачка и не щадеше сили, а до последно предаваше на по- младите поколения съхранените от нея граовски песни, народни мъдрости и обичаи. Лида Добревска е носител на множество награди от провеждани у нас фестивали, автор е на книгата „Ех, години, години“ и почетен гражданин на Брезник. Последното й излизане на сцена бе само преди месец – на честването на 120-годишнината от рождението на славея от Знеполе Гюрга Пинджурова, с която лично са се познавали. 


Вижте още

Петрич се включва в четвъртите Годишни награди в туризма

Започна електронното гласуване за четвъртите Годишни награди в туризма - 2019. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Община Петрич се бори за награда в шест категории.  ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ“ - Местност Рупите.  „ДУХЪТ НА БЪЛГАРИЯ“- Фестивал на кестена.  ТУРИСТИЧЕСКА..

публикувано на 12.11.19 в 12:02

Беласица – планината на водопадите

Беласица е планината с най-много водопади на единица площ в България. Те са се образували по поречията на реките, спускащи се по стръмните и северни склонове. Всички се намират на територията на Природен парк „Беласица“.  Един от най-недостъпните в момента е Лоповският водопад. Той е каскаден водопад, който се намира в местността „Лопово“, на..

публикувано на 12.11.19 в 10:24

Административен съд – Благоевград разпореди експертиза на бюлетини от кметските избори в Копривлен

Административен съд – Благоевград даде ход на делото, образувано по жалба на Ангел Зайков, кандидат за кмет на село Копривлен, община Хаджидимово, срещу решението на ОИК – Хаджидимово, с което е обявен за избран на първи тур за кмет на кметство село Копривлен Лъчезар Банев. Жалбоподателят оспорва действителността на отчетените от секционните..

публикувано на 12.11.19 в 10:08

Банско е на първо място сред семейните ски-дестинации в Европа

Нова британска класация постави Банско на първо място сред най-изгодните семейни ски-дестинации в Европа. Това съобщиха две от най-популярните медии на Острова – „Дейли Мейл“ и „Дейли Телеграф“, позовавайки се на 13-ия годишен доклад на специализираната финансова онлайн платформа „Пост офис“. В настоящото проучване за бюджетни фамилни ваканции..

публикувано на 12.11.19 в 09:39

Предстоящи събития на 12 ноември

Днес, както и на 26 ноември и 9-ти декември, в Благоевград ще се проведе безплатно изследване на пушачи. Изследванията са в рамките на третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари. Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната..

публикувано на 12.11.19 в 08:02

Времето днес

До обед на много места в котловините, низините и около водните басейни ще е мъгливо. Следобед мъглата ще се разсее и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. По-късно през деня над югозападните райони от страната облачността ще се увеличи и вплътни, но само на изолирани места там ще превали..

публикувано на 12.11.19 в 07:54

„Изкуството: Моята гледна точка“ – предстояща изложба на ученичката Петя Петкова

Ученичката в НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" – Благоевград Петя Петкова ще представи след броени дни своята първа самостоятелна изложба. Нарекла я е „Изкуството: Моята гледна точка“. Съорганизатор на изложбата е Регионалният исторически музей – Благоевград, където и ще бъдат изложени творбите.  Ще бъдат представени фотографии и картини, а на официалното..

публикувано на 11.11.19 в 20:07