Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград е домакин на 13-та Международна олимпиада по лингвистика между 20 и 24 юли, събитието е в Американския университет в Благоевград

Благоевград е домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика. Събитието ще се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, обединявайки 28 държави от целия свят. Най-способните ученици от различни нации ще премерят знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици.

 „Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание“, споделят от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН. 

Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава. Тази година съставите на българските отбори са следните:

Отбор 1:

Тина Владимирова Владимирова, 10. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Надежда Димитрова Димитрова, 10. клас, 128. СОУ "Алберт Айнщайн", София

Борислав Иванов Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", София

Валентин Руменов Димов, 10. клас, 91. НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София

Отбор 2:

Данаил Николаев Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна

Радина Добромирова Добрева, 12. клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна

Здравко Пламенов Иванов, 8. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ралица Стефанова Дарджонова, 12. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията (2.8 милиона лева за периода 2010-2017 г.) Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

13-тата Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. е под патронажа на президента на Р България и ще се проведе в Американския университет в България, Благоевград.  Подготовката на националния отбор по лингвистика протича в Центъра за подготовка на олимпийски състезатели към МОН.

Събитието ще се открие с церемония от 16.00 часа на 20 юли 2015 г. Състезанието ще протече в два дни, закриващата церемония и награждаването са 24 юли, от 15.00 часа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Локализираха пожара край Елешница

Локализиран е пожарът, който избухна по-рано днес на територията на ДГС "Елешница", съобщиха от ЮЗДП. Екипите продължават работа по гасенето му.  Над 50 служители на териториални поделения на ЮЗДП от Елешница,Гърмен, Добринище, Гоце Делчев, Якоруда, Места, Сатовча и Разлог  са на терен в горящата борова гора на територията на ДГС Елешница. Засегнати..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Избухна пожар в района на ДГС Елешница

Над 50 служители на териториални поделения на ЮЗДП гасят пожар в борова гора на територията на ДГС Елешница.  Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 дка. Веднага след като става ясно, че колегите от Елешница имат нужда от помощ, към мястото тръгват служители на стопанствата в Гърмен, Добринище, Гоце Делчев, Якоруда, Места, Сатовча и..

публикувано на 17.08.24 в 18:03

Представят „Песента на камъните” в Ковачевица

Кюстендилецът Асен Маринов – китарист и композитор, ще представи тази вечер в село Ковачевица спектакъла „Песента на камъните“. Маринов и колегите му певицата Деница Серафим, Дияна Зарева – цигуларка, певица и композитор и перкусионистката Анита Нейчева ще изпълнят авторски композиции и ще разкажат приказни истории за сегашни и отминали времена.  В..

публикувано на 17.08.24 в 14:23

Нов тип детски площадки се изграждат в Кюстендил

Детска площадка на която ще има и съоръжения за възрастни, които да се забавляват, докато по-малките играят ще бъде изградена в Кюстендил. Парите за площадката са от капиталовите разходи на Общината, а стойността ѝ е 32 500 лева.  Площадката ще бъдеразположена в район на града, който през последните години беше занемарен и изоставен. През следващата..

публикувано на 17.08.24 в 13:44

Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване.  Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос - Халкидики,..

публикувано на 17.08.24 в 11:09

Продължава „Фестивалното лято“ в Разлог

Тази събота , от 20 часа, парка край езерото ще посрещне инструктори по латино танци и любители на латино ритмите за един горещ танцов маратон. Събитието се организира от Община Разлог. Под звуцита на мелодична латино музика, в танците участие могат да вземат всички присъстващи, което ще превърне събитието в своеобразен танцов маратон,..

публикувано на 17.08.24 в 09:15

Затварят улица в Благоевград

Бул. „Джеймс Баучер“ ще бъде затворен за движение на МПС от  (17 август) в 08.00 часа до понеделник (19 август) в 08.00 часа. Мерките се налагат заради ремонт на ВиК мрежата по пътната връзка. Автомобилите и линии №1, №3, №7, №12 от градския транспорт ще преминават по обходен маршрут, като за добрата организация на движение ще бъдат поставени..

публикувано на 17.08.24 в 09:04