Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Графика. Рисунка“ от колекцията „Масларски”, откриха днес в Градската художествена галерия в Благоевград

Иво Масларски

Една много специална изложба, наречена „Графика. Рисунка” от колекцията „Масларски”, беше открита днес в Градската художествена галерия в Благоевград.

Тя наистина е уникална, като съдържание и като мащаб, защото събира енергиите на повече от 40 именити български и чуждестранни художници от различни поколения. Още една възможност да се докоснеш до тайните на графиката и световете на големи майстори.

Сред тях са Наум Хаджимладенов, Димитър Казаков, Веселин Стойков, Димо Колибаров, Светлин Русев, Златка Дъбова, Симеон Венов, Милко Божков, Стоян Цанев, Захари Каменов, Николай Майсторов, Греди Асса и др. Избрани са и работи на трима автори от Благоевград: Иван Милушев, Пламен Бонев и Александър Тодоров.

Наред с българските творби, могат да бъдат видяни произведения на забалежителни чуждестранни автори – като Пиер Бонар, Акира Куросаки, Арнолд Грощ, Вили Бьорн Мортенсен, Ири и Тоши Маруки, Владимир Гаджович и др.

Езикът на графиката води към съкровени, интимни художествени пространства. Като правило, разположен в черно-белия регистър, чужд на привлекателната цветност, този език предполага и изисква високо ниво на пластическа култура.

Колекционерът - галерист Иво Масларски, голям ценител на изкуството и приятел на художниците, ни показва десетки творби. Графичните листове не ни натоварват, а ни привличат и задържат. Защото изложените работи – макар и отнасящи се към различни времена и носещи стиловия почерк на различни автори – са качествени.И тъкмо затова, те така силно активизират възприятието ни. Съпоставките и мостовете, които мислено свързват творбите, насочват към нови, дори неочаквани размишления.” – каза в словото си директорът на галерията Иван Милушев.

Изложбата може да бъде видяна до 21 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Първите три газови когенератори бяха пуснати в експлоатация през есента

Нова инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”

Нова когенераторна инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”. Дружеството е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 7 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на оферти е 13 юни. Новата когенерация ще бъде разположена в близост до пуснатите в експлоатация през есента три газови когенератори. В ноизграденото хале ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 11:20

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

Магистрала, или не в Кресненското дефиле

На 4 юни от 16:00 ч в Аула “Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия ще бъде представен прогреса по проект и инвестиционното предложение “Обща инфраструктура на високоскоростна железопътна линия София - Солун и автомагистрала в участъка Симитли - Кресна”.  Проектът предвижда високоскоростна (над 250 км/час) железопътна..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за..

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго..

публикувано на 29.05.24 в 09:23

Интензивни валежи и градушки

Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 29.05.24 в 06:56

Георги Първанов в Благоевград: Отрицанието е най-лошият път в отношенията ни с РС Македония

Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов припомни, че в Благоевград е бил преди повече от 20 години на една подобна лекция във връзка със 100 години от Илинденско-Преображенското въстание. Той участва в дискусия на тема „Отношенията между България и Северна Македония - от общо историческо минало към общо бъдеще“ и изнесе лекция..

публикувано на 28.05.24 в 16:12