Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „След Китай” бе открита в Благоевград

Автор Десислава Минчева, Селото Син Ие, темпера, пастел/платно, 100/160

Тази вечер осем известни художници - знакови имена за съвременното българско изкуство, откриха общата си изложба „След Китай” в залите на Градската художествена галерия в Благоевград. Доц. Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Десислава Минчева, Долорес Дилова, Любен Генов, Николай Янакиев, Свилен Блажев и проф. Станислав Памукчиев, участвали през есента на 2014 година в пленер в Дзиандъ и Син Ие, представят днес пред публика своето много лично усещане и поглед към далечната азиатска страна. Проектът е осъществен със съдействието на министерството на културата, българското външно министерство и на генералното консулство на страната ни в Шанхай и в партньорство с асоциацията на художниците на областта Джъдзян.

Творбите, появили се след завръщането им, са вдъхновени от екзотичната природа, бит и душевност на този съвършено различен от нашия свят.

„Бяхме пътешественици и щастливи откриватели – казва проф. Десислава Минчева. – Не е възможно да се разкаже всичко това, още повече, че вероятно всеки от нас го е преживял по своему. Китай не може и не трябва да бъде илюстриран. Той се усеща на друго, дълбоко ниво, размества пластове в теб и те кара да се замислиш дали ти, европеецът, си в състояние да го пресъздадеш пластически. Изложбата е фрагментарна и дава само насоки за начина на усещане на всеки от нас на нещо толкова трудно за разбиране и обяснение, каквото е Китай.”

Предлагаме на Вашето внимание и специалния текст, написан от нея.

* * *

След Китай

Клони, надвиснали над спокойни води,
се допират до повърхността им, почти недоловимо.

Върби и бамбук рисуват графични плетеници като в стари времена.

Пречупени, есенни лотоси плетат черни решетки по езерното огледало.

Мъгли крият пагоди, градини, сгради. Мистично сфумато.

Многолюдност и тишина. Бавни, спокойни движения -
танци в утринните паркове, жужащ трафик през деня.

Внушителни статуи и храмове, на които забързаното време
не е успяло да отнеме вечността.

* * *




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слънце и дъжд в четвъртък

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. В планинските райони явленията ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. Ще духа слаб югозападен, след обяд - до умерен западен вятър. Максималните температури ще..

публикувано на 30.05.24 в 05:37

Опасни вещества откриха в склад в Перник

Голямо количество опасни вещества са открити в склад в Перник. Сред отровите е имало и живак с чистота 99,99%, съобщиха на брифинг от Районната прокуратура в Перник. По случая е образувано е досъдебно производство, а разследването се води от Националното следствие. Досъдебното производство е образувано след постъпили на 22 април..

публикувано на 29.05.24 в 16:36

Нови спирки на градския транспорт в Благоевград

Нови спирки и промяна на маршрута на част от съществуващите градски и междуселищни автобусни линии влизат в сила от 1 юни. Промените предвиждат по-голяма свързаност и достъпност на селата Долно Българчево и Горно Лешко в община Благоевград. От следващия месец жителите на двете населени места ще могат ежедневно да пътуват от и до областния център с..

публикувано на 29.05.24 в 15:51

Детска градина №1 „Ведрица“ празнува 75-годишнина

Детска градина „Ведрица“ отбелязва днес своя юбилей с тържествен концерт под мотото "Приятелство без край" в зала „Яворов“. Детското заведение отваря врати през 1949 г. и е първото в община Благоевград. „Да бъдеш директор на първата детска градина в Благоевград е голяма отговорност, мисия, отдаденост и любов“, каза Антоанета Григорова...

публикувано на 29.05.24 в 14:14

Променят движението при 16 км на АМ „Струма“ в посока София

От  днес се променя организацията на движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява до 70 км/ч, а..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

Стана ясна причината за пожара в сградата на Община Кресна

Извършване на огневи работи (монтаж на метална решетка на прозорец) в санитарно помещение на третия етаж на сградата е довело до пожара в сградата на Община Кресна, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Благоевград.  Припомняме, че около 09:44 часа вчера е получен сигнал за пожар в административната сграда на община Кресна. Произшествието е..

публикувано на 29.05.24 в 11:33
Първите три газови когенератори бяха пуснати в експлоатация през есента

Нова инсталация ще бъде изградена на площадката на "Топлофикация Перник"

Нова когенераторна инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”. Дружеството е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 7 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на оферти е 13 юни. Новата когенерация ще бъде разположена в близост до пуснатите в експлоатация през есента три газови когенератори. В ноизграденото хале ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 11:20