Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел награди с пътуване до Брюксел четиринадесет от участниците в седмия национален ученически конкурс

Мария Габриел
Снимка: архив

На тържествена церемония в Дома на Европа в столицата, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел връчи наградите на победителите в седмия национален ученически конкурс, който тази година беше посветен на миграцията. В творческото съревнование премериха знания 140 ученика от цялата страна въпреки трудността на темата. Мария Габриел отличи общо 14 участника в двете възрастови категории с голямата награда посещение на Европейския парламент в Брюксел. Други 17 спечелиха поощрителна награда, която е посещение на Народното събрание.

В първата категория участници 8-9 клас, които писаха есе на тема „Лицата на миграцията”, посещение на Европейския парламент спечелиха: Иван-Асен Крачунов от ГПЧЕ „Христо Ботев“- Кърджали, Ралица Жекова от ПМГ „Добри Чинтулов“- Сливен, Симона Чакърова от ОУ „Братя Миладинови“- Гоце Делчев, Станислава Стефанова от Гимназия „Пейо Яворов“- Петрич, Мария-Луиза Дурева от СОУ „Георги Бенковски“ - Тетевен, Йоана Симеонова от Национална Априловска гимназия - Габрово, Даная Данева от МГ „Баба Тонка“ - Русе и Магдалена Виденова от ОУ “Св. Климент Охридски”- Бургас.

Учениците 10-12 клас изработваха мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”. Пътуване до Брюксел спечелиха: Аделина Фендрина от ПМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, Даниел Митев от ПГПТ „Атанас Цонев Буров“ – Русе, Мариана Енчева от СОУ „Христо Смирненски“ - Стара Загора, Кристина Куколева от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“- Благоевград, Десислава Хаджийска от СОУ „Васил Левски” –Троян и Йоана Димитрова от ПГСУАУ„Атанас Буров” – Силистра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40