Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград се проведе информационна среща с цел превенция на трафика на хора


Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград участваха в информационна среща  с цел превенция на трафика на хора.  Срещата се организира от местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград, съвместно сКариерния център на  висшето училище.

Целта на срещата бе да се привлече вниманието на студентите върху проблемите, свързани с трафика на хора, да се повиши тяхната информираност за този вид престъпление.

България е една от двете основни страни, „изнасящи“ жертви за Европейския съюз - всяка година стотици българи стават жертва на съвременното робство.  Над една трета от всички сексуално експлоатирани жени в ЕС идват от България или Румъния. По различни оценки тяхното нещастие генерира годишен приход от над 800 милиона евро за българската организирана престъпност.

Над 27 000 000 са жертвите на трафик по света днес. Това без съмнение е най-големия брой роби в човешката история, като 80% от тях са жени и деца. Трафикът на хора е втората по големина престъпна индустрия в света след търговията с наркотици, с печалба от над 32 милиарда долара на година.

Любка Митева, секретар на Комисията за борба с трафик на хора в Благоевград направи презентация на тема „Трафикът на хора – рискове и последствия“.

Филмът „Кръстопът“, създаден от студенти от специалността “Кинонежисура“ в университета предизвика интереса на участниците в срещата.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Атанас Стоянов: На Славянка обстановката е динамична

И днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница ще се включи един испански самолет. Той ще започне да облива с вода от въздуха главно западния фронт на пожара, където огънят настъпи от гръцка страна. Очаква се днес летателната техника да се включи в гасенето след 10 часа, каза за Радио Благоевград кметът на община..

публикувано на 09.08.24 в 09:40

Горица Грънчарова-Кожарева – новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Задържаха 43-годишен мъж, обвинен за отвличане и изнасилване

По искане на Окръжна прокуратура – Перник съдът задържа под стража 43-годишен мъж, обвинен за отвличане и изнасилване. По делото е установено, че в ранната утрин на 5 август той изчакал 18-годишно момиче да приключи нощната си смяна в търговския обект, в който работело и със сила го принудил да се качи в автомобила му. След като откарал девойката в..

публикувано на 09.08.24 в 09:30

120 огнеборци на терен ще гасят огъня в Славянка

Близо 120 пожарникари, горски служители и военни ще гасят огнищата в граничната планина Славянка, каза за Радио Благоевград зам. областният управител Елхан Кълков, който следи на място борбата с огъня на българо-гръцката граница. Продължават усилията на западния фронт, посочи Кълков и уточни, че на източния ситуацията е спокойна.  Обстановката от..

публикувано на 09.08.24 в 07:54

Ново огнище на планината Славянка от българска страна

Ново огнище на планината Славянка на българо-гръцката граница. Огънят е влязъл на наша територия в късния следобед вчера, съобщи за Радио Благоевград Петко Ангелов от ЮЗДП.  Горски служители и пожарникари ще насочат усилията си през днешния ден за овладяването на новото огнище на пожара. Огънят е на труднодостъпно и скалисто място, посочи..

публикувано на 09.08.24 в 07:07

Слънчево време

Днес отново ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България. На места, главно в планините и планинските райони в Западна и Централна България, ще превали и прегърми. Вятърът в западната половина от страната ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще бъде умерен. Максималните..

публикувано на 09.08.24 в 06:57

Окръжна прокуратура – Перник разследва отвличане и изнасилване на 18-годишно момиче

По искане на Окръжна прокуратура – Перник съдът задържа под стража 43-годишен мъж, обвинен за отвличане и изнасилване. По делото е установено, че в ранната утрин на 5 август той изчакал 18-годишно момиче да приключи нощната си смяна в търговския обект, в който работело и със сила го принудил да се качи в автомобила му. След като откарал девойката в..

публикувано на 08.08.24 в 17:31