Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм на възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски” спечели голямата награда на фестивал в Котбус

Филмът „Синът” на Христо Симеонов получи голямата награда в късометражния конкурс на 26-ия филмов фестивал в Котбус, Германия, съобщиха от пресцентъра на ЮЗУ. През 2015 година лентата спечели голямата награда за най-добър късометражен филм на фестивала „Златна роза”.

Режисьорът на филма, Христо Симеонов, е докторант в редовна форма на обучение, завършил е бакалавърска и магистърска степен по Филмова и телевизионна режисура в класа на доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, Факултет по изкуства към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доц. Костадин Бонев е и продуцент на наградения филм.

Филмът разказва за 11-годишно момче, което живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина, да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Фестивалът в Котбус съществува от 1991 г. и е смятан за най-важното събитие за източноевропейско кино. Тази година форумът посрещна 200 продукции от 45 страни, 20 000 посетители и 600 професионалисти от областта на киното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Консултации за избор на членове на РИК в Благоевград

Областният управител на Благоевград Георги Динев насрочи консултации за избор на членове на Районната избирателна комисия в Благоевград.  В тях ще участват представители на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото народно събрание, но могат да присъстват и представители на други партии, които не успяха да влязат в парламента...

публикувано на 01.09.24 в 10:52

Километрично задръстване на Кулата-Промахон

Огромно задръстване се е образувало на граничен пункт "Кулата – Промахон", границата ни с Гърция.  Пътуващи съобщават, че опашката от леки и тежкотоварни автомобили от българска страна е над 5 км.  Онлайн камерите в района също показват километрично задръстване. От гранична полиция съобщават, че обработват по 300 автомобила на час.

публикувано на 01.09.24 в 10:39

Пътна блокада заради безводеие в Дупнишко

Жителите на дупнишкото село Самораново блокираха за кратко главен път Е-79 с протест заради безводието. Близо 100 души се събраха на Барикадите в Дупница, за да заявят исканията си. Те са насочени към МРРБ, Община Дупница и “Кюстендилска вода”.  Хората настояват за спешен ремонт на водохващането в местносттта Ядъка, осигуряване на допълнителен..

публикувано на 01.09.24 в 10:29

Самарановци отново на протест срещу безводието

Жителите на село Самораново ще излязат днес протест.  Това е поредното недоволство на местните срещу безводието. Протестът ще се проведе в района на Дупнишките барикади от 09.00 до 11.00 часа.  Хората от години са на режим и настояват да се вземат спешни мерки срещу това.  От своя страна обинският кмет Първан Дангов каза за Радио Благоевград , че..

публикувано на 01.09.24 в 08:34

Облачна, но топла събота

Днес над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в източните райони все още ще има валежи от дъжд, но постепенно ще спират.  Над Западна България облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево.  Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната – до умерен вятър от..

публикувано на 01.09.24 в 08:26

Партии и коалиции не се разбраха за състава на РИК - Кюстендил

На проведените днес консултации за сформиране на състав на Районна избирателна комисия - Кюстендил партиите и коалициите не постигнаха съгласие. Зам. областният управител Георги Джоглев води консултациите и информира, че документите ще бъдат изпратени за решение към ЦИК.  За РИК - Кюстендил са определени общо 13 членове, в това число: председател; до..

публикувано на 31.08.24 в 14:13

Вълнуваща първа вечер на ПИРИН ФОЛК - САНДАНСКИ 2024

Осмото издание на „Детски Пирин Фолк“  както винаги бе очаквано с огромен интерес и премина с много трепети и вълнения. Тази година в Летния театър с награди бяха отличени деца от различни възрасти и различни краища на България, а всички участници се представиха великолепно. Вечерта бе открита с химна-емблема „Добре дошли в Сандански, приятели“ в..

публикувано на 31.08.24 в 14:10