139 години от Освобождението на Долна баня от турско робство се отбелязват днес

На 31 декември 1877 г., по стар стил, долнобанци посрещат първите руски воини-освободители от отряда на генерал Гурко. Принос за Освобождението дават и четиринадесет долнобанци, бежанци от Македония, сражавали се главно в частите на Българското опълчение и най-вече в епичните боеве при защитата на Шипка и при Шейново. Признателните поколения са поставили в памет и за прослава на опълченците и Освобождението от турско робство на Долна баня мраморни плочи на сградата на Народно читалище "Рила-1898". Там днес бяха поднесени венци и цветя.


Вижте още

Включват ваксината срещу варицела в имунизационния календар догодина

През следващите три години България трябва да се доближи до най-добрите европейски и световни имунизационни практики. В нашата страна все още няма ваксина срещу варицела, каза в ефира на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“- РЗИ-Благоевград. Ваксината ще бъде включена в  задължителния имунизационен..

публикувано на 24.04.18 в 09:15

Победителите в конкурса "Звезди в Радиото", 2018г. ще получат своите награди и ще участват в гала-концерт на 24 април в Радио Благоевград

Над 30 деца, участвали в осмото издание на конкурса за млади таланти „Звезди в Радиото“ ще бъдат наградени на тържествена церемония и гала-концерт в Голямото концертно и звукозаписно студио на Радио Благоевград.  Конкурсът се проведе на 31 март и 1 април. Той се организира за осма поредна година от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия..

обновено на 24.04.18 в 09:02

Предстоящи събития - 24 април 2018г.

Община Благоевград организира поредна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Тя ще бъде в рамките на два дни – днес и утре. Организирани са мобилни пунктове за извозване на отпадъците. Днес мобилният пункт ще бъде разположен на паркинга на ул. „Скаптопара“ №1 от 10:00 до 12:30 часа. От 13:30 до 16:00 часа днес ще се приемат..

публикувано на 24.04.18 в 08:15

Детското отделение в болницата в Сандански отваря врати през месец май

От 14 май 2018 г. отделението по детски болести в МБАЛ „Югозападна болница“ град Сандански отново започва приемът на деца за болнично лечение. В детското отделение ще работят д-р Стаматова, завеждащ отделението, д-р Панковска и д-р Гетова, с които бе подписан договор на 21 април. Детското отделение е обновено и ремонтирано и след три..

публикувано на 23.04.18 в 16:08

Решават проблема с водоснабдяването в село Първомай

Започва решаването на проблема с водоснабдяването в село Първомай, съобщиха от община Петрич.  Това става след защита на проект за реконструкция на вътрешната водоснабдителна мрежа на село Първомай пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. На Управителен съвет на Предприятието е взето решение за..

публикувано на 23.04.18 в 15:57

Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за проектиране и изграждане на две инсталации за преработка на отпадъците за общините Благоевград , Симитли , Рила , Кочериново и Бобошево , съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.   Проектът включва инсталация за компостиране на разделно събрани..

публикувано на 23.04.18 в 15:23

Втори лекоатлетически маратон „Благоевград“ ще се проведе в областния център

За втора поредна година Благоевград ще бъде домакин на лекоатлетически маратон. Състезанието ще се проведе на 5 май / събота/. Стартът ще бъде даден в 10:00 часа пред зала „22 септември“. Маршрутът продължава през площад „Македония“, велоалея „Бачиново“ и парк „Бачиново“, като ще се направи обиколка на езерото. Състезателите трябва да се..

публикувано на 23.04.18 в 15:09