139 години от Освобождението на Долна баня от турско робство се отбелязват днес

На 31 декември 1877 г., по стар стил, долнобанци посрещат първите руски воини-освободители от отряда на генерал Гурко. Принос за Освобождението дават и четиринадесет долнобанци, бежанци от Македония, сражавали се главно в частите на Българското опълчение и най-вече в епичните боеве при защитата на Шипка и при Шейново. Признателните поколения са поставили в памет и за прослава на опълченците и Освобождението от турско робство на Долна баня мраморни плочи на сградата на Народно читалище "Рила-1898". Там днес бяха поднесени венци и цветя.


print Отпечатай
Вижте още

Звънци и хлопатари огласиха днес Пернишко

Седмица преди в Перник да бъде даден стартът на 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”,в Радомир и Брезник се състояха ежегодните общински фестивали. В тях се изявиха както местните пазители на традицията, така и гостуващи групи от останалите общини в региона.  По традиция празникът „Тайнството на Сурва” в Радомир започна с..

публикувано на 21.01.17 в 19:05

Уникалното Бабино хоро се изви в Разлог за Деня на родилната помощ

188 бебета са родени в община Разлог през 2016 г. Броят на всички новородени през изминалата година от четирите общини-Разлог, Банско, Белица и Якоруда, които обслужва МБАЛ-Разлог, са 336.  На Бабинден екипът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ-Разлог и д-р Радка Божикова- началник отделение, посрещнаха кмета на Община Разлог инж...

публикувано на 21.01.17 в 17:08

Отличиха с приза „Читател на годината 2016“ победителите в кампанията на евродепутата Мария Габриел и Столична библиотека

На тържествена церемония в Столична библиотека бяха връчени отличията на победителите в националната кампания „Читател на годината 2016“, която организираха за втора поредна година зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Основният..

публикувано на 21.01.17 в 16:44

Над 100 жители на село Дрангово излязоха на протест поради недостига на питейна вода

Над 100 жители на село Дрангово, община Петрич, излязоха на протест поради недостига на питейна вода. Те изразиха недоволството си като блокираха за около час движението по пътя Кулата-Петрич. Полицейски екипи са на място, за да не се стигне до пътни инциденти. (Чуйте звуковия файл...)

публикувано на 21.01.17 в 12:16

Блокирани турски сноубордисти и скиор бяха спасени над Банско

Блокирани турски сноубордисти и скиор бяха спасени над Банско тази нощ от екип на Планинската спасителна служба в курортния град. Спасителната акция, проведена в местността „Ечемище“, е започнала към 17 часа и е приключила успешно в 1 часа след полунощ. Четиримата младежи са били извлечени от снега и клека и транспортирани до базата. Нямат..

публикувано на 21.01.17 в 11:29

Около 1200 сурвакари ще вземат участие в 14-ия Маскараден фестивал "Сурова Брезник"

След Радомир и Брезник ликува със Сурва. Около 1200 сурвакари ще вземат участие в 14-ия Маскараден фестивал "Сурова Брезник", който започва в 14 часа.  За поредна година шествието на сурвакарите ще премине през улиците на града. 30 групи от община Брезник и от общините Перник, Радомир, Земен и Ковачевци ще участват в дефилето. Сред пазителите..

публикувано на 21.01.17 в 09:32

Общински сурвакарски празник „Тайнството на Сурва” ще се проведе днес в Радомир

Общински сурвакарски празник „Тайнството на Сурва” ще се проведе днес в Радомир. Проявата е традиционна, тя се организира ежегодно и предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, провеждан в Перник в края на януари.

публикувано на 21.01.17 в 08:23