139 години от Освобождението на Долна баня от турско робство се отбелязват днес

На 31 декември 1877 г., по стар стил, долнобанци посрещат първите руски воини-освободители от отряда на генерал Гурко. Принос за Освобождението дават и четиринадесет долнобанци, бежанци от Македония, сражавали се главно в частите на Българското опълчение и най-вече в епичните боеве при защитата на Шипка и при Шейново. Признателните поколения са поставили в памет и за прослава на опълченците и Освобождението от турско робство на Долна баня мраморни плочи на сградата на Народно читалище "Рила-1898". Там днес бяха поднесени венци и цветя.


print Отпечатай
Вижте още

Духовият оркестър в Перник става на 115 години

Създаден в началото на XX век, още когато днешният град е бил село, пернишкият оркестър е първият граждански духов оркестър в страната. Годишнината ще бъде отбелязана през есента, по време на ежегодните ноемврийски дни на музиката в Перник, а на 28 февруари музикантите ще участват в големия концерт, посветен на 60-годишнината на Двореца на..

публикувано на 20.02.17 в 08:19

Община Благоевград организира Втори детски фестивал на народната песен "Гласче-Звънче"

Фестивалът ще се проведе на 23 февруари в зала „Яворов“ от 16:30 часа. Партньори на Общината са ДГ №4 "Роса" и Радио Благоевград. Право на участие имат деца от детските градини с техните музикални учители. Тази година във фестивала ще се включат 136 малчугани от 10 детски заведения. Определени са три категории за участие - “Солово..

публикувано на 20.02.17 в 08:18

Ансамбъл „Граовска младост” ще изнесе концерт в сръбското село Звонци

Ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост” към Двореца на културата в Перник ще изнесе концерт в училището на сръбското село Звонци в Западните покрайнини. Проявата е посветена на българския национален празник и ще бъде на 9 март. Идеята за концерта е на Гражданско сдружение "Златен лист". Първото посещение на фолклорната формация..

публикувано на 20.02.17 в 08:17

Жена на 49 години почина след ПТП

Около 15:52 часа на 19.02.2017г. е получен сигнал за станало ПТП, при което лек автомобил „БМВ” с 59-годишен водач от Гърция, движейки се в посока от София към Благоевград, в района на входа на .Благоевград, е самокатастрофиал и излязъл извън платното за движение. Загинала е 49-годишна жена от Гърция,пътуваща в автомобила, а 8-годишно..

публикувано на 19.02.17 в 18:32

Тежка катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград

Тежка катастрофа стана преди около час на главен път Е-79 в района на Антените край Благоевград. Кола се заби в билборд и падна край пътя. Загинала е пътуващата до шофьора млада жена, а детето им около 10 годишно е закарано в болница с тежки наранявания.Висока скорост и хлъзгав път са причините за произшествието- това съобщи за Радио..

публикувано на 19.02.17 в 17:32

Радио Благоевград, НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" и евродепутатът Ангел Джамбазки обявяват ученически конкурс, посветен на Васил Левски

Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия “Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград организират  ученически конкурс за написване на есе на тема  "Времето е в нас и ние сме във времето". Конкурсът се провежда под патронажа на Ангел Джамбазки, член в Европейския парламент. Конкурсът е посветен на 180 години от рождението на Апостола..

публикувано на 19.02.17 в 15:16

Перничани отрупаха с цветя паметника на Левски

Въпреки студеното и дъждовно време, признателните поколения сведоха глави пред подвига и героизма на Апостола на свободата. Във възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на великия българин се включиха областният управител Васил Михайлов, зам. кметовете на Перник Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Йордан Павлов,..

публикувано на 19.02.17 в 14:38