139 години от Освобождението на Долна баня от турско робство се отбелязват днес

На 31 декември 1877 г., по стар стил, долнобанци посрещат първите руски воини-освободители от отряда на генерал Гурко. Принос за Освобождението дават и четиринадесет долнобанци, бежанци от Македония, сражавали се главно в частите на Българското опълчение и най-вече в епичните боеве при защитата на Шипка и при Шейново. Признателните поколения са поставили в памет и за прослава на опълченците и Освобождението от турско робство на Долна баня мраморни плочи на сградата на Народно читалище "Рила-1898". Там днес бяха поднесени венци и цветя.


print Отпечатай
Вижте още

Дупница отбелязва 24 май

С тържествено шествие в 10,30 ч. по централните улици училищата от община Дупница отбелязват 24 май. Празникът ще продължи в 11 ч. с церемония по награждаване Учител на годината.

публикувано на 24.05.17 в 09:12
Атанас Камбитов

Кметът на Благоевград с поздравителен адрес по повод 24 май

Скъпи съграждани, Честит 24 май! Днес отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянската писменост и празник на Благоевград. 24 май е ден, който всеки българин трябва да посрещне със самочувствие и гордост! 24 май е празник на духовното израстване, ден в който трябва да отдадем почит на..

публикувано на 24.05.17 в 08:25

Прояви в Благоевград, Гоце Делчев и Разлог по повод 24 май

Началото на празничната програма по повод 24 май в Благоевград ще започне традиционно с полагане на венци и цветя на паметника на „Св. св. Кирил и Методий“, намиращ се пред хуманитарната гимназия в Благоевград, от 10:30 часа. Програмата ще продължи с празнично шествие, съставено от два лъча – единият, който ще тръгне от паметника на светите..

публикувано на 24.05.17 в 08:24

Трето ОУ „Димитър Талев“ и НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ взеха приза „Училище на годината – Благоевград 2017“

Учебните заведения бяха отличени на официална церемония в зала „Яворов“. Празничната програма, посветена на 24 май - Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост, започна с шествие, което тръгна от Съдебната плата в Благоевград, премина по централните улици в града и стигна до зала „Яворов”. Кметът на Благоевград д-р Атанас..

публикувано на 24.05.17 в 06:28

С протестен митинг- шествие жителите на Гърмен отбелязаха две години от масовите сблъсъци в общината

С протестен митинг-шествие  жителите на Гърмен отбелязаха  две години от  масовите сблъсъци в общината, които породиха  етническо напрежение и поставиха на дневен ред проблема с незаконните  къщи в ромския квартал „Кремиковци“.   Местните хора обвиниха общината, че  продължава да погазва законите и това възпроизвежда общественото недоволство...

публикувано на 23.05.17 в 18:56

Георги Николов от Харманли с първа награда от конкурса „Биньо Иванов“

Организационният комитет на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил обяви резултатите от неговото единайсето издание. В анонимната надпревара тази година участваха 337 поети с 1011 стихотворения. Жури в състав – Константин Еленков, Анжела Димчева, Димитър Христов, Благой Ранов и Методи Джонев определи първа..

публикувано на 23.05.17 в 17:48
Владимир Москов

Град Гоце Делчев ще има ремонтирани и обновени пазари, които да предлагат по-добри условия и за търговците, и за клиентите

Обновяването се очаква да е факт до края на годината. „ До три месеца се очаква конкретно предложение от управителя на фирма „Общински пазари“ Ангел Баталов, който трябва да даде точни параметри на предвидените дейности ”, заяви кметът Владимир Москов. Ремонтът отдавна е на дневен ред. Обновяването е наложително, тъй като на пазара всеки..

публикувано на 23.05.17 в 17:31