139 години от Освобождението на Долна баня от турско робство се отбелязват днес

На 31 декември 1877 г., по стар стил, долнобанци посрещат първите руски воини-освободители от отряда на генерал Гурко. Принос за Освобождението дават и четиринадесет долнобанци, бежанци от Македония, сражавали се главно в частите на Българското опълчение и най-вече в епичните боеве при защитата на Шипка и при Шейново. Признателните поколения са поставили в памет и за прослава на опълченците и Освобождението от турско робство на Долна баня мраморни плочи на сградата на Народно читалище "Рила-1898". Там днес бяха поднесени венци и цветя.


print Отпечатай
Вижте още

Младежка трудова борса се състоя днес в Перник

17 фирми от Перник, Радомир и София взеха участие в проведената днес в Перник Младежка трудова борса. Работодателите предложиха работни места в почти всички сфери на индустрията.  На поканата на Бюрото по труда се отзоваха над 200 перничани. Наред с младежите работа търсеха и хора на различни възрасти. Най-голям интерес бе проявен към..

публикувано на 29.03.17 в 19:03

Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ - Гоце Делчев спечели проект с международно участие

Нов голям проект спечели и ще изпълнява Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ Гоце Делчев с водещото партньорство на Федерация на ловците на Македония и Тракия от Република Гърция.  Проектът е с наименование „Сертифицирани за опазване на околната среда“, финансиран е по програмата за Европейско териториално сътрудничество България-Гърция 2014-2020...

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Благоевград се включва във фотоконкурс „Европа в моя регион 2017“

Областен информационен център-Благоевград се включва в организирания фотоконкурс „Европа в моя регион 2017“. За участие в конкурса ще се набират снимки, които показват обекти, събития, дейности от изпълнени/изпълнявани проекти с финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове на територията на област Благоевград. Срокът за..

публикувано на 29.03.17 в 18:22

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов представи стратегия за развитие на общината на посланика на Япония в България

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов посрещна днес посланика на Япония в България Шиничи Яманака. Двамата обсъдиха стратегии и бъдещи планове за развитие на Благоевград, както и бъдещо сътрудничество с градове от Япония. Атанас Камбитов представи приоритетите и предимствата, които притежава Благоевград. Тази среща е едно добро..

публикувано на 29.03.17 в 17:26

Авторът на скулптурата на Ванга на Рупите проф.Емил Попов: Не можем да сложим шаблони на необятното

„Аз ви кръстих с вода, Той ще ви кръсти  с Дух свети“ -  този надпис стои в центъра на  новата придобивка в комплекс „ Ванга“ -  свещен дом за кръщаване и венчаване. Той беше открит  на Благовещение, който е и имения ден на пророчицата.  Така съмишлениците, изградили всичко тук по нейна воля, изпълниха поредната й заръка.  Стотици  поклоници..

публикувано на 29.03.17 в 16:26

Дирекция „Национален парк „Рила“ предприема мерки за осигуряване на пожарната безопасност в защитената територия

В изпълнение на издадена заповед на министъра на околната среда и водите, Дирекция „Национален парк „Рила“ предприе необходимите мерки за осигуряване на противопожарна безопасност в защитената територия, изключително държавна собственост, съобщиха от Дирекцията на парка.  За целта е изготвен Оперативен план за противопожарна дейност в НП..

публикувано на 29.03.17 в 15:17

9 незаконни гаража премахва община Дупница от днес в ж.к. “Бистрица”

Причината са предстоящите ремонтни дейности в квартала. Собствениците на гаражи бяха предупредени преди месеци. Голяма част от тях ги преместиха, а Общината ще демонтира останалите принудително. Те ще се съхраняват в общинските складове. Собствениците им могат да ги получат обратно, след като платят демонтажа и предвидената санкция. 

публикувано на 29.03.17 в 14:32