Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от АУБГ победи участници от 51 държави в световно състезание

Стефани Костадинова, четвъртокурсничка в Американския университет в България, спечели първо място в глобално състезание, организирано от Credit Suisse Research Institute. Тази победа осигури на Стефани участие в Световния икономически форум, който се проведе в Давос, Швейцария. Основният фокус на дискусията, в която се включи тя, беше бъдещето на монетарната политика, съобщиха от Пресцентъра на АУБГ. 

"Имах невероятния шанс да представя идеите си на Световния икономически форум в Давос. Срещнах вдъхновяващи хора - световноизвестни изпълнителни директори, лидери на банки, ръководители на институции, политици, предприемачи, изтъкнати професори и много други. Никога не съм си представяла, че ще мога да участвам в подобен форум на 22-годишна възраст", сподели Стефани след участието си на световното събитие. 

Състезанието Credit Suisse Research Institute Academy Challenge стартира през лятото на 2016 г. с цел да насърчи студентите да изследват някои от най-важните социални и икономически промени в световен мащаб. В надпреварата участваха младежи от 115 университета от 51 държави, пред които изпъкна българката. 20 от най-добрите кандидатури бяха отличени в първи кръг. Финалистите имаха възможност да разработят доклади заедно със световно признати професори от университети като Harvard, Berkley и др. Докладът на Стефани Костадинова е на тема „Бъдещето на монетарната политика“ и ще бъде публикуван тази пролет. Тя работи по него с изследователите от Credit Suisse Оливер Адлер и Золтан Позар, както и с проф. Дейвид Йермак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авария на главен водопровод остави без вода квартал "Струмско"

Водоподаването за квартал "Струмско" е преустановено поради настъпила авария на главен водопровод. Екипите на ВиК Благоевград са вече на място и работят по отстраняването на аварията. От водното дружество препоръчват на всички потребители в района да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди.

публикувано на 03.09.24 в 11:09

Митрополит Серафим прави първа копка на камбанария към храма в Белица

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи днес от 10.30 ч. водосвет и ще бъдат направени първите копки по изграждането на 18-метрова камбанария към храм „Свети Георги Победоносец“ в Белица. Предвижда се монтирането на три големи камбани. За изграждането й са необходими около 300 000 лева, разчитат на дарения, ще..

публикувано на 03.09.24 в 10:29

„Изгрев от Айдара“ с фолклора на три балкански държави

На 6 септември в Деня на Съединението в благоевградското село Изгрев ще се проведе Международният фолклорен фестивал „Изгрев от Айдара“. Сцената на площад „Св. Троица“ ще събере на едно място самодейни състави от България, Сърбия и Северна Македония, които с колорит и настроение ще завладеят публиката за втора поредна година. Фестивалът..

публикувано на 03.09.24 в 10:13

Празник на хижа "Македония"

С водосвет и курбан за здраве празнуват 91 години от първата копка на хижа "Македония".  На 15 септември с музика и традиционен курбан ще бъде отбелязан празникът. Преди 91 години туристи от Горна Джумая (днес Благоевград) поставят първия камък в основите на тяхната хижа – Македония. Стопанисвана с любов и обгрижвана, като реликва и до днес..

публикувано на 03.09.24 в 09:57

България е публично порицана заради хаоса по границите ни

България е публично порицана заради хаоса по границите ни, по време на събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион, проведено в столицата на Узбекистан Ташкент, пише БНР. Това се казва в съобщение от Камарата на автомобилните превозвачи с председател Димитър Димитров. Представители на Турция и Гърция са се обединили..

публикувано на 03.09.24 в 09:28

Драматичен театър „Н. Вапцаров“ се завръща с вълнуващ нов театрален сезон

От 10 до 21 септември ще се проведе 28-то издание на Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в град Пловдив, представящ някои от най-добрите спектакли от изминалия творчески сезон. Благоевградският театър също е селектиран с брилянтния спектакъл „Метаморфози“ по Овидий, с режисьор Стайко Мурджев. През септември Драматичен театър „Н...

публикувано на 03.09.24 в 08:11

Слънчев вторник

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи.  Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°.

публикувано на 03.09.24 в 07:25