Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата на ЮЗДП в Седмицата на гората 3-7 април

ПРОГРАМА ЗА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2017

3 - 9 АПРИЛ

МОТО: „ГОРАТА Е ЖИВОТ!”

1 АПРИЛ /СЪБОТА/

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Място: гр. Благоевград, м. Заева поляна

Начало: 10.30 – 14.30 часа

  Национална инициатива „Лесовъд за един ден” – провежда се едновременно на 20 места в страната. В Благоевград 50 ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” имат възможност да научат интересни и полезни факти за гората и професията на лесовъда чрез забавни, образователни и интерактивни занимания. Домакини са ЮЗДП и РДГ Благоевград.

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Място: ТП „Държавно ловно стопанство Искър”

Начало: 10.00 – 15.00 часа

  Посещение на ученици от София с цел запознаване с дейността на стопанството и представяне на пораженията върху иглолистни насаждения от корояд. Поднасяне на венец на паметника на лесовъдите в с. Окол, извършили противоерозионни залесявания около язовир „Искър”. Съвместна инициатива на ЮЗДП и РДГ София.

3 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Място: гр. Благоевград, пред административната сграда на „ДГС Благоевград”

Начало: 10.00 – 15.00 часа

Безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете източна туя, аризонски кипарис, червен дъб, кестен, птиче грозде и люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

4 АПРИЛ /ВТОРНИК/

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Място: гр. Благоевград, Дом за деца лишени от родителска грижа “Св. Николай Мирликийски”

  Засаждане на едроразмерни фиданки в двора на дома от служители на „ДГС Благоевград”

ОБЛАСТ СОФИЙСКА

Място: гр. Елин Пелин, „ДГС Елин Пелин”, Държавен горски разсадник „Герена”

Начало: 11.00 часа

  Запознаване на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Априлово, община Горна Малина с предизвикателствата на професията „Лесовъд”.

Място: гр. Сливница, района на „ДГС Сливница”

  Засаждане на едроразмерни фиданки в детските градини в района на стопанството.

Място: гр. Пирдоп, района на „ДГС Пирдоп”

Начало: 8.30 часа

  Залесяване в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица с ученици, участващи в проект „Научи се да даряваш” към Български дарителски форум, и служители на „ДГС Пирдоп”.

5 АПРИЛ /СРЯДА/

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Място: землище на с. Горно Хърсово, местност Чугуна, района на „ДГС Благоевград”

Начало: 10.00 часа

  „РАСТЕМ ЗАЕДНО С НАШАТА ГОРА” – Второ издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП. Залесяване и провеждане на интерактивни игри с ученици от Трето ОУ „Димитър Талев” в гр. Благоевград.

ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

Място: землище на с. Мазарачево, района на „ДГС Кюстендил”

Начало:13.30 – 16.00 часа

    „РАСТЕМ ЗАЕДНО С НАШАТА ГОРА” – Второ издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП. Залесяване и провеждане на интерактивни игри с ученици от Пето ОУ „Хр. Ботев” - гр. Кюстендил.

ОБЛАСТ ПЕРНИК

Място: землище на с. Поцърненци, община Радомир, района на „ДГС Радомир”

Начало:10.00 часа

„РАСТЕМ ЗАЕДНО С НАШАТА ГОРА” – Второ издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП. Залесяване и провеждане на интерактивни игри с ученици от начално училище „Архимандрит Зиновий” /4 „а” клас/ и ОУ „Христо Смирненски” /4 „б” клас/ - гр. Радомир. /Инициативата се реализира съвместно с РДГ Кюстендил/.

ОБЛАСТ СОФИЙСКА

Място: горски територии в района на „ДГС Сливница”

Начало: 10.00 часа

„РАСТЕМ ЗАЕДНО С НАШАТА ГОРА” – Второ издание на образователната и екологична инициатива на ЮЗДП. Залесяване и провеждане на интерактивни игри с ученици от СОУ „Св Св. Кирил и Методий” - гр. Сливница.

6 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Място: землище на с. Пирин, община Сандански, района на „ДГС Катунци”

Начало: 11.00 часа /Тръгване в 9.30, от хотел „Ален мак” в  Благоевград/

Посещение с журналисти на новоизградения стоманобетонов мост над река Пиринска Бистрица, разположен на горски автомобилен път „Гинчин мост – Ливадите”. През 2015 г. след обилни валежи придошлите води на реката разрушават моста и пътят не може да се използва за извършване на дейностите в горите. Възстановяването на съоръжението е финансирано със средства от фонд „Инвестиции в горите”.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ.

Обяд. Отпътуване за Благоевград.

Участват: Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, експерти от ЮЗДП, журналисти, директорът на ТП „ДГС Катунци” и др.

6 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

Място: землище на с. Клисура, местност Полените, района на „ДГС Благоевград”

Начало: 10.30 часа

  Залесяване от служители на Централно управление на ЮЗДП върху площи, освободени след санитарни сечи поради нападение от върхов корояд.

6 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

Място: с. Мечкул, района на „ДГС Симитли”

Начало: 10.30 часа

  Засаждане на първите 3600 фиданки с питомни кестени в региона на с. Брежанисъвместна инициатива на ЮЗДП, „ДГС Симитли” и представители от Сдружение „Хора и традиции”, с. Брежани

6 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Място: землище на с. Негушево, община Горна Малина, района на „ДГС Елин Пелин”

Начало: 10.00 часа

  Залесяване на фиданки от червен дъб върху горски територии, освободени след санитарна сеч поради нападения от корояд. Съвместна иницатива на ЮЗДП и РДГ София с участието на ученици от 133 СОУ „А.С.Пушкин” – гр. София.

7 АПРИЛ /ПЕТЪК/

ОБЛАСТ ПЕРНИК

Място: землище на с. Кладница, района на „ДЛС Витошко-Студена”

Начало: 11.00 – 14.00 часа

  ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХ, ИАГ, партньорски организации, журналисти. Връчване на награди на служители на други институции и представители на медиите. Пресконференция.

/Фиданките за залесяването се осигуряват от Югозападното държавно предприятие/.

ОБЛАСТ СОФИЯ

Място: землище на с. Михайлово, община Банкя, района на „ДГС София”

Начало: 10.00 – 13.00 часа

  Доброволческа акция по залесяване - съвместна инициатива на ЮЗДП и Райфайзенбанк България. Залесяване на площ от 1 декар в Люлин планина, ЮЗДП осигурява 400 фиданки от черен бор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40