Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов представи стратегия за развитие на общината на посланика на Япония в България

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов посрещна посланика на Япония в България Шиничи Яманака. Двамата обсъдиха стратегии и бъдещи планове за развитие на Благоевград, както и бъдещо сътрудничество с градове от Япония. 

 Атанас Камбитов представи приоритетите и предимствата, които притежава Благоевград. Тази среща е едно добро начало. Благоевград е университетски град, в центъра на Южна България. Работим за развитието на търговията и икономиката, защото сме гранична зона. На 200 км сме от порта в Гърция, толкова са и до Македония, Скопие. Единствената митница между Солун и София е в Благоевград. Тя е външна за Европейския съюз. Това ни дава възможност за развитие на икономика, търговия, туризъм, каза в част от представянето на града кметът Камбитов. Той допълни, че би се радвал, чрез посланика да се осъществи контакт за среща с бизнеса в Япония. По време на срещата, стана ясно още, че Община Благоевград е отворена за всякакви форми на взаимодействие с Япония - събития, форуми, търговски, бизнес, културни, традиции, обичай.

Посланикът на Япония Шиничи Яманака изрази радостта си, че Благоевград е отворен за партньорство с Япония. Той уточни, че има интерес да се установи културен център в партньорство с Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Днес бяхме там, за да се срещнем със студентка от Китай, която преподава нашия език тук. Разгледахме и възможността за по-голямо развитие в този аспект, тъй като в Благоевград има много млади хора, допълни посланикът.

Кметът на община Благоевград допълни, че това кореспондира изцяло с идеята на Община Благоевград да се създадат условия компаниите да влязат в университета, за развитие на Start up компании, IT сектора, един своеобразен бизнес инкубатор, логистични центрове. Той представи на вниманието на посланик Шиничи Яманака и два големи проекта, които Община Благоевград разработва - за транспортен център и за експо център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отбелязаха 25 години Областна администрация Благоевград

С химните на Република България и на Европейския съюз започна церемонията по повод 25 години Областна администрация Благоевград. Празнична литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим. Гости на празника бяха депутати, представители на 14-те общински администрации, общински съвети, институции, граждани.  Празникът уважи регионалният министър Виолета..

публикувано на 03.09.24 в 19:04

Нови над 3.5 млн. лв. за инфраструктурни обекти отпусна МРРБ на Община Благоевград

Нови над 3.5 млн. лв. за инфраструктурни обекти отпусна МРРБ на Община Благоевград след подписани днес 5 споразумения, между заместник-кметът на общината Ася Иванова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова. Това съобщиха от общинския пресцентър. Съгласно подписаните днес договори, 880 300 лв. са за..

публикувано на 03.09.24 в 17:48

С над 2 млн. лв. ремонтират улица в Перник

Над 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на улица „Република” в пернишкия квартал „Тева”, съобщиха от община Перник. Обявена е обществена поръчка, която включва проектиране, изпълнение на  строително-монтажни работи и авторски надзор. Оферти ще се приемат до 26 септември включително. Участъкът, който ще бъде ремонтиран, е с дължина 1000 метра - от..

публикувано на 03.09.24 в 15:12

Bодосвет и първа копка за изграждането на нова камбанария към храма в Белица

С много тържественост днес беше проведена света литургия – водосвет за успеха на богоугодното дело и  първа копка на новата 18-метрова камбанария, която ще бъде построена до църквата „Св. Вмч. Георги“ в град Белица. Камбанарията ще се построи до северния вход на храма, а в нея се предвижда монтирането на три големи камбани. След тържествения..

публикувано на 03.09.24 в 14:54

Нов учебен предмет в основните училища в Кюстендил

Нов предмет "Аз обичам моя роден град" ще бъде въведен в основните училища в община Кюстендил от новата учебна година. Той ще се прави в часовете на класния ръководител, а самите учебни занимания ще се провеждат в залите на Регионалния исторически музей в Кюстендил, художествената галерия, къщите – музеи на Димитър Пешев и Ильо Войвода, както при..

публикувано на 03.09.24 в 14:45

Благоевград отбелязва Съединението

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Церемонията, в знак на признателност към делото на героите, довели до обединение на нацията, ще се състои на 6 септември от 09.30 часа пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България,..

публикувано на 03.09.24 в 14:14

Нова маркировка около училищата в Благоевград

Община Благоевград започна активна подготовка за посрещане на учениците в училищата през новата учебна година. От днес стартира обновяването на хоризонталната маркировка около учебните заведения в областния център. То ще се извършва по предварително утвърден график, като целта е мероприятията да бъдат завършени до 15 септември...

публикувано на 03.09.24 в 11:51