Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският университет в България връчи дипломите на абсолвенти от 23-ия випуск

Церемонията по дипломирането на 23-тия випуск на Американския университет в България се днес в Благоевград. Бакалаври от 17 държави хвърлиха шапки пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса. Всички те бяха поздравени и от бившия посланик на САЩ в България (2005 - 2008) Джон Байърли. В церемонията се включиха и 23 студенти от 14-тия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБГ в София.

Отличник на випуска с 4.00 (по четирибалната система за оценяване) е Стефан Иванов от Сливен, който се дипломира с две специалности – “Математика” и “Компютърни науки”. Втори по успех са Алекс Ангелов от Габрово със специалности “Компютърни науки” и “Икономика” и Десислава Вълкова от Берковица, която завършва с две специалности – “Бизнес администрация” и “Информационни системи”, както и подспециалност “Икономика”.

Един от най-емоционалните моменти по време на церемонията беше, когато всички завършващи се изправиха пред своите родители и близки в знак на благодарност за подкрепата по време на 4-годишното им образователно пътешествие. Сълзи, гордост и щастие бяха изписани на лицата, както на студентите, така и на техните близки. Този момент е традиционен за американските университети, защото изразяването на благодарност е един от уроците, които младите хора научават и следват в своя живот.

Моят съвет не е свързан със събития от света или следващ избор в живота. Той е много личен. Отнася се до това да запазиш приоритетите си. Никога не бъркайте кариерата с това да имаш живот. Най-важната работа, която някога ще имате не е на дипломат, предприемач, директор на лаборатория или финансист. Това, което наистина си заслужава, е как се представяте като съпруг, родител, дете на родителите си, брат или сестра и дори приятел на някого, за когото те е грижа, или който се грижи за теб, сподели почетният оратор на тазгодишната церемония Джон Байърли, посланик на САЩ в България от 2005 до 2008.

По начинът, по който вашите родители, преподаватели и ментори са ви помагали - помогнете и вие. Бъдете човекът, който насърчава другите да се изкачват по стълбата на успеха. Допринасяйте за обществото. Обучавайте, водете, бъдете доброволци, бъдете щедри. Зная, че ще постигнете големи неща и ще помагате на останалите да правят същото, каза Мартина Стронг от името на посланик Рубин и цялото Американско посолство.

Випускът беше приветстван и от председателя на Настоятелството на АУБГ Иван Манев и вр.и.д. президент на университета д-р Стивън Съливан. От името на абсолвентите реч произнесе Алекс Ангелов, който призова младите хора да останат в родината си, защото борбата за големите каузи придава истински смисъл на живота.

Около половината от завършващия випуск са българи, а останалите идват от държави като САЩ, Грузия, Русия, Албания, Казахстан и Украйна. 65% от студентите на АУБГ завършват висшето си образование с две специалности – възможност, която предоставя американското образование в стил liberal arts. „Бизнес администрация” е най-предпочитаната специалност сред завършващите – 35%, следващите са „Икономика”, „Политически науки и международни отношения”, „Журналистика и масови комуникации“ и „Информационни системи”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР.  Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат, че Движението за права и свободи не е част от нито една от коалициите, които са подали..

публикувано на 08.09.24 в 14:30

Божествена Света литургия за храмовия празник "Рождество на Пресвета Богородица" в Симитли

Днес, с камбанен звън храм-паметникът „Рождество на Пресвета Богородица“ в Симитли призова миряните за празнична света литургия. 8 септември е – Рождество на Пресветата майка, празник на храма, но и празник на град Симитли. В празничния ден Отец Спас Веселински отслужи Божествената Света литургия и стотици миряни почетоха празника на Божията майка. В..

публикувано на 08.09.24 в 13:32

Затварят за движение ул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

Затваря се ул. „Джеймс Баучер“ от неделя вечер (08.09.2024 г.) до петък вечер (13.09.2024 г.). Умоляват се живущите да изкарат автомобилите си от вътрешни дворове, паркинги и гаражи, а останалите шофьори по възможност да избягват района.  В неделя вечер (08.09) от 21:00 се забранява спирането и паркирането по западното платно на ул. „Джеймс Баучер“ в..

публикувано на 08.09.24 в 08:53

Почитаме Рождеството на Божията майка

На този ден се отбелязва един от големите църковни празници раждането на Божията майка света Дева Мария. Нарича се също Рождество Богородично или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата.

публикувано на 08.09.24 в 08:48

Симитли отбелязва своя 55 годишен юбилей

На 8 септември Симитли отбелязва своя 55 годишен юбилей. От  09:00 ч. ще бъде отслужена тържествена света литургия 11:00 ч. – Курбан в двора на храм “Рождество Богородично” – град Симитли 18:00 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите за свободата на Симитли 18:30 ч. – Празничен концерт с участието на: ДТС “Изворче” и Мажоретен..

публикувано на 08.09.24 в 08:45

Предимно слънчево време

Днес ще бъде слънчево. В сутрешните часове на отделни места в котловините на Югозападна България ще има ниска облачност или мъгла. След обяд над източните и планинските райони облачността временно ще се увеличи, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София - около..

публикувано на 08.09.24 в 08:42

Представител на "ДПС-Ново начало" е зам.-председател на РИК в Перник

ЦИК назначи представител на "ДПС- Ново начало" за зам.-председател на РИК в Перник. Гинка Мирчева, която бе предложена от крилото на Делян Пеевски, е един от четиримата зам.-председатели на комисията.  Второто крило в партията - на Ахмед Доган, остава без свой представител в РИК. След като на местно ниво партиите не постигнаха съгласие, РИК бе..

публикувано на 07.09.24 в 13:23