Община Кюстендил планира изграждането на център за временно настаняване за нуждаещи се от грижа хора

Това съобщи Радмила Рангелова, заместник-кмет на Община Кюстендил. Центърът ще бъде изграден в интерната на бившето помощно училище в село Лозно. "Все повече хора изпадат в тежко състояние и остават без покрив. Те имат нужда от грижа, храна и от покрив не само през зимата. Центърът ще работи целогодишно", каза Рангелова. Изграждането на Центъра е включено в капиталовите разходи на Общината. За ремонта, реконструкцията и оборудването му са заложени 268 500 лв., но след завършване на проектирането ще стане ясен и точният размер на инвестицията. Предвижда се услугата да започне през есента, като Общината ще кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика за превръщане на социалната услуга в делегирана от държавата дейност. Капацитетът на центъра ще бъде около 10-12 души. Услугата обаче ще може да се ползва до три месеца в рамките на една година от едно лице, каквото е изискването от страна на държавата, ако тя поеме издръжката на центъра. „Така, заради текучеството, бъдещият Център ще може да помага на много хора“, каза Рангелова. 


Вижте още

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще постави началото на дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в курорта Семково

Община Белица поема ролята на посланик на малките планински общини в ЕС с проекта си „Зимен празник-Белица-Семково“2018. С организираната дискусия днес в планинския курорт Семково, общината насочва вниманието към създаване на модел за бъдещо общо третиране на планинските региони и възможностите за социално-икономическото им развитие с обща..

публикувано на 18.02.18 в 07:56

Затрупан турист от лавина край връх "Момина" в Пирин

  Екип от 4 човека от ПСС Банско заедно с обучено куче участва в акция по спасяване на затрупан турист от лавина край връх "Момина" - местност "Синаница" в Пирин, съобщи началникът на службата Румен Баряков. Сигналът е подаден около 16.30 часа. Районът е изключително труднодостъпен, като по информация на спасителите лавината е в радиус от 200-300 метра...

публикувано на 17.02.18 в 19:21

Кукери от Симитли и Перник дефилираха на Старчовден в Карлово

Над 500 кукери и още пет пъти по толкова техни почитатели събра днешният традиционен празник Старчовден в град Карлово, съобщи за Радио Благоевград от града на Апостола фолклористът Димитър Тренчев. Специалистът отбеляза, че повечето кукерски групи са лауреати и на фестивалите в Симитли и Перник. Тренчев разказа още, че на площад „20-и юли“ в..

публикувано на 17.02.18 в 17:48

Днес руската общност в Благоевград ще отбележи празника Масленица

Днес руската общност в Благоевград и в целия Югозапад ще се събере за поредна година, за да отпразнува празника Масленица. Обичаят е аналог на българския Сирни Заговезни и отброява края на зимата и посрещането на пролетта. Празникът ще започне в 12 часа на терминал "Богдански".

публикувано на 17.02.18 в 08:09

Винарните изби в региона на Мелник за втора поредна година с Дни на отворените врати

Винарните изби в региона на Мелник за втора поредна година празнуват заедно Празника на Лозарите и Винарите с Дни на отворените врати днес и утре. През Дните на отворените врати желаещите ще имат възможност да посетят 7 от любимите си винарни в южната част на Долината на Струма, в региона около Сандански, Мелник и Петрич. Всяка изба е..

публикувано на 17.02.18 в 08:08

Здравното министерство ще направи проверка на ЦСНМП в Перник

 Това е обещал министър Кирил Ананиев във връзка с питане на депутата Станислав Владимиров, съобщиха от пресцентъра на БСП.  От парламентарната трибуна Владимиров е настоял за спешна проверка и е попитал министъра какви конкретни мерки ще бъдат предприети, за да бъде гарантирано адекватно здравно обслужване на жителите от област Перник и за..

публикувано на 16.02.18 в 17:36

Ученици от Девето ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ - Благоевград печелят множество отличия през последните години

   Множество отличия от международни, национални, регионални състезания и конкурси спечелиха ученици от благоевградското Девето основно училище „Пейо Крачолов Яворов“ през последните години. Сред гордостта на учебното заведение са  8 от 18 ученици от IV А клас, които  станаха шампиони в научни състезания. С най- много отличия е Виктория Кралева с..

публикувано на 16.02.18 в 16:27