Лятно училище по проект „Обучение за наблюдение на Земята в българските средни училища“ започна в Благоевград

В него участват  30 ученици от 10-ти до 12-ти клас от цяла България. 

 Домакин е в 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград . 

Учениците ще бъдат обучени теоретично и практически как да прилагат геоинформационни технологии за анализ и оценка на спътникови изображения на Земята и  Космоса. Техни преподаватели са учени от Института за космически изследвания към БАН  и CERT Солун. Още подробности може да чуете от проф. инж. Гаро Мардиросян, д-р по физика и д-р по техническите науки и доц. д-р Лъчезар Филчев. (Чуйте звуковите файлове...)


Снимка   Снимка   Снимка


Лили Стоянова, директор на 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Благоевград, домакин на проявата, сподели кои са участниците в лятното училище. То събира ученици с интерес към астрономията от София, Пловдив, Плевен, Асеновград и Благоевград. (Чуйте звуковия файл...)
От лятното училище учениците очакват да получат повече информация за Земята, за Космоса, за новите технологии, които се прилагат в анализа и оценката на космическите изследвания. (Чуйте звуковия файл...) 
  Лятното училище ще продължи до 12 септември.


Галерия

Вижте още
Една от проверените къщи за гости

На 30 къщи за гости в Благоевградска област са наложени санкции в размер на сто процента от европейската помощ

Собствениците на 30 къщи в Благоевградска област, на които  са наложени санкции в размер на сто процента от европейската помощ, получена по Програмата за развитие на селските райони, ще трябва да връщат над 8 милиона и 300 хиляди лева.  Публикуваният на сайта на ДФ „Земеделие“ списък на къщите за гости, при които са открити нередности след..

публикувано на 18.11.19 в 19:36

Административен съд – Благоевград прие ескпертизата на бюлетините, определени като "неличащи", от изборите за кмет на кметство Копривлен

Приключи по същество делото за оспорване на избора за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово. В открито съдебно заседание съдът прие заключението на вещо лице, обследвало 150 бюлетини, отчетени от комисията в СИК № 11 в село Копривлен като „неличащи“. Съдебно-техническата експертиза бе насрочена с определение на съда за изясняване..

публикувано на 18.11.19 в 17:31

Административен съд – Благоевград насрочи нова дата за заседание по делото за оспорените избори за общински съветници в община Петрич

Административен съд – Благоевград отложи делото за  избора на Общински съвет Петрич, образувано по жалби на шестима кандидати за общински съветници. Съдът насрочи нова дата за заседание поради процесуални пречки за даване ход на делото, а именно: не е уведомена по законоустановения ред заинтересованата страна по делото Светослав Шарков. Шарков е..

публикувано на 18.11.19 в 17:30

Обществена кампания за събиране на отпадъци за рециклиране започва в Кюстендил

Кампанията е по идея на две жителки на с. Слокощица, община Кюстендил – Искра Стоилова и Камелия Гребенарова, и е подкрепена от кмета Петър Паунов, съобщиха от Общината. С идеята са запознати кметовете и кметските наместници по места, както и председателите на читалищните настоятелства. Инициативата ще започне да функционира във всяко едно от..

публикувано на 18.11.19 в 17:13

Осем медала за Таекуондо клуб "Хоук" – Банско на "Словения Оупън 2019 г."

Три златни, два сребърни и три бронзови медала завоюваха състезатели на таекуондо клуб "Хоук" – Банско на провелия се отворен турнир в Жрече, Словения.  В турнира взеха участие над 500 състезатели от 12 страни. "Хоук" – Банско се включи в надпреварата с пет  състезатели. Всички те се представиха блестящо и се завърнаха в Банско  с награди:..

публикувано на 18.11.19 в 16:28

Михаела Крумова е новият председател на Общинския съвет в Кюстендил

Общинският съвет в Кюстендил днес преизбра за свой председател Михаела Крумова от ГЕРБ, която председателстваше и стария съвет.  На първото си заседание на 7 ноември новоизбраните съветници не успяха да изберат председател, което наложи второ гласуване днес.  Кандидатурите на днешната сесия бяха две, но предложеният  за поста Кирил Станчев..

публикувано на 18.11.19 в 16:21

Повторно броене на бюлетините ще има в две от секциите на балотажа за кмет на Дупница

Кюстендилският административен съд постанови повторно броене на бюлетините в две от секциите на балотажа за кмет на Дупниц.  Делото бе образувано по жалба на Първан Дангов,  в качеството му на кандидат за кмет. Той изгуби от Методи Чимев с разлика от 111 гласа. Резултатите от втория тур бяха оспорени заради грешки в секционните протоколи...

публикувано на 18.11.19 в 15:33