ЮЗУ „Неофит Рилски“ – домакин на обществено обсъждане на Проекта на актуализираната стратегия за национална сигурност


Д-р Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на министър председателя и секретар на Съвета по сигурността представи пред студенти и преподаватели Проектът на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България. Той постави акцент върху важността на процеса по актуализация на стратегическия документ, предвид динамичната обстановка и новите приоритети за сигурност, които изискват включването на целия потенциал на страната – държавна и местна власт, бизнес и гражданско общество.

  

В дискусията участваха ректорът на най-голямото висше училище в Югозапада доц.д-р Борислав Юруков, преподаватели, студенти, Ева Жечева, бивш председател на ДАЗД, понастоящем от екипа на националния омбудсман Мая Манолова, есперти,  кметове на населени места.

Снимка


Участниците в общественото обсъждане направиха предложения за допълнение съдържанието на Стратегията, свързани с охраната и опазването на обществения ред, сигурността на децата, туризма, общественото здраве.

Снимка

Със заповед № P-128 от 6 юли 2017 г. на министър председателя Бойко Борисов е създадена Междуведомствена работна група за разработване на проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност на Република България. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност изпълнява функциите на Секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа.

Снимка

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

При съвместна операция на прокуратурата и органите на МВР, в Благоевград е задържан полицейски инспектор

Днес, 15.12.2017 г., около 11:30 ч., при съвместна операция на Районна прокуратура – Благоевград и отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР – София, е бил задържан полицейски инспектор П. Китанов. Това е станало в кабинета на Началника на 2 РПУ – Благоевград.  Поводът за задържането му са действия, извършени от него в качеството на длъжностно..

публикувано на 15.12.17 в 16:16

ОбС- Перник се обяви против общината да приеме битови отпадъци на общините Кюстендил, Сапарева Баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол

ОбС- Перник се обяви против проекта за решение на Министерски съвет, с който се задължава Регионалното депо за неопасни отпадъци в Перник да приеме битови отпадъци на общините Кюстендил, Сапарева Баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол.  Приета бе  декларация, която ще бъде адресирана до президента на България, министър председателя и..

публикувано на 15.12.17 в 16:15

НАП и полицията стартират масови проверки в търговските обекти в Банско

Ден преди официалното откриване на сезона в Банско, експертен екип от Националната агенция за приходите, кметът на Банско Георги Икономов и началникът на ОД МВР - Благоевград Николай Хаджиев участваха в информационна среща с представители на туристическия бизнес от Банско. Инициативата е във връзка с очакваните засилени обороти и има за цел..

публикувано на 15.12.17 в 15:58

Фестивалът „Сурва“ в Перник ще бъде включен в платформата iLoveBulgaria

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда в Перник, ще бъде включен в платформата iLoveBulgaria. За това са се договорили на работна среща министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Перник Вяра Церовска. Платформата включва над 250 национални туристически обекта. Международният фестивал на..

публикувано на 15.12.17 в 15:42
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ученици в Перник

Децата все повече осъзнават своите права и са готови да ги защитават, заяви пред четвъртокласници в Перник омбудсманът Мая Манолова. По думите й, ако те са активни и будни сега, утре ще станат активни и будни възрастни, които няма да се примиряват с несправедливостите в обществото. Мая Манолова присъства на открит урок в Осмо основно училище..

публикувано на 15.12.17 в 15:03

Общински съвет – Дупница с мерки за стабилизиране на болницата

Мерки за финансово стабилизиране на общинската болница в Дупница прие местният парламент. Те са обобощени в одитен доклад, изготвен от общински съветници.  Сред мерките е намаляване на леглата почти наполовина. Необходимо е преструктуриране на отделенията и намаляване на Фонд Работна заплата. Препоръчва се прекратяване на дублиращите дейност..

публикувано на 15.12.17 в 14:31

Регионалната дирекция по годите в Кюстендил е извършила над 6 600 проверки през годината

Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил са извършили общо 6 606 проверки от началото на годината, съобщиха от дирекцията. Проверени са били 452 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 1483 обекта за добив на дървесина, над 2100 превозни средства. Проверените ловци са 1535, а риболовците - 422. По Закона..

публикувано на 15.12.17 в 14:29