Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентно дело се гледа в Кюстендил

Съдът в Кюстендил остави без движение искова молба срещу 84 миньори от мините в Бобов дол, излязли на протест на 11 и 12 май 2017 година, заради забавени заплати.

 На безпрецедентното дело не се яви и представител на ищеца - "Въгледобив Бобов дол". Повече от половин час продължи влизането на обвинените работници в съдебната зала, а самото заседание приключи за по-малко от минута. Работодателят - мината в Бобов дол - в седемдневен срок трябва да отстрани нередовностите по иска, след което съдът ще насрочи ново съдебно заседание, постанови съдията по делото Евгения Стамова. "Нередностите се изразяват в непредставени доказателства към исковата молба. Това е указал и Апелативния съд", каза адвокатът на изправените на съд работници Ивона Павлова. Ако не се отстранят нередовностите, делото трябва да се прекрати“, посочи още Павлова. 

Общо 84 миньори, част от които бивши, са обвиняеми по гражданското дело, заведено от мината в Бобов дол. "Твърденията, че миньорите са стачкували не е доказано. Всички са били на работните си места и са отказали да работят заради неизплащане на работна заплата, като са провели разговори с началниците. Това е била причината те да не изпълнят трудовите си задължения. Работниците са дали обяснения пред работодателя за нарушаване на трудовата дисциплина, но същевременно той е предявил претенция за обявяване на незаконна стачка, посочи още защитата на обвинените подземни работници. В следващо заседание, ако такова бъде насрочено, съдът трябва да се произнесе дали стачката е била законна, дали е отговаряла на трудовото законодателство и на действащия тогава колективен трудов договор. Според миньори, участниците в протеста тогава били посочени по списък от управителя на "Въгледобив Бобов дол". 

Миньори разказаха, че на база спонтанния си протест, някои от тях дори били освободени от работа - за наказание. Други били в болничен по време на протеста, но са призовани в съда. В България е пълно с абсурди. Аз вече съм в пенсия и не работя, но не зная да се смея ли, или да плача“, разказа един от призованите по делото бивши работници в мината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14