108-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров бе отбелязана в родния му град

Ученици от Македония, Белица и Банско се събраха днес в центъра на Банско, за да отбележат 108-ата годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров. В родното място на поета събитията по честването бяха организирани от Община Банско, Фондация „Българска памет”, чийто председател е Милен Врабевски, и четири български и македонски училища - ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица. Тържеството бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист. „За краткия си, но съдържателен живот, Вапцаров успя да остави ярка следа не само като творец, но и като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров”, заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето слово. В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. 


Вижте още

Около десетина минути продължи блокадата на първокласен път Е-79 в района на Симитли

Протестът  е  в подкрепа изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Присъстваха и кметовете на общините Разлог, Симитли,Сандански, Петрич, Банско, Якоруда и  Струмяни. Те изразиха своята подкрепа за усилията на жителите на Банско за изграждането на втори кабинков лифт и заявиха, че дават срок на управляващите  да вземат решение до 22 декември или..

публикувано на 13.12.17 в 19:48

Глоба от 15 000 лева ще плати пернишката Топлофикация

 Със свое решение Административен съд - Перник е потвърдил наказателно постановление на директора на РИОСВ заради замърсяване на река Струма.  Екоинспектори установили, че топлоснабдителното дружество не е уведомило незабавно РИОСВ за настъпила аварийна ситуация през март миналата година. Тогава било констатирано изтичане на шламови води извън..

публикувано на 13.12.17 в 19:03

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с „Приказка за блуса и рокендрола“

   „Приказка за блуса и рокендрола“ бе третата история, разказана в „Часът на приказния разказвач“ във фоайето на Община Благоевград. Васко Кръпката се превъплъти в приказен разказвач, който събуди интерес в малчуганите с хармониката и китарата си.   В навечерието на Коледа десетки деца и техните родители станаха част от вълшебството и магията на..

публикувано на 13.12.17 в 18:48

Пропаднала е лявата лента, в посока София, на пътя Перник- Радомир, съобщиха от пресцентъра на община Перник

В участъка срещу бившата митница се е образувала опасна дупка. На мястото на свличането са кметът на Перник Вяра Церовска и нейният заместник Владислав Караилиев.  Водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат внимателни и да шофират с ниска скорост. Районът е отцепен. Заради свличането е рисково и пресичането на пешеходци, алармират..

публикувано на 13.12.17 в 16:11

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняем шофьора, предизвикал пътния инцидент, при който вчера загина деветнадесетгодишно момиче

С Постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград за срок до 72 часа е задържан шофьорът на тежкотоварния автомобил, предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което загина 19-годишната студентка Фатиме Колашова от село Дагоново. Трагичният инцидент стана вчера около 9 ч. сутринта, на кръстовището на улица „Славянска“ в..

публикувано на 13.12.17 в 15:09

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Кюстендил д-р Пламен Симеонов започна от днес стачка срещу корупцията в здравната система

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Кюстендил д-р Пламен Симеонов започна от днес стачка срещу корупцията в здравната система. Симеонов ще остане в кабинета си в поликлиниката в Кюстендил до тогава, докато не се реши проблем между него и негови колеги и съдружници в обща медицинска практика. "Няма да се..

публикувано на 13.12.17 в 14:55

Конкурс по български език и литература за правопис и краснопис на учениците от първи до четвърти клас се проведе във II-ро ОУ„Димитър Благоев“ Благоевград

Конкурсът е втори по ред и е във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, както и с отбелязването на Националната седмица на четенето. Времето за работа по темите за втори клас беше 35 минути, за трети и четвърти клас  – 40 минути.  Самостоятелните работи бяха насочени към работа с текст за втори и трети клас –..

публикувано на 13.12.17 в 12:48