108-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров бе отбелязана в родния му град

Ученици от Македония, Белица и Банско се събраха днес в центъра на Банско, за да отбележат 108-ата годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров. В родното място на поета събитията по честването бяха организирани от Община Банско, Фондация „Българска памет”, чийто председател е Милен Врабевски, и четири български и македонски училища - ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица. Тържеството бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист. „За краткия си, но съдържателен живот, Вапцаров успя да остави ярка следа не само като творец, но и като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров”, заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето слово. В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. 


Вижте още

Предстоящи събития- 28 май

Община Благоевград е домакин на Европейска мрежа за минимален доход, организирана от Министерството на труда и социалната политика. Кампанията ще се проведе днес. Началото ще бъде поставено с Кръгла маса от 10:00 часа в зала № 5 в сградата на общинска администрация. Участие ще вземат представители на МТСП, синдикати, НПО, чуждестранни гости,..

публикувано на 28.05.18 в 07:55

Църквата почита Петдесятница

Днешният ден е велик ден за църквата. Той се е случил на 50 -ия ден от Възкресението Христово. За това църквата го нарича Петдесятница. Това е особен момент, в който се изпълни онова обещание, което е било дадено при възнесението на Госопд Исус Христос, светите му ученици да стоят и да чакат в Йерусалим слизането върху тях на Светия дух. -  разказва..

публикувано на 27.05.18 в 14:45

Фолклорни състави в надпревара на фестивал в Сапарева баня

В Сапарева баня и днес продължават проявите от IV-тото издание на Международния фестивал „Мома пее, гора се люлее”. Фестивалът беше открит вчера.  В звуковия файл  можете да ч уете  Теодора Цветанова от Народно читалище „От извора“, един от организаторите на проявата.

публикувано на 27.05.18 в 14:42

Продължава Детският панаир в Благоевград

С Детски панаир в Благоевград стартираха инициативите, посветени на Международния ден на детето – 1 юни. От вчера децата имат възможност да творят в центъра на областния град. Организатори са Община Благоевград и фондация „Изи Арт“. Десислава Петрова от фондацията разказва за това как преминава днешния ден: (Чуйте звуковия файл...)

публикувано на 27.05.18 в 14:38

Кметът Калин Гелев откри Общинските празници в Сапарева баня

Пред стотици жители и гости на Сапарева баня, препълнили амфитеатър "Гейзера", бе открито тазгодишното издание на Общинските празници в курортното градче. Официален старт даде кметът на общината Калин Гелев. По време на празника публиката се наслади на уникалните и завладяващи танцови изпълнения на детски и юношески фолклорни..

публикувано на 27.05.18 в 08:16

Продължава колоездачното състезание в изкачването на Паничище

Над 70 професионалисти от България, Mакедония и Гърция участват в международното колоездачно състезание за купа "Долчини", което се провежда на територията на Дупница, Сапарева баня и Паничище. (Чуйте звуковия фай...)

публикувано на 26.05.18 в 15:24

Колоездачи превземат участъка Дупница - Паничище

В Дупница стартира колоездачното състезание „Изкачване до Паничище“. Негов основен организатор е община Сапарева баня.  Колоездачите стартираха от площад "Свобода" в центъра на Дупница. Те се състезават в две категории - юноши младша възраст и ветерани и мъже "Елит". Мъжете "Елит" ще навъртят в Сапарева баня 8 обиколки преди да стартират по..

публикувано на 26.05.18 в 15:15