108-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров бе отбелязана в родния му град

Ученици от Македония, Белица и Банско се събраха днес в центъра на Банско, за да отбележат 108-ата годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров. В родното място на поета събитията по честването бяха организирани от Община Банско, Фондация „Българска памет”, чийто председател е Милен Врабевски, и четири български и македонски училища - ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица. Тържеството бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист. „За краткия си, но съдържателен живот, Вапцаров успя да остави ярка следа не само като творец, но и като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров”, заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето слово. В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. 


Вижте още

Цветан Найденов: Премереният риск в планината е много важен!

Лошите метеорологични условия попречиха на Цветан Найденов да преодолее предизвикателството, пред което се беше изправил - „Без вода и храна в Пирин в помощ на хората с увреждания“. Припомняме, че той заедно с още двама млади ентусиасти - Светослав Атанасов и Костадин Коюв, подеха инициативата под наслов „Оцеляване с кауза – Пирин“, в помощ на..

публикувано на 14.12.18 в 19:53

Студенти и ученици заедно в инициативата „Повярвай в доброто“

Днес в Югозападния университет се проведе благотворително коледно тържество под мотото „Повярвай в доброто“. Събитието се организира от студентите от втори курс на Факултета по педагогика, а в инициативата се включиха ученици и учители от две благоевградски училища – основно училище „Христо Ботев“ и средно училище „Арсени Костенцев“...

публикувано на 14.12.18 в 16:16

„Камерна опера трябва да се запази“

Това мнение споделиха присъстващите на днешното провалено извънредно заседание на общинския съвет Благоевград. Не се събра кворум.  От 41 съветници в залата присъстваха 15, при което председателят на общинския съвет Радослав Тасков не даде ход на заседанието.  Липсата на кворум бе очакван, защото общинските съветници от ПП ГЕРБ и коалиция „Заедно..

публикувано на 14.12.18 в 15:45

Общинската болница в Дупница ще се управлява от прокурист още една година

Местният парламент реши днес Мария Жайгарова да остане на поста до януари 2020 година. След няколко неуспешни конкурса, болницата все още няма управител. Засега не се обсъжда провеждането на нов конкурс.  Съветниците днес одобриха и дострояване на 8 класни стаи в ОУ “Евлоги Георгиев”. Ремонтът е част от план за преминаване към едносменно..

публикувано на 14.12.18 в 14:18

Над 60 проекта чрез еврофондове са реализирани в Кюстендилска област

Общо 68 проекта на стойност от над 61 млн. и 270 хил. лв. се реализират в област Кюстендил през 2018 година чрез европейските фондове. Най-много проекти имат общините Дупница - 26 и Кюстендил - 24. Това съобщи на пресконференция от ръководителят на Областния информационен център в Кюстендил Любомира Велинова.     Бизнесът в област Кюстендил има..

публикувано на 14.12.18 в 13:23

Биг Бенд Благоевград и музикално училище „Престо“ със съвместен коледен концерт

Биг Бенд Благоевград и музикално училище „Престо“ представят съвместен благотворителен коледен концерт "JAZZKIDS".  Музикалното събитие ще се проведе днес, 14 декември от 18.30 часа в големия салон на Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Концертът е част от празничната програма на Община Благоевград, която преминава под..

публикувано на 14.12.18 в 12:16
Тома Биков

Тома Биков: Има субективни фактори при даването на българско гражданство

Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Комисията ще заседава 3 месеца и ще се състои от 17 депутати. Неин председател ще бъде депутатът от..

публикувано на 14.12.18 в 11:35