108-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров бе отбелязана в родния му град

Ученици от Македония, Белица и Банско се събраха днес в центъра на Банско, за да отбележат 108-ата годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров. В родното място на поета събитията по честването бяха организирани от Община Банско, Фондация „Българска памет”, чийто председател е Милен Врабевски, и четири български и македонски училища - ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица. Тържеството бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист. „За краткия си, но съдържателен живот, Вапцаров успя да остави ярка следа не само като творец, но и като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров”, заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето слово. В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. 


Вижте още

Заместник-кметът Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

   Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова награди участници в първото издание на турнир за фитнес и културизъм в Благоевград. Тя приветства спортистите от името на кмета д-р Атанас Камбитов в препълнената зала „Яворов“. „ Днес сме заедно, за да поставим основите на турнира, който носи древното име „Скаптопара“...

публикувано на 22.09.18 в 19:33

За XXIII- ти път в Сандански се проведе колопоход под мотото „Не на наркотиците“

 Той е част от редица събития, които започнаха още в 10:00 ч. на площад „България“ в Сандански, когато бе даден старт на лекоатлетически крос за ученици от община Сандански. Начало на спортните прояви даде кметът на община Сандански – Кирил Котев, който връчи плакет за особени заслуги в развитието на спорта на Николай Бойчев – организатор на..

публикувано на 22.09.18 в 15:28

Експерти от Министерството на културата извършиха проверка на място в Роженския манастир

  Във връзка с извършеното на 18 септември посегателство в храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир - недвижима културна ценност от „национално значение“ Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ направи оглед на място, при който се установи следното:  Извършена е умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит..

публикувано на 22.09.18 в 14:35

Много рок и положителни емоции поставиха началото на четвъртото издание на The Brava Balkan Fest

  Четвъртото издание на рок фестивала The Brava Balkan Fest започна снощи в село Дъбрава. Стартът подари запомнящи се моменти на меломаните. Фестивалът събра поколения любители на алтернативната и рок музика. Стотици жители и гости на Благоевград станаха част от поредното издание на събитието. Хитове от световната сцена на обичани рок групи..

публикувано на 22.09.18 в 14:19

В Перник отбелязаха 110- годишнината от обявяването на Независимостта на България

 С общоградско тържество в Перник беше отбелязана 110- годишнината от обявяването на Независимостта на България. Перничани отрупаха с цветя ремонтирания това лято паметник на Кракра Пернишки и се включиха в предвожданото от Духовия оркестър празнично шествие до Двореца на културата, където беше издигнат националния флаг. „ На тази велика дата..

публикувано на 22.09.18 в 14:05

Нов спортен комплекс ще радва децата в пернишкия квартал „Проучване”

Съоръжението беше основно реконструирано след като миналата година група деца от квартала внесоха подписка при кмета Вяра Церовска. На срещата си с кмета децата поискаха игрището да бъде ремонтирано, за да има къде да играят. Днес кметът лично им връчи ключа от новия спортен обект с пожелание да го пазят. Изградени са две игрища- за футбол и..

публикувано на 22.09.18 в 13:31

С почит към нашата изстрадана независимост

С ритуал по полагане на венци и цветя община Благоевград отбеляза 110-а годишнина от обявяването на независимостта на България.Пред паметника на македоно-одринското опълчение  на площад „Мите Марков“пред подвига на героите се преклониха заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов,председателят на Общинския съвет Радослав..

публикувано на 22.09.18 в 13:15