Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НП „Пирин” с мерки срещу карането на ски, сноуборд, шейни и АТВ-та извън ски зона „Банско”, маркираните ски писти и трасета

Национален парк „Пирин” предприема строги мерки срещу карането на ски, сноуборд, шейни и АТВ-та извън ски зона „Банско”, маркираните ски писти и трасета, определени с Плана за управление на парка. 

Целта е опазването на естествените природни местообитания и ограничаване на въздействието от заплахите от тези дейности. Със своя заповед директорът Росен Баненски нареди на главните инспектори на Парковите участъци и специалистите от парковата охрана за зимен сезон 2017-2018 г. да запознаят срещу подпис с декларации по образец управителите, собствениците на ски училища и ски гардероби в прилежащите на парка общини. 

Скиори и сноубордисти ще бъдат информирани, че се забранява карането на ски извън маркираните ски писти и трасета. Служителите на парка трябва да съставят предупредителни констативни протоколи на физическите лица, фирмите и организациите, каращи и предлагащи под наем моторни шейни, с които да бъдат запознати, че е забранено използването на моторизирани средства (моторни шейни и рактраци) освен при изпълнението на неотложни дейности в горите и спасителни акции. 

На видно място на ски лифтовете и изградената информационна система на НП „Пирин“ да се постави съобщение по образец на български и английски език със следния текст: "Забранено е карането на ски извън маркираните ски писти и трасета, определени с Плана за Управление на НП „Пирин"!", пише в заповедта на директора на Дирекция „Национален парк „Пирин”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наркооранжерия разкриха при спецоперация криминалисти от ОДМВР – Перник

Иззети са над 370 растения в различен стадий на развитие. Двама мъже са задържани до 24 часа, съобщиха от полицията.  В хода на акцията криминалистите извършили проверка в стопански двор в радомирското село Долна Диканя и в сградата на бивша мандра. Установени са четири помещения, пригодени за отглеждане на растения от рода на конопа - специално..

публикувано на 08.05.24 в 17:31

Съдия Румяна Митева встъпи в длъжност като председател на Районен съд – Благоевград

Новият председател на Районния съд в Благоевград съдия Румяна Митева встъпи официално в длъжност днес. Тя подписа акта си за встъпване на церемония пред административния ръководител на Окръжен съд – Благоевград съдия Петър Узунов, зам.-председателите на Благоевградския окръжен съд - съдия Лилия Масева и съдия Татяна Андонова, и магистрати от Районен..

публикувано на 08.05.24 в 17:10

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

публикувано на 08.05.24 в 15:35

Делото за избор на общински съветници в Сандански зацикли

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия - Сандански...

публикувано на 08.05.24 в 14:08

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Бална фиеста 2024 в Благоевград

Над 760 зрелостници ще дефилират по червения килим на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград в рамките на три дни по време на абитуриентските балове през м. май. Дванадесетокласници от 10 училища в областния център ще преминат заедно със своите преподаватели под специална цветна арка, поставена пред Община Благоевград. Началото на дефилетата..

публикувано на 08.05.24 в 12:43

Колоездачната обиколка на Сандански

Стартира XIX - та Колоездачната обиколка на община Сандански, посветена на Празника на град Сандански. Обиколката се организира от община Сандански и Спортно училище “Пейо Яворов” и се провежда традиционно в навечерието на празника. Очаква се учениците да финишират в 17:00 ч., минути преди да се посрещне чудотворната икона на света Богородица „Св...

публикувано на 08.05.24 в 11:39