Радомир днес чества 140-ата годишнина от Освобождението на града

На 14 януари 1878 г. в Радомир пристигат три ескадрона на Четвърти улански харковски полк под командването на подполковник Юрий Антониевич Задерновски, с което се слага край на принадлежността на града към Османската империя. 

Днес празникът бе почетен с възстановка, организирана от клуб „Традиция“, на посрещането на княз  Александър Батемберг при триумфалната арка край града и молебен за душите на опълченците, отдали делата и живота си за свободата на Отечеството. 

Жителите и гостите на Радомир бяха приветствани от Пламен Алексиев – кмет на общината, Ирена Соколова – управител на област Перник, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната на Република България.


Вижте още

Безплатно на музей в Радомир по повод Европейските дни на наследството

Музеите в Радомир отвориха врати за безплатни посещения. От днес до 23 септември достъпът до Общинския исторически музей и до етнографския музей „Стойова къща” ще бъде свободен за посетители. Инициативата е по повод Европейските дни на наследството. Музеите ще работят от 9 до 17 часа. В тях се съхраняват ценни експонати от икони, монети,..

публикувано на 21.09.18 в 11:32

Експерти на обиколка в област Благоевград с насоки как да печелим проекти

Експертите на Областния информационен център – Благоевград стартират цикъл от информационни срещи на територията на Благоевградска област, по време на които ще представят отворената за подаване на проектни предложения подмярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ на Програмата за развитие на селските райони“ 2014 – 2020 г. Срещи по..

публикувано на 21.09.18 в 11:20

Четири лица са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир

Четири лица са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир на 18 септември. Две от тях са непълнолетни, на 16 и 17 години, съобщи за Радио Благоевград прокурор Весела Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура-Благоевград. Срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 198, ал. 1 от НК – за грабеж и кражба, както и унищожаване на..

публикувано на 21.09.18 в 09:43

Общински куклен театър - Благоевград представят премиерно представлението „Принцесата и граховото зърно“

Общински куклен театър - Благоевград представя премиерно спектакъла „Принцесата и граховото зърно“ по Х. Кр. Андерсен.   Представлението ще се играе на 27 септември от 18:00 часа в салона на Куклен театър /бившия Младежки дом/. Режисьор на представлението е Тодор Вълов, музиката на Елена Методиева, а сценографията на Емилияна Андонова-Тотева...

публикувано на 21.09.18 в 09:33

Eфикасността на телефон 112 - тема на дискусия в първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион

Темата бе повдигната от кмета на Банско Георги Икономов в първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район след отминаването на летния период. То се провежда в Сандански под председателството на областна администрация Кюстендил. Представителите на държавните административни органи дискутираха и темата за почистването на..

публикувано на 21.09.18 в 09:32

Интензивен трафик, засилен контрол и ограничения за предстоящите три почивни дни

Днес, в последния работен ден преди трите почивни дни за Деня на Независимостта, от 16 до 20 часа, се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата, съобщават от АПИ. Във връзка с..

публикувано на 21.09.18 в 09:14

Музеят в Сандански открива изложбата „Наследство, бъдеще и цветна магия“

По повод честването на Европейските дни на културното наследство Археологическият музей в Сандански открива изложба „Наследство, бъдеще и цветна магия“. Показаните постери ще бъдат под логото на европейската година на културното наследство. В тях ще се представят снимки, дневници, скици и чертежи, изработени от младежите, участвали в проекти..

публикувано на 21.09.18 в 08:33