Учителят Теодосий Теодосиев пред ученици в Благоевград: Мързелът е най-големият грях


Силно мотивираща лекция "Формиране на силов интелект или как да си изградим висок коефициент на интелигентност" изнесе днес пред  ученици в Благоевград учителят по физика Теодосий Теодосиев – Тео, носител на множество ордени и отличия. Инициативата бe под наслов „Защо да уча“ и е част от проявите, посветени на 45-годишнината от създаването на ПМГ "Акад. С. Корольов".

„Защо да уча има няколко отговора. Един от тях е, за да не станем лузъри. В Света се очертава една нова научно-техническа революция, след която 99% от населението ще бъдат излишни. Да не бъдем излишни хора“, призова учителят Тео.

Пълна зала с млади хора очакваше с нетърпение срещата с човека, който подготвя повечето ни успешни отбори от млади физици за международни състезания. „Мързелът е най-големият грях за човека“, подчерта пред учениците съвременният будител.

Теодосий Теодосиев е известен и като създател на оригиналната “Методика за формиране на силов интелект”.

„Тази методика донякъде е свързана с теорията на Фройд, който казва, че човек бърка, макар и подсъзнателно, защото иска да бърка. Затова е добре да впрегнем подсъзнанието да работи в полза на съзнанието. На всяко дете първо трябва да му се снеме страхът, че няма да успее. Всяко дете може да се справи с много трудни задачи, ако бъде ръководено правилно и да има добрия пример срещу себе си“, заяви учителят.

Снимка

Елеонора Тахова и Теодосий Теодосиев

„Смъртно опасно е да си прост“ и „Смъртно опасно е и да си невъзпитан“  са част от нещата, които Теодосий Теодосиев иска младите хора да запомнят след днешната им среща. По думите му, „възпитанието е по-важно от образованието“. „Един добър майстор на банички заслужава по-голямо уважение от един некадърен професор“, каза още Теодосиев.

“В месеца на природните науки искаме да срещнем нашите възпитаници с ето с такива вдъхновяващи и мотивиращи личности, с хора, успели чрез науката. Защото те виждат по медиите всякакви други успели, но не и такива, които са го направили чрез ума си. Иска ми се чрез тези срещи да накараме учениците да използват времето в училище по-ползотворно“, каза за Радио Благоевград директорът на ПМГ "Акад. С. Корольов" Николай Каращранов. ​

Репортаж на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Кметове и народни представители от област Благоевград на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков

Кметове и народни представители от област Благоевград участваха в двудневна работна визита в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). В рамките на посещението, кметовете Атанас Камбитов, Георги Икономов и Димитър Бръчков, както и народните представители Даниела Савеклиева, Георги Динев и Димитър Гамишев взеха участие в..

публикувано на 20.03.18 в 17:10

Доц. Бинка Добрева изнесе публична лекция "Световно признание на българската народна песен - фолклорни посланици"

Изборът на темата на публичната лекция на доц.Бинка Добрева,не е случаен. Пред студенти и преподаватели  в Югозападния университет,  доц. Добрева представи историята на българските народни песни, на композиторите и талантливите народни певици, които са покорили  световните сцени  с магията на българския фолклор. Самата Бинка Добрева е..

публикувано на 20.03.18 в 16:37

Висок процент безработни в района на Бюро по труда – Дупница

Сравнително висок остава процентът безработни в малките общини от района на Бюрото по труда – Дупница. Малко над 9% са безработните в Бобов дол, Бобошево и Сапарева баня. Тенденцията към увеличение е факт през последните месеци. С най-много безработни е община Рила – 11% или 131 души. Най-ниска е безработицата в община Кочериново – 7,4%. Броят..

публикувано на 20.03.18 в 16:30

Започнаха доброволческите акции по залесяване на територията на ЮЗДП

Със засаждането на 720 фиданки от бял бор в горите на Витоша беше дадено началото на тазгодишните доброволчески залесявания на територията на Югозападното държавно предприятие. В съботната акция в местността „Куртова река”, в землището на софийското село Железница, участваха над 200 доброволци, от които около 50 деца. Организирани от Зеления отбор..

публикувано на 20.03.18 в 15:59

"Синя стая" беше открита днес в прокуратурата в Кюстендил

С изграждането й полагаме грижи за децата, имащи лошият късмет да се сблъскат с престъпления каза Ивайло Илиев, административен ръководител на Районната прокуратура в Кюстендил. "Синята стая" в Кюстендил е изградена изцяло със средства, реализирани като икономия от страна на Районната прокуратура.  За оформлението й са помогнали млади..

публикувано на 20.03.18 в 15:51

Хайку пикник в Международния ден на Франкофонията

Поетичният Хайку пикник, организиран за първи път от ученици и преподаватели от благоевградската езикова гимназия, е идея на Френския институт в България, в партньорство с Международната организация на Франкофонията. Целта е в проявата да се включат не само ученици, а и студенти, работещи във франкофонски фирми, а също  дипломати и представители..

публикувано на 20.03.18 в 15:18

85 години от рождението на професор Кирил Стефанов отбелязаха в благоевградската библиотека

Този следобед Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград посрещна ученици, гости и възпитаници на класа по народно пеене на Даниела Богданова. Поредната проява на библиотеката е по повод 85 години от рождението на композитора, диригент и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ професор Кирил Стефанов...

публикувано на 20.03.18 в 15:02