С първа копка започна изграждането на 4-километрова велоалея в Благоевград


Новата алея за велосипедисти в Благоевград ще свързва булевардите „Св. Димитър Солунски”, „Васил Левски”, „Св. Св. Кирил и Методий” и улиците „Марица”, „Иван Михайлов“ и "Даме Груев“.

Срокът за изпълнение на проекта е 4 месеца, като стойността на инвестицията е около 800 хиляди лева. Това информира на пресконференция зам.-кметът на Благоевград Зорница Кралева .

„През кръстовищата и входовете, съществуващата асфалтова настилка ще се запази и велосипедните алеи ще се обозначат с маркировка. Строителните дейности предвиждат още, понижаване на високите бордюри при преминаване на алеите през кръстовищата. Настилката на алеите ще бъде от плътен асфалт, с дебелина 4 сантиметра."

Снимка

Зам.-кметът Кралева допълни, че в рамките на изграждането на съоръжението, ще бъде запазена съществуващата растителност, а по протежение на алеите ще бъдат поставени пейки и кошчета за отпадъци.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов, направи символичната първа копка на обекта и посочи, че това е третия мащабен проект, който общината започва само в рамките на една седмица.

 „Един такъв проект ще облекчи значително транспорта в града и ще допринесе да избягаме от манталитета и навика, да „влизаме“ с автомобила си там, където сме тръгнали“

Снимка

Атанас Камбитов, поздрави екипа, който реализира проекта и пожела успех на изпълнителите.

Репортаж на Давид Калпачки можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Полицията в Кюстендил с мерки за сигурност на абитуриентските балове

Засилено полицейско присъствие ще има около учебните и увеселителните заведения в Кюстендилско по време на абитуриентските балове, съобщиха от полицията. От там посочиха, че са взети всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на баловете.     И тази година ОДМВР – Кюстендил  ще проведе разпоредената от Националната..

публикувано на 23.05.18 в 13:49

Иван Демиревски застава начело на Административния съд в Кюстендил

Иван Демиревски е новият административен ръководител на Административния съд в Кюстендил, съобщиха от там. Той е избран с 12 гласа "за" и нито един против на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.     От момента на създаване на административните съдилища през 2007 година, след проведен конкурс, той заема..

публикувано на 23.05.18 в 13:48

Скулпторът проф. Емил Попов дари своя скулптура на Перник

Нова пластика подари на Перник големият български скулптор и почетен гражданин на Перник проф. Емил Попов.  Скулптурата е на бик и е позиционирана в градинката пред бившия Битов комбинат, където има още две фигури, изваяни от Попов - на овен и кон. Трите животни, по думите на твореца, са от изначалното време на цивилизацията и са символи на..

публикувано на 23.05.18 в 12:50

Водата от обществена чешма в трънското село Насалевци е с отклонения от нормата

С влошени микробиологически показатели е водата от обществена чешма в трънското село Насалевци.  При направените изследвания е установено значително наличие на бактерията Ешерихия коли, съобщават от РЗИ- Перник.  Отклонения от нормата има и при водата от обществена чешма в радомирското село Николаево.  На кметовете на двете общини са..

публикувано на 23.05.18 в 12:35

Обвиниха мъж от Батановци за неправомерно усвояване на евросредства

Окръжна прокуратура – Перник е внесла в съда обвинителен акт срещу жител на Батановци за неправомерно усвояване на средства от еврофондовете.  Обвиняемият имал задължения по сключен от него Договор за отпускане на финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. В..

публикувано на 23.05.18 в 11:10

Награда "Златна ябълка" за болницата в Кюстендил

Болницата в Кюстендил - МБАЛ "Д-р Никола Василиев" е номинирана за наградата "Златна ябълка", каза пред журналисти изпълнителният директор на здравното заведение д-р Александър Величков.  Наградата се връчва от Националната мрежа за децата. С нея организацията отличава приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с..

публикувано на 23.05.18 в 10:34

За трета поредна година ЮЗДП организира днес регионално състезание за "Най-добър секач"

Тази година състезанието ще се проведе на територията на "ДГС Дупница" – в местността "Отовица", землището на село Самораново.  Целта е да бъдат определени най-добрите професионални секачи, които ще представят предприятието в националното състезание през месец юни, домакин на което ще бъде "ДГС Самоков".  Рекорден брой участници – трийсет и..

публикувано на 23.05.18 в 08:30