Първият в България железопътен аудиотур

Гражданско сдружение "За теснолинейката", в лицето на Кристиян Ваклинов и Анатоли Костов, създаде железопътен аудиотур по целия маршрут на влак "Родопи". 

Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална - гара Добринище. Тя е единствената ж.п.-линия в България с почти двойно по-тясно разстояние между релсите - 760 вместо 1435 мм. Местните хора я наричат още "дековилката", "малкото влакче", "малката железница", "каубойският влак". Ж.п. линията свързва областите Пазарджик и Благоевград, общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско, трите планини Родопи, Рила и Пирин, както и етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, разказа Анатоли Костов. В аудиотура пътуващите ще чуят интересни истории за строежа на линията, интересни места, за най-високата гара и т. н. Интересното е, че за първи път в България се създава железопътен аудиотур. Турът е озвучен на български, руски и английски езици. 

Снимка

Пътешествениците ще могат да го отворят като изтеглят безплатното приложение izi.TRAVEL, сканират QR кода на плаката във влаковете и се насладят на историите по маршрута, допълни Анатоли Костов. 

Снимка

Българският  глас е на Светла Матеева – първи и дългогодишен озвучител на еталонния влак "Родопи" по линията, който бе възстановен през лятото на 2017 година. 

Други общо 18 забележителности са включени в мобилен аудиотур на Кюстендил, отново дело на двамата младежи от града. 

Сред включените забележителности са Регионалният исторически музей, къщата-музей "Ильо Войвода", църквите "Св. Георги" и "Св. Мина", Римската крепостна стена на хълма „Хисарлъка“. Аудиопрезентиране има и за Чифте баня, Дервиш баня, парка „Хисарлъка“. 

Аудиогид има и в къщата-музей "Владимир Димитров – Майстора" в кюстендилското село Шишковци.


Вижте още

Предстоящи събития на 20 март

В сградата на Община Благоевград ще се проведе заключителна пресконференция за проекта „Обновяване на многофамилни жилищни сгради“ на 20 март. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Пресконференцията ще започне в 10.00 часа в зала 101 в сградата на Общината. От 11.00 часа на пл. „Христо Ботев“ 2 (пред сградата на Централна поща –..

публикувано на 20.03.19 в 07:42

Облачността ще се увеличи и на отделни места ще има превалявания от дъжд

Днес облачността ще се увеличи и на отделни места, главно в Рило-Родопската област ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток.  Максимални температури между 15° и 20° градуса.  Над планините облачността също ще се увеличи. На места ще има слаби валежи от дъжд, над 1800 метра – от слаб сняг.  Ще..

публикувано на 20.03.19 в 07:40

Настъпва астрономическата пролет

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58 часа.  Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.  Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в..

публикувано на 20.03.19 в 07:35

Граждански диалог на тема „Образование“ се проведе в Кюстендил

Събитието е част от серията граждански диалози под наслов "Европа в нашия дом". В гражданския диалог участваха заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и народните представители от Комисията по образование и наука Ася Пеева и Борислав Борисов.    "Целта е да поговорим за това, което сме направили в образованието и онова,..

публикувано на 19.03.19 в 18:27

150 декара смесена гора от черен и бял бор горят в района на "ДГС Първомай"

Около 150 декара основно недържавни гори от черен и бял бор, голини и поляни е обхванал пожарът в землището на село Долна Рибница, в района на  "Държавно горско стопанство Първомай".  Пожарът е възникнал в ранния следобед днес, като най-вероятната причина отново е човешка небрежност при палене на стърнища и растителни остатъци.  15 служители на "ДГС..

публикувано на 19.03.19 в 17:38

Благотворителен базар „От сръчните ръце на мама“

Благотворителен базар „От сръчните ръце на мама“ се организира от Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска Света митрополия. Той ще бъде подреден пред сградата на Община Благоевград на 22 март /петък/ от 10.00 часа до 16.00 часа.  Базарът се провежда за поредна година в Благоевград и е в..

публикувано на 19.03.19 в 17:31

МФГ "Огражденска четворка" с концерт за приятелите на Радио Благоевград и "По първи петли"

Специален пролетен подарък за приятелите на Радио Благоевград и почитателите на предаването "По първи петли" ще направят любимците от Мъжка фолклорна група "Огражденска четворка".  В първия пролетен ден те ще поднесат красив букет от фолклорни изпълнения, със специалното участие на Мариана Манолева, Кинче Вълчева и "Роял Бенд". Концертът е обявен за..

публикувано на 19.03.19 в 17:27