Първият в България железопътен аудиотур

Гражданско сдружение "За теснолинейката", в лицето на Кристиян Ваклинов и Анатоли Костов, създаде железопътен аудиотур по целия маршрут на влак "Родопи". 

Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална - гара Добринище. Тя е единствената ж.п.-линия в България с почти двойно по-тясно разстояние между релсите - 760 вместо 1435 мм. Местните хора я наричат още "дековилката", "малкото влакче", "малката железница", "каубойският влак". Ж.п. линията свързва областите Пазарджик и Благоевград, общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско, трите планини Родопи, Рила и Пирин, както и етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, разказа Анатоли Костов. В аудиотура пътуващите ще чуят интересни истории за строежа на линията, интересни места, за най-високата гара и т. н. Интересното е, че за първи път в България се създава железопътен аудиотур. Турът е озвучен на български, руски и английски езици. 

Снимка

Пътешествениците ще могат да го отворят като изтеглят безплатното приложение izi.TRAVEL, сканират QR кода на плаката във влаковете и се насладят на историите по маршрута, допълни Анатоли Костов. 

Снимка

Българският  глас е на Светла Матеева – първи и дългогодишен озвучител на еталонния влак "Родопи" по линията, който бе възстановен през лятото на 2017 година. 

Други общо 18 забележителности са включени в мобилен аудиотур на Кюстендил, отново дело на двамата младежи от града. 

Сред включените забележителности са Регионалният исторически музей, къщата-музей "Ильо Войвода", църквите "Св. Георги" и "Св. Мина", Римската крепостна стена на хълма „Хисарлъка“. Аудиопрезентиране има и за Чифте баня, Дервиш баня, парка „Хисарлъка“. 

Аудиогид има и в къщата-музей "Владимир Димитров – Майстора" в кюстендилското село Шишковци.


Вижте още

Над 23 000 лева бяха събрани в благотворителна инициатива за деца сираци в община Гърмен

23 660 лева бяха събрани на благотворителен коледен коктейл в Гърмен, част от инициативата „Да подадем ръка“ за подпомагане на децата сираци от общината. Инициативата ще продължи с благотворителния коледен концерт, който ще се състои на 21 декември в читалището на Гърмен. По традиция от 14.00 часа ще има благотворителен базар, а от 16.00 часа..

публикувано на 16.12.18 в 08:34

Жители на Кресна излизат отново на протест

За трета поредна неделя жителите на Кресна излизат на протест срещу цените на горивата, гражданската отговорност, бонус-маус и ниските доходи. Протестът започва от 17 часа на площада пред общината и с мирно шествие ще завърши на ул. "Македония". 

публикувано на 16.12.18 в 07:55

Семинар „Европа на кръстопът – предизвикателства пред България преди евровота”, организиран от ГЕРБ ще се състои в Банско

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в семинар „Европа на кръстопът – предизвикателства пред България преди евровота”. Форумът ще се проведе в Банско, като негов организатор е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. В семинара ще участват народните представители и кметовете на ГЕРБ от Благоевградска област, ръководствата..

публикувано на 16.12.18 в 07:53

Предимно облачно с валежи от дъжд

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. В Северозападна и високите полета на Западна България в сутрешните часове също ще вали дъжд, но още преди обяд ще го обърне на сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад, най-късно в Източна България, където през деня все още ще е от изток-югоизток – до умерен. Температурите в Северозападна България..

публикувано на 16.12.18 в 07:50

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

  Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов преди официалното откриване на новия ски сезон. На срещата присъстваха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Десислава Атанасова и част от кметския екип. По време на разговора бяха обсъдени..

публикувано на 15.12.18 в 19:42

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалната церемония за откриването на Сезон 2018/2019  в курорта. Гости на събитието бяха още заместник-министрите на спортното и туристическото министерство - Доц. Д-р Стоян Андонов и  Любен Кънчев и представители на хотелиерите, отличени през годината за своята успешна работа. „..

публикувано на 15.12.18 в 19:37

Банско откри сезона, Жирардели иска среща с премиера Бойко Борисов

  С хубав сняг и положителни температури Банско откри 16-я си пореден ски сезон.Непредвидено заболяване и влизане в болница осуети идването на Бъндеришка поляна на олимпийския и световен шампион от Австрия Патрик Ортлиб,един от най-великите майстори на спускането.В състезанието „Влез в отбора на шампиона“ капитан на тима на Патрик Ортлиб..

публикувано на 15.12.18 в 17:15