Първият в България железопътен аудиотур

Гражданско сдружение "За теснолинейката", в лицето на Кристиян Ваклинов и Анатоли Костов, създаде железопътен аудиотур по целия маршрут на влак "Родопи". 

Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална - гара Добринище. Тя е единствената ж.п.-линия в България с почти двойно по-тясно разстояние между релсите - 760 вместо 1435 мм. Местните хора я наричат още "дековилката", "малкото влакче", "малката железница", "каубойският влак". Ж.п. линията свързва областите Пазарджик и Благоевград, общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско, трите планини Родопи, Рила и Пирин, както и етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, разказа Анатоли Костов. В аудиотура пътуващите ще чуят интересни истории за строежа на линията, интересни места, за най-високата гара и т. н. Интересното е, че за първи път в България се създава железопътен аудиотур. Турът е озвучен на български, руски и английски езици. 

Снимка

Пътешествениците ще могат да го отворят като изтеглят безплатното приложение izi.TRAVEL, сканират QR кода на плаката във влаковете и се насладят на историите по маршрута, допълни Анатоли Костов. 

Снимка

Българският  глас е на Светла Матеева – първи и дългогодишен озвучител на еталонния влак "Родопи" по линията, който бе възстановен през лятото на 2017 година. 

Други общо 18 забележителности са включени в мобилен аудиотур на Кюстендил, отново дело на двамата младежи от града. 

Сред включените забележителности са Регионалният исторически музей, къщата-музей "Ильо Войвода", църквите "Св. Георги" и "Св. Мина", Римската крепостна стена на хълма „Хисарлъка“. Аудиопрезентиране има и за Чифте баня, Дервиш баня, парка „Хисарлъка“. 

Аудиогид има и в къщата-музей "Владимир Димитров – Майстора" в кюстендилското село Шишковци.


Вижте още

Разлог отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

По повод 181-годишнината от рождението на Васил Левски, жители и гости на град Разлог, както и служители от Общинска администрация начело със зам. кмета инж. Венцислав Гърменов със сведена глава почетоха делото на Левски и се преклониха пред подвига на революционера.   В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от зам. кмета..

публикувано на 18.07.18 в 14:09

Изготвени са списъците с желаещи за добив на дървесина в община Кюстендил

Подготовката за добив на дърва за огрев за местното население беше обсъдена по време на месечното съвещание на кметовете и кметските наместници в Община Кюстендил, което се състоя в залата на Възрожденското училище. Изготвени са списъците с желаещи за добив на дървесина - около 1500 жители на общината, които ще добиват дърва за огрев..

публикувано на 18.07.18 в 13:39

Перничани се преклониха пред безсмъртния подвиг на Апостола

Перничани се преклониха пред безсмъртния подвиг на Апостола.  Официалната церемония по повод 181-та годишнина от рождението на великия българин се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Перник Вяра Церовска, председателят на Общинския съвет Иво Савов,..

публикувано на 18.07.18 в 12:53

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски. Церемонията пред бюст-паметника на Апостола на свободата започна с изпълнение на националния химн. На почетен караул застанаха военнослужещи от военно формирование 26 400-Благоевград. В кратко поетично слово ученици от Езикова гимназия -Благоевград припомниха основни моменти от..

публикувано на 18.07.18 в 10:28

Наличие на бактерията Ешерихия коли е установено в проби от чешми в брезнишко

Две чешми в село Долни Романци, една от които е обществена, чешма в центъра на село Горни Романци и частна чешма в село Красава са дали отклонения от нормата.   В Красава освен Ешерихия коли във водата са открити и Ентерококи. Микробно число със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя е установено и в чешма в частен дом в..

публикувано на 18.07.18 в 08:55

Създаването на ново общинско дружество „Топлоснабдяване Банско” бе одобрено на извънредна сесия в Банско

На извънредна сесия на Общински съвет Банско, свикана по искане на кмета Георги Икономов, бе взето решение за учредяване на ново общинско дружество с наименованието „Топлоснабдяване Банско” ЕООД. Причината за спешното свикване на местния парламент бе писмо от управляващото локалната топлоцентрала на биомаса дружество „Тевно”, с което известява..

публикувано на 18.07.18 в 08:51
181 години от рождението на Васил Левски

Предстоящи събития - 18 юли 2018г.

Президентът на КНСБ инж. Д-р Пламен Димитров ще посети Благоевград. Визитата е в рамките на кампанията „Бъди инфо 3“. Тя предвижда посещения в над 200 предприятия в цялата страна с цел консултации по системите за информиране и консултиране, както и възможностите за партньорство, които предлага КНСБ в областта на европейските проекти,..

публикувано на 18.07.18 в 08:40