5 милиона лева за санирането на 22 жилища в Благоевград


Днес беше даден официален старт на проекта „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ . Общата му стойност е 5 199 941,19 лв, от които европейското финансиране е 4 382 656,01 лв, националното е 773 409,87 лв, а съфинансирането от Общината е 43 875,31 лв. Срокът за изпълнението му е 12 месеца. Така през април 2019 година още 249 домакинства в 22 жилищни сгради в Благоевград ще бъдат с реализирани  енергийни спестявания според очакваните ваните резултати , заяви на пресконференция днес ръководителят на проекта Светлана Иванова. Тя представи основните дейности, които ще се извършат в определените жилищни сгради.

  „...топлоизолация на външни стени, топлоизолации и хидроизолации на покриви, подмяна на водопроводи, ремонти на общите помещения,  както и конструктивно укрепване на сградите, предвидени в техническите обследвания и осигуряване на достъпна среда на хора с уврежадния“, каза Светлана Иванова, ръководител на проекта.

Снимка


След пресконференцията, по представяне на новия проект, на официална церемония „Първа копка“ кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов даде символичен старт на санирането на първия жилищен блок, който се намира на улица „Александър Стамболийски“№24  и улица „Хилендар“№1.

Градоначалникът зарадва живеещите в този район, че е предвидена и детска площадка в междублоковото пространство - подарък от  евродепутата Андрей Новаков.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Мъж на 29 години е починал при падане в междустълбищна шахта на новострояща се сграда в Благоевград

Около 02:40 часа днес на тел.112 е получен сигнал за това, че 29-годишен мъж от гр.Перник, слизайки от висок етаж на новострояща се сграда в ж.к.”Ален мак” в е паднал в междустълбищна шахта, в резултат на което е починал. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава. Информацията е на Пресцентъра на МВР.

публикувано на 23.09.18 в 10:11

Тази сутрин в 4.54 ч. настъпи астрономическата есен, съобщават от НИМХ

През деня облачността ще е променлива, по-значителна в часовете до обед. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който вечерта в източните райони ще се ориентира от изток, а в останалата част от страната ще стихне. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса.  Над планините облачността ще е променлива и валежи са малко вероятни. Ще..

публикувано на 23.09.18 в 08:31

Заместник-кметът Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

   Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова награди участници в първото издание на турнир за фитнес и културизъм в Благоевград. Тя приветства спортистите от името на кмета д-р Атанас Камбитов в препълнената зала „Яворов“. „ Днес сме заедно, за да поставим основите на турнира, който носи древното име „Скаптопара“...

публикувано на 22.09.18 в 19:33

За XXIII- ти път в Сандански се проведе колопоход под мотото „Не на наркотиците“

 Той е част от редица събития, които започнаха още в 10:00 ч. на площад „България“ в Сандански, когато бе даден старт на лекоатлетически крос за ученици от община Сандански. Начало на спортните прояви даде кметът на община Сандански – Кирил Котев, който връчи плакет за особени заслуги в развитието на спорта на Николай Бойчев – организатор на..

публикувано на 22.09.18 в 15:28

Експерти от Министерството на културата извършиха проверка на място в Роженския манастир

  Във връзка с извършеното на 18 септември посегателство в храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир - недвижима културна ценност от „национално значение“ Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ направи оглед на място, при който се установи следното:  Извършена е умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит..

публикувано на 22.09.18 в 14:35

Много рок и положителни емоции поставиха началото на четвъртото издание на The Brava Balkan Fest

  Четвъртото издание на рок фестивала The Brava Balkan Fest започна снощи в село Дъбрава. Стартът подари запомнящи се моменти на меломаните. Фестивалът събра поколения любители на алтернативната и рок музика. Стотици жители и гости на Благоевград станаха част от поредното издание на събитието. Хитове от световната сцена на обичани рок групи..

публикувано на 22.09.18 в 14:19

В Перник отбелязаха 110- годишнината от обявяването на Независимостта на България

 С общоградско тържество в Перник беше отбелязана 110- годишнината от обявяването на Независимостта на България. Перничани отрупаха с цветя ремонтирания това лято паметник на Кракра Пернишки и се включиха в предвожданото от Духовия оркестър празнично шествие до Двореца на културата, където беше издигнат националния флаг. „ На тази велика дата..

публикувано на 22.09.18 в 14:05