5 милиона лева за санирането на 22 жилища в Благоевград


Днес беше даден официален старт на проекта „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ . Общата му стойност е 5 199 941,19 лв, от които европейското финансиране е 4 382 656,01 лв, националното е 773 409,87 лв, а съфинансирането от Общината е 43 875,31 лв. Срокът за изпълнението му е 12 месеца. Така през април 2019 година още 249 домакинства в 22 жилищни сгради в Благоевград ще бъдат с реализирани  енергийни спестявания според очакваните ваните резултати , заяви на пресконференция днес ръководителят на проекта Светлана Иванова. Тя представи основните дейности, които ще се извършат в определените жилищни сгради.

  „...топлоизолация на външни стени, топлоизолации и хидроизолации на покриви, подмяна на водопроводи, ремонти на общите помещения,  както и конструктивно укрепване на сградите, предвидени в техническите обследвания и осигуряване на достъпна среда на хора с уврежадния“, каза Светлана Иванова, ръководител на проекта.

Снимка


След пресконференцията, по представяне на новия проект, на официална церемония „Първа копка“ кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов даде символичен старт на санирането на първия жилищен блок, който се намира на улица „Александър Стамболийски“№24  и улица „Хилендар“№1.

Градоначалникът зарадва живеещите в този район, че е предвидена и детска площадка в междублоковото пространство - подарък от  евродепутата Андрей Новаков.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
протест горива

Организаторите на гражданските протести обявиха, че са готови с проекта за бъдещо управление на страната.

Организаторите на гражданските протести обявиха, че са готови с проекта за бъдещо управление на страната. Национална инициатива „Алтернатива за България“ ще обедини всички хора, които не желаят политиците на прехода и искат сами да номинират своите представители в Парламента. Широката гражданска платформа беше обявена официално в социалните..

публикувано на 16.11.18 в 19:52

Жители на Перник отново блокираха автомагистрала „Люлин“.

Малка група от протестиращите се събра днес пред сградата на Общината и Областната администрация в Перник. Оттам протестиращите отидоха в квартал „Изток“, където дойде и организаторът на автошествието на 11-и ноември, дало началото на бунта на перничани, Божидар Атанасов. Той призова протестиращите да не блокират днес автомагистрала „Люлин“, а..

публикувано на 16.11.18 в 19:45

Протестно шествие в Кюстендил

Пешеходно протестно шествие се състоя в Кюстендил. Протестът започна от 16.30 часа от Гаровия площад в града. Участниците в шествието преминаха по пешеходния булевард "България", централния площад "Велбъжд", улиците "Демокрация" и "Цар Освободител", квартал "Върташево" и достигнаха пътя за ГКПП "Гюешево". Сред основните им искания са промяна в..

публикувано на 16.11.18 в 19:26

Училищно хоро за толерантност в Симитли

Учениците от 12 клас и СИП „Моето училище“ на СУ “Св.св. Кирил и Методий“ Симитли посветиха на Деня на толерантността най-дългото хоро на двора. С цветни балони в ръка абитуриентите изиграха красиво българско хора, а след тях на междучасието се хванаха и всички останали ученици в смяната. Заедно с директора на училището Таня Янкова, учители и..

публикувано на 16.11.18 в 19:10

Поставят къщичките за Коледния базар в Благоевград

Започна монтирането на къщичките за традиционния Коледно-новогодишен базар в Благоевград. На площад „Георги Измирлиев“ ще бъдат поставени общо 12 съоръжения, в част от които ще се предлагат промишлени стоки, артикули с коледна тематичност, а в останалите храни и напитки. Коледните къщички ще останат на площада до началото на януари..

публикувано на 16.11.18 в 16:23
тунел

Няма да се събират нови такси за сега действащите мостове, тунели или планински проходи

След въвеждането на електронната винетка за леките автомобили и тол системата за тежкотоварните няма да се събират нови такси за сега действащите съоръжения по републиканската пътна инфраструктура като мостове, тунели или планински проходи. МРРБ прави това уточнение по повод постъпилите запитвания във връзка с публикувания за обществено..

публикувано на 16.11.18 в 16:17

Ден на отворени врати в бригадно формирование - Благоевград

По повод Празника на Сухопътните войски 19 ноември, днес се проведе Ден на отворените врати в III механизиран батальон 56040-бригадно командване Благоевград. На поканата откликнаха ученици от различни благоевградски учебни заведения, както и от Симитли, Кресна, Петрич, Сандански. Гостуваха и представители на военно-патриотични организации, много..

публикувано на 16.11.18 в 15:13