5 милиона лева за санирането на 22 жилища в Благоевград


Днес беше даден официален старт на проекта „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ . Общата му стойност е 5 199 941,19 лв, от които европейското финансиране е 4 382 656,01 лв, националното е 773 409,87 лв, а съфинансирането от Общината е 43 875,31 лв. Срокът за изпълнението му е 12 месеца. Така през април 2019 година още 249 домакинства в 22 жилищни сгради в Благоевград ще бъдат с реализирани  енергийни спестявания според очакваните ваните резултати , заяви на пресконференция днес ръководителят на проекта Светлана Иванова. Тя представи основните дейности, които ще се извършат в определените жилищни сгради.

  „...топлоизолация на външни стени, топлоизолации и хидроизолации на покриви, подмяна на водопроводи, ремонти на общите помещения,  както и конструктивно укрепване на сградите, предвидени в техническите обследвания и осигуряване на достъпна среда на хора с уврежадния“, каза Светлана Иванова, ръководител на проекта.

Снимка


След пресконференцията, по представяне на новия проект, на официална церемония „Първа копка“ кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов даде символичен старт на санирането на първия жилищен блок, който се намира на улица „Александър Стамболийски“№24  и улица „Хилендар“№1.

Градоначалникът зарадва живеещите в този район, че е предвидена и детска площадка в междублоковото пространство - подарък от  евродепутата Андрей Новаков.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Галерия

Вижте още

Предстоящи събития - 22 февруари

Днес Общински съвет - Благоевград ще проведе редовно заседание. То е насрочено за 09.30 ч. в зала „22-ри септември”. На него ще бъде приет Годишният отчет за дейността на Обществения посредник. Съветниците ще гласуват и предложение, относно приемане на бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година на постъпленията от местните приходи и на..

публикувано на 22.02.19 в 07:26

Очаква се сериозно застудяване и валежи от дъжд и сняг

Днес от северозапад облачността ще се увеличава, към обяд ще завали и дъжд, в планините - сняг. До вечерта валежите ще обхванат почти цялата страна. Преди обяд ще духа до умерен северозападен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от североизток, вечерта значително ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са..

публикувано на 22.02.19 в 07:24

"Работилница на Баба Марта" отваря врати в Градската художествена галерия – Благоевград

За поредна година в „Работилница на Баба Марта“ децата на Благоевград ще покажат своите умения.  От 25 до 28 февруари деца от различни детски градини и учебни заведения ще изпитат въображението си при изработката на традиционни мартеници.   В рамките на инициативата те ще се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и..

публикувано на 21.02.19 в 18:34

21 пожара за денонощие в област Кюстендил

Три акта са съставени на жители на Кюстендилска област за изгаряне на сухи растителни отпадъци, съобщиха от областната дирекция на полицията в Кюстендил. От началото на месец февруари са възникнали 96 пожара в областта. Четири са пожарите с преки материални щети. При възникналите пожари с материални загуби са засегнати 70 000 кв.м полски..

публикувано на 21.02.19 в 17:10

Няма нови случаи на морбили в област Благоевград – заболелите са 27

27 са заболелите от морбили в Благоевградска област, каза този следобед за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева от РЗИ – Благоевград. В Благоевград и Гоце Делчев към момента няма установени случаи на болни от морбили, уточни д-р Мончева. Издиването на контактни със заболели продължава. Мобилен кабинет ще бъде ситуиран утре в 10 часа в..

публикувано на 21.02.19 в 16:46

„Химните на Орфей“ в Регионалния исторически музей в Благоевград

В петък, в 18 часа, в Регионалния исторически музей в Благоевград, съвместно с издателска къща „Гутенберг“ и Сдружение „Нова България“, ще бъде представена книгата на проф. Александър Фол „Химните на Орфей“. Той и учените от неговата школа създадоха нова наука, занимаваща се с историята и културата на Древна Тракия и на траките. В книгата,..

публикувано на 21.02.19 в 15:33

Внимание! Опасност от пожари, алармират от РДПБЗН – Кюстендил

Повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка, рязко е увеличен броят на пожарите в Кюстендилска област, съобщават от ОД на МВР - Кюстендил. Продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици  за горския и полски фонд...

публикувано на 21.02.19 в 15:15