5 милиона лева за санирането на 22 жилища в Благоевград


Днес беше даден официален старт на проекта „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“, който се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ . Общата му стойност е 5 199 941,19 лв, от които европейското финансиране е 4 382 656,01 лв, националното е 773 409,87 лв, а съфинансирането от Общината е 43 875,31 лв. Срокът за изпълнението му е 12 месеца. Така през април 2019 година още 249 домакинства в 22 жилищни сгради в Благоевград ще бъдат с реализирани  енергийни спестявания според очакваните ваните резултати , заяви на пресконференция днес ръководителят на проекта Светлана Иванова. Тя представи основните дейности, които ще се извършат в определените жилищни сгради.

  „...топлоизолация на външни стени, топлоизолации и хидроизолации на покриви, подмяна на водопроводи, ремонти на общите помещения,  както и конструктивно укрепване на сградите, предвидени в техническите обследвания и осигуряване на достъпна среда на хора с уврежадния“, каза Светлана Иванова, ръководител на проекта.

Снимка


След пресконференцията, по представяне на новия проект, на официална церемония „Първа копка“ кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов даде символичен старт на санирането на първия жилищен блок, който се намира на улица „Александър Стамболийски“№24  и улица „Хилендар“№1.

Градоначалникът зарадва живеещите в този район, че е предвидена и детска площадка в междублоковото пространство - подарък от  евродепутата Андрей Новаков.

Репортаж на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

В Благоевград инструктираха ловците за чумата по свинети

 На среща в Благоевград специалисти от ОДБХ, запознаха ловджии и служители на лесничействата в Благоевград и Симитли за мерките, които се предприемат по повод бързото разпространение на африканската чума по дивите свине.  " Досега африканска чума по свинете у нас не е откривана. Заразени животни са открити в Румъния.Съществува  реална опасност..

публикувано на 17.07.18 в 17:57

Възобновяват фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня

  След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорен фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на фолклорния празник, който се провежда в дните 17 – 19 август. В първия и последен ден на фестивала, на 17 и 19 август, програмата ще се проведе на амфитеатър „Гейзера”, а на 18 август – на..

публикувано на 17.07.18 в 16:59

Кметът на Банско - председател на планинската асоциация Рило – Пирински туристически район

Кметът на Банско проведе учредително събрание на  Организацията за управление на Туристически район Рила – Пирин. По инициатива на кмета на община Банско, Георги Икономов, в Областна администрация - Благоевград се проведе учредителното събрание на Организация за управление на туристически район Рила – Пирин. Съгласно разпоредбите на Закона за..

публикувано на 17.07.18 в 15:51

Четвърти рожден ден отбеляза Защитено жилище за лица с психични разстройства в Симитли

Защитеното жилище за лица с психични разстройства в Симитли събра своите потребители на четвърти рожден ден.  П отребителите и персоналът на Защитеното жилище се почерпиха заедно в градината на ИВАС, където всички дружно духнаха свещичките върху тортата. Всички вдигнаха наздравици си пожелаха още дълги години да са заедно и персоналът да бъде..

публикувано на 17.07.18 в 15:28

Планинските общини от Югозападна България в обща туристическа платформа

Туристическите дестинации в Югозападна България се обединяват в сдружение. Чрез планинската асоциация Рило – Пирински туристически район, ще се търси по-голяма популярност на отделните населени места в страните от цял свят, твърдят организаторите на новоучредената общност.  Днес представители на 15 общини от Югозападния регион за планиране..

публикувано на 17.07.18 в 14:53

48 деца на дупнишки емигранти са получили българско гражданство

48 деца на дупнишки емигранти са получили българско гражданство и са станали жители на община Дупница от началото на годината до момента.    Информацията е от Дирекция ГРАО.  През миналата година пресъставените чуждестранни актове за раждане са 40.  Най-много от децата на местните емигранти са родени в Италия и Великобритания...

публикувано на 17.07.18 в 14:30

Двама са кандидатите за административен ръководител на Районния съд в Дупница

Постът ще освободи съдия Ели Скоклева, която го заемаше два мандата.  Общото събрание е предложило единодушно съдия Иван Димитров. Той работи в Дупница от 6 години, преди това е бил прокурор в Благоевград.  За председател на съда кандидатства и съдия Мая Гиздова. Тя е част от Наказателната колегия от 14 години, а 4 години е била дознател в..

публикувано на 17.07.18 в 14:27