ЮЗДП пуска в интернет иновативна карта на горите в югозападна България

 Нова интерактивна карта на горите в териториалния обхват на Югозападното държавно предприятие заработи от началото на септември. Тя е свободно достъпна на интернет страницата на предприятието на адрес: http://gori.uzdp.bg Благодарение на използваните иновативни технологии уеб-приложението позволява онлайн визуализиране и бърз достъп до актуални сателитни снимки и цялата база данни за горите, защитените територии, туристическите обекти и кадастъра в Югозападна България. Една от най-важните функции на интернет картата е възможността всеки потребител, разполагащ с GPS на телефона, да локализира местоположението си на терен спрямо границите на горите и защитените територии, в района на които се намира.  Разработването на интерактивната карта на горите е една от мерките на Югозападното държавно предприятие за модернизация на горското стопанство. Това позволява повишаване на прозрачността в горите, улесняване оперативната работа на горските служители и подпомагане контролната дейност на държавните институции. Картата има за цел да подпомогне и процеса на горска сертификация в ЮЗДП, тъй като представя всички гори с висока консервационна стойност, изискващи по-специални режими на управление.


Вижте още

Читалище „Зора“ организира шествие в Кюстендил

Читалище „Зора” – Кюстендил организира този следобед поход по пътя на руските войски, освободили Кюстендил от османско владичество, съобщиха организаторите. Шествието, чийто маршрут е с дължина седем километра, е под надслов „Поход на руските имперски войски, превзели Кюстендил на 17 януари 1878 година”. То ще започне от 15.30 часа от моста..

публикувано на 17.01.19 в 11:49

Маскирани откраднаха 100 хиляди лева от мъж след нападение в Петрич

Около 22 часа снощи в РУ-Петрич е получен сигнал за това, че 47-годишен мъж от Петрич е бил напръскан със спрей в областта на лицето от четири неизвестни за него маскирани лица, които, след употреба на сила, са му отнели две чанти, съдържащи валута на приблизителна стойност около 100 000 лева и лични документи. След извършеното деяние лицата са..

публикувано на 17.01.19 в 11:17

Годишна статистика на заетостта и разходите за труд в област Благоевград през 2017г.

Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2017 г., на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Благоевград сочат, че средногодишният брой наетите лица по трудово и служебно правоотношение е близо 90 хиляди, което представлява 3.9% от общия брой на наетите в страната. В сравнение с 2016 г. броят на наетите се..

публикувано на 17.01.19 в 10:55

Мъж загина при пожар в Перник

48-годишен мъж от Перник е загинал при пожар в апартамента му. Инцидентът е станал тази сутрин около 4 часа в жилищен блок в центъра на Перник, като по първоначални данни пожарът е бил причинен от цигара.  Успоредно с гасеното на огъня пристигналите на място два противопожарни екипа предприели и евакуация на живеещите в жилищния блок, тъй като..

публикувано на 17.01.19 в 10:49

Днес е Антоновден

Православната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики на 17 януари. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба, постигнал святост и бил удостоен..

публикувано на 17.01.19 в 09:21

Регионалният музей в Кюстендил организира работилница за деца

Януарската работилница за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил е посветена на Освобождението на Кюстендил от османско владичество, станало факт на 29 януари 1878 г. Това съобщиха от музея в Кюстендил. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война – опълченска и руска, и изработване на 3D..

публикувано на 17.01.19 в 09:17
Йордан Йовчев: Очакванията трябва да мотивират спортистите ни да дадат всичко от себе си В Рио де Жанейро

Йордан Йовчев гостува на Югозападния университет

Легендарният гимнастик Йордан Йовчев ще гостува в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Световният шампион по спортна гимнастика и сребърен и бронзов медалист от олимпийските игри ще се срещне със студенти, преподаватели и граждани. Срещата е от 10:30 часа в Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“. По време на посещението си Йордан..

публикувано на 17.01.19 в 08:19