ЮЗДП пуска в интернет иновативна карта на горите в югозападна България

 Нова интерактивна карта на горите в териториалния обхват на Югозападното държавно предприятие заработи от началото на септември. Тя е свободно достъпна на интернет страницата на предприятието на адрес: http://gori.uzdp.bg Благодарение на използваните иновативни технологии уеб-приложението позволява онлайн визуализиране и бърз достъп до актуални сателитни снимки и цялата база данни за горите, защитените територии, туристическите обекти и кадастъра в Югозападна България. Една от най-важните функции на интернет картата е възможността всеки потребител, разполагащ с GPS на телефона, да локализира местоположението си на терен спрямо границите на горите и защитените територии, в района на които се намира.  Разработването на интерактивната карта на горите е една от мерките на Югозападното държавно предприятие за модернизация на горското стопанство. Това позволява повишаване на прозрачността в горите, улесняване оперативната работа на горските служители и подпомагане контролната дейност на държавните институции. Картата има за цел да подпомогне и процеса на горска сертификация в ЮЗДП, тъй като представя всички гори с висока консервационна стойност, изискващи по-специални режими на управление.


Вижте още

„Академия за родители” ще гостува в Благоевград

„Академия за родители” ще гостува в Благоевград на 17 ноември. „ Събитие то започва в 9:30 и ще продължи до 15 часа. То е безплатнo и  е предназначено за настоящи и бъдещи родители “ , това   съобщи за Радио Благоевград Биляна Тодорова от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. В рамките на половин ден – желаещите да се включат ще..

публикувано на 15.11.18 в 15:20

В Разлог се състоя обществено обсъждане на ОВОС на преносен газопровод

Днес в Разлог се състоя обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Преносен газопровод до Разлог и Банско“. На срещата присъстваха инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, представител на възложителя „Булгартрансгаз“ ЕАД, екипът, изготвил доклада, жители на двете населени..

публикувано на 15.11.18 в 14:58

Седмица на предприемачеството е

От 12 до 18 ноември се провежда Световната седмица на предприемачеството с прояви в цялата страна.  Инициативата се организира от Джуниър Ачийвмънт за 11-ти пореден път у нас. Включва повече от 170 събития в 64 населени места. Организират се иновационни лагери и открити уроци, като се очаква в инициативите да се включат повече от 4 800 ученици...

публикувано на 15.11.18 в 14:49

Жители на “Гиздова махала” протестираха срещу продължаващото 10 дни безводие в дупнишкия квартал

Жители на “Гиздова махала” излязоха на протест пред община Дупница, поради продължаващото 10 дни безводие в квартала им.  Двайсетина жени заявиха недоволство от липсата на вода. Те отказват да ползват изпратената водоноска и настояха за трайно решаване на проблема. С тях разговаря зам.-кметът Крум Милев, който обеща съдействие. Според..

публикувано на 15.11.18 в 14:15

Голямо количество канабис е иззето от полицейски служители на РУ-Сандански

При специализирана полицейска операция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества тази сутрин в землище на с. Левуново, общ. Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж от Бургас.   В хода на проверката на..

публикувано на 15.11.18 в 13:11

Откриха лаборатория за отглеждане на канабис в Кресна

Вчера от полицейски служители на ОД МВР-Благоевград и РУ-Сандански е проведена акция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, в хода на която е извършена проверка на къща в Кресна, където е установена стая на приземен етаж, пригодена и работеща като лаборатория за отглеждане на канабис. Тя е била е..

публикувано на 15.11.18 в 13:07

В Благоевград поставят нови контейнери за пепел

Във връзка с настъпването на отоплителния сезон и с цел избягването на пожари и замърсяване на околната среда, Община Благоевград апелира жителите да не изхвърлят пепел и незагасена жар в контейнерите за битови отпадъци. От днес Общинска фирма „Биострой“ започва разполагането на нови съдове за пепел. Те са тип „Ракла“ и са с обем от 660..

публикувано на 15.11.18 в 12:44