ЮЗДП пуска в интернет иновативна карта на горите в югозападна България

 Нова интерактивна карта на горите в териториалния обхват на Югозападното държавно предприятие заработи от началото на септември. Тя е свободно достъпна на интернет страницата на предприятието на адрес: http://gori.uzdp.bg Благодарение на използваните иновативни технологии уеб-приложението позволява онлайн визуализиране и бърз достъп до актуални сателитни снимки и цялата база данни за горите, защитените територии, туристическите обекти и кадастъра в Югозападна България. Една от най-важните функции на интернет картата е възможността всеки потребител, разполагащ с GPS на телефона, да локализира местоположението си на терен спрямо границите на горите и защитените територии, в района на които се намира.  Разработването на интерактивната карта на горите е една от мерките на Югозападното държавно предприятие за модернизация на горското стопанство. Това позволява повишаване на прозрачността в горите, улесняване оперативната работа на горските служители и подпомагане контролната дейност на държавните институции. Картата има за цел да подпомогне и процеса на горска сертификация в ЮЗДП, тъй като представя всички гори с висока консервационна стойност, изискващи по-специални режими на управление.


Вижте още

Дома „Св. Мина“ в село Падеш отбеляза Деня на болните от Алцхаймер

Фолклорна програма подари Община Благоевград на потребителите в Дневен център за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в Падеш.   Петдесетте постоянно живеещи в дома, посрещнаха приятелите си от формация „Златна възраст“ от  Дневен център за възрастни хора в Благоевград, който изпяха песни от тяхната младост. Скромна почерпка бяха приготвили и от..

публикувано на 21.09.18 в 17:44

Районен съд-Сандански отказа да разглежда мерките за неотклонение на четиримата обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир

Към момента всички съдии в Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са се отвели от разглеждане на делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир. Подготвя се искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 21.09.18 в 16:55

2 милиарда лева повече евросредства за България след 2020 година

България може да получи около 2 милиарда повече от европейските фондове през 2021 година, ако бъде прието предложението на Европейската комисия-съобщи на регионален журналистически семинар  днес в Благоевград, евродепутатът Андрей Новаков. Той коментира бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз след 2020 година, като категорично..

публикувано на 21.09.18 в 16:51

Изчезнало е животното, дало положителна проба при първите изследвания за бруцелоза в с.Вуково

Сериозни нарушения са констатирали от Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил след констатирания случай на бруцелоза в с. Вуково, община Бобошево. Това стана ясно по време на днешната епизоопитечна комисия, свикана от заместник-областния управител Райчо Цветин.  При повторно взимане на проби от овцете от заразения с бруцелоза обект, е..

публикувано на 21.09.18 в 16:24

Четири дупнишки читалища са с одобрени проекти за обновяване на библиотечните фондове

Финансирането е по програма на културното министерство. По 1 800 лева ще получат читалищата “Пейо Яворов”, “Пенчо Славейков” и “Христо Ботев” в Дупница, както и “Развитие” в село Крайници. Ще бъдат закупени по около 120 нови книги. Местните читалища са подбрали творби предимно на съвременни български автори, детска и учебна литература. Целта на..

публикувано на 21.09.18 в 15:53

Изявени ученици от Благоевград заминават за Брюксел

Изявени ученици от Благоевград в понеделник заминават за Брюксел. Добрата новина съобщи евродепутатът Анрей Новаков, който този следобед изнесе лекция пред възпитаниците на Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов".   „Да не проспиваме и да не оставяме възможностите от, които можем да се възползваме, защото те са много –..

публикувано на 21.09.18 в 15:14

Над 140 души усилено работят по ремонта на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград

Усилено се работи по обновяването на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, съобщават от пресцентъра на Община Благоевград. В момента над 140 души са ангажирани пряко със строителните дейности на обекта. Прави се хидроизолация и се поставят нови плочки.  Определеният краен срок от кмета Атанас Камбитов за довършване на строително-монтажните..

публикувано на 21.09.18 в 12:50