Оригинални писма на Гоце Делчев и други интересни артефакти показва в изложба Регионалният исторически музей - Благоевград

 

Изложбата в Регионалния исторически музей - Благоевград „…За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ…“ е по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Изложбата се открива на 14 септември, тъй като в Пиринския край въстанието избухва на тази дата като част от Серския революционен окръг. Решението за въстанието е взето на Солунския конгрес от 1903 година, като  териториите на Македония и Одринско са разделени на 6 революционни окръга. На Илинден, 20 юли, започват бойните действия в Битолски революционен окръг – село Смилево, родното село на Дамян Груев, където се намира и главния щаб на въстанието. Една от най-славните страници е обявяването на Крушовската република и освобождението на град Крушово. На Кръстовден избухва въстанието в Серски революционен окръг, в което съвместно действат четите на ВМОРО и Върховния македоно-одрински комитет.

Снимка

Експозицията представя оригинални документи, вещи, снимки и печатни материали от фонда на РИМ- Благоевград. Един от акцентите на изложбата са оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, както и оригинални документи, свързани с учредяването на Върховния македоно-одрински комитет. Може да бъде видян и дневникът на костурския воевода Васил Чекаларов и неговия личен бинокъл, както и възвание и мобилизация за въстанието в Костурско. Интерес предизвикват и личните документи и лични вещи на участници във въстанието от Пиринския край.  Пистолетите на Христо Руков, четник в Костурския революционен окръг и Христо Чернопеев се показват за първи път, както и материали, които са изработвани в затворите след Илинденско-Преображенското въстание.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Протест в Благоевград срещу ниските доходи

  С протестно автошествие  благоевградчани ще кажат "Не" на ниския стандарт на живот в България. Участниците в протеста отново ще изразят своето недоволство от високите цени на тока, водата, газа и от ниския стандарт на живота в България. Автошествието  ще премине  по ул. „Славянска”-бул. „Димитър Солунски”-ул. „Александър Стамболийски”-ул. „Джеймс..

публикувано на 17.02.19 в 07:47

Отново слънчево време

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 10 и 15 градуса.

публикувано на 17.02.19 в 07:42

Наградиха победителите в Деветото национално състезание по творческо писане на английски език

На тържествена церемония тази вечер в Американския университет в Благоевград бяха наградени победителите в Деветото национално състезание по творческо писане на английски език. Близо 4 200 ученици от 173 училища в цялата страна участваха в състезанието по творческо писане на английски език, което се проведе в края на ноември 2018 г. Участниците се..

обновено на 16.02.19 в 19:44

Пирин разгроми македонски аутсайдер с 3:0

   В последната контрола от зимната си подготовка Пирин разби втородивизионния македонски САСА с 3:0,като нито за момент не остави съмнение за превъзходството си.С добра игра по фланговете,много агресия в атака и прецизни действия в средната линия и отбраната,"орлетата" показаха,че имат видимо подобрение в играта си.Пирин откри резултата още в..

публикувано на 16.02.19 в 18:18
Част от фугите на 100-метровото съоръжение трябва да бъдат подменени

Ограничават движението за МПС над 12 тона по пътя АМ Струма – с. Рибник

Временно движението в участъка Кресна – Долна Градешница в района на км 402+365 е ограничено поради извършване на ремонтни дейности на моста на ЖП линия "София – Кулата". Движението се осъществява по обходен маршрут, който заобикаля съоръжението и се регулира от светофарна уредба. Срок до 30.03.2019г. Временно движението по пътя АМ Струма – с. Рибник е..

публикувано на 16.02.19 в 09:51

Ски пистите "Тодорка", "Томба" и "Стара котва" над Банско ще бъдат затворени до 25 февруари

Пистите "Тодорка", "Томба" и "Стара котва" в ски зона Банско ще бъдат затворени до 25 февруари. Това се налага поради подготовката и провеждането на кръг от Световната купа по ски между 22 и 24 февруари, съобщи за Радио Благоевград Иван Обрейков, маркетинг директор на ски зона Банско.  Писта  "Томба" в момента се обработва, а "Тодорка" вече е..

публикувано на 16.02.19 в 09:22

Отново протест в Благоевград

С протестно автошествие благоевградчани ще кажат "Не" на ниския стандарт на живот в България. То ще се проведе утре по няколко улици в Благоевград, каза за Радио Благоевград организаторът Николай Кутанов. Автошествието ще тръгне в 13 ч. от паркинга на ЮЗУ, уточни организаторът. 

публикувано на 16.02.19 в 09:18