Оригинални писма на Гоце Делчев и други интересни артефакти показва в изложба Регионалният исторически музей - Благоевград

 

Изложбата в Регионалния исторически музей - Благоевград „…За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ…“ е по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Изложбата се открива на 14 септември, тъй като в Пиринския край въстанието избухва на тази дата като част от Серския революционен окръг. Решението за въстанието е взето на Солунския конгрес от 1903 година, като  териториите на Македония и Одринско са разделени на 6 революционни окръга. На Илинден, 20 юли, започват бойните действия в Битолски революционен окръг – село Смилево, родното село на Дамян Груев, където се намира и главния щаб на въстанието. Една от най-славните страници е обявяването на Крушовската република и освобождението на град Крушово. На Кръстовден избухва въстанието в Серски революционен окръг, в което съвместно действат четите на ВМОРО и Върховния македоно-одрински комитет.

Снимка

Експозицията представя оригинални документи, вещи, снимки и печатни материали от фонда на РИМ- Благоевград. Един от акцентите на изложбата са оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, както и оригинални документи, свързани с учредяването на Върховния македоно-одрински комитет. Може да бъде видян и дневникът на костурския воевода Васил Чекаларов и неговия личен бинокъл, както и възвание и мобилизация за въстанието в Костурско. Интерес предизвикват и личните документи и лични вещи на участници във въстанието от Пиринския край.  Пистолетите на Христо Руков, четник в Костурския революционен окръг и Христо Чернопеев се показват за първи път, както и материали, които са изработвани в затворите след Илинденско-Преображенското въстание.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Протестиращите перничани се отказаха да блокират днес автомагистрала „Люлин”

Вместо това те се отправиха на протестно автошествие от квартал "Изток" до центъра на града. Според участници в шествието, утре те ще се съберат, за да вземат решение как ще продължат протестите. За утре е обявен автопоход до София под мотото „Перник идва”. Негов организатор е Валенти Пешев, който бе в основата и на протеста  срещу..

публикувано на 17.11.18 в 19:41

Марек победи Велбъжд в дербито на Югозападната "В" група

В дербито на поредния кръг на Югозападната В футболна група отборът на "Марек" победи в Кюстендил "Велбъжд" с 2:1. Даниел Георгиев откри за гостите в 16 - та минута. Атанас Пенков изравни от дузпа в 77-та минута, а в заключителните секунди Димитър Владимиров донесе победата за отборът на "Марек". На трибуните на стадион "Осогово" имаше над 200 зрители, от..

публикувано на 17.11.18 в 18:18
Д-р Матеа Мичело

45 италиански художници с изложба в Радио Благоевград

45 италиански художници ще представят в изложба различни жанрове във видовете: живопис, графика, дигитално изкуство, скулптура. Авторите са от цяла Италия. Има представители на регионите Ломбардия, Пулия, Лацио и други. Експозицията е в Арт салона на Радио Благоевград и ще бъде открита  на 19 ноември, понеделник, в 18.00 часа от  д-р Матеа Мичело  -..

публикувано на 17.11.18 в 17:29

Театралният маратон стартира с провокация към най-малките в Симитли

 Разпалване на огъня… искрата наречена театър подадоха на публиката в първото представление в Нощта на театрите в Симитли. Преживяване за най- малките, най- непринудените и мислещи същества беше "Приказка от цветната леха" на Софийския театър ,,А‘‘. Куклено-театралният спектакъл "Към мечтите - Приказка от цветната леха" от Мирослав Стоилов и Мая..

публикувано на 17.11.18 в 16:44

Днес Благоевград се превръща в театрална сцена

За шеста поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград се присъединява към Нощ на театрите,  част от платформата Европейска нощ на театрите,  която се провежда днес.  Програмата започна още сутринта с детското представление „Пинокио“.  Във фоайето на театъра бе открита и Изложба на театрални костюми. "Експозицията ще може да..

публикувано на 17.11.18 в 13:03

Художници дариха рисунки на Отделението по педиатрия в МБАЛ-Разлог

Художниците Йордан Йорданов и Катерина Рачева дариха рисунки на детското отделение в Разложката болница. Йордан Йорданов от години работи с талантливи деца от града, а дъщерите на Катерина Рачева са ученички на Йордан. Благородната кауза за даряване на рисунките ще помогне малките пациенти да бъдат по-усмихнати и спокойни по време на престоя си в..

публикувано на 17.11.18 в 12:46

Перник се побратими с предградието Елк Гроув в Чикаго

Перник се побратими с предградието Елк Гроув в Чикаго. Споразумението за приятелство и сътрудничество е подписано от двамата кметове - Вяра Церовска и Крейг Джонсън, съобщава българският сайт „Chikago.bg”. Идеята за побратимяването тръгва от най-добрият български футболен отбор зад океана - „Миньор” Чикаго в лицето на неговото ръководство и..

публикувано на 17.11.18 в 12:17