Оригинални писма на Гоце Делчев и други интересни артефакти показва в изложба Регионалният исторически музей - Благоевград

 

Изложбата в Регионалния исторически музей - Благоевград „…За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ…“ е по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Изложбата се открива на 14 септември, тъй като в Пиринския край въстанието избухва на тази дата като част от Серския революционен окръг. Решението за въстанието е взето на Солунския конгрес от 1903 година, като  териториите на Македония и Одринско са разделени на 6 революционни окръга. На Илинден, 20 юли, започват бойните действия в Битолски революционен окръг – село Смилево, родното село на Дамян Груев, където се намира и главния щаб на въстанието. Една от най-славните страници е обявяването на Крушовската република и освобождението на град Крушово. На Кръстовден избухва въстанието в Серски революционен окръг, в което съвместно действат четите на ВМОРО и Върховния македоно-одрински комитет.

Снимка

Експозицията представя оригинални документи, вещи, снимки и печатни материали от фонда на РИМ- Благоевград. Един от акцентите на изложбата са оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, както и оригинални документи, свързани с учредяването на Върховния македоно-одрински комитет. Може да бъде видян и дневникът на костурския воевода Васил Чекаларов и неговия личен бинокъл, както и възвание и мобилизация за въстанието в Костурско. Интерес предизвикват и личните документи и лични вещи на участници във въстанието от Пиринския край.  Пистолетите на Христо Руков, четник в Костурския революционен окръг и Христо Чернопеев се показват за първи път, както и материали, които са изработвани в затворите след Илинденско-Преображенското въстание.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Районен съд-Сандански отказа да разглежда мерките за неотклонение на четиримата обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир

Към момента всички съдии в Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са се отвели от разглеждане на делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир. Подготвя се искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 21.09.18 в 16:55

2 милиарда лева повече евросредства за България след 2020 година

България може да получи около 2 милиарда повече от европейските фондове през 2021 година, ако бъде прието предложението на Европейската комисия-съобщи на регионален журналистически семинар  днес в Благоевград, евродепутатът Андрей Новаков. Той коментира бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз след 2020 година, като категорично..

публикувано на 21.09.18 в 16:51

Изчезнало е животното, дало положителна проба при първите изследвания за бруцелоза в с.Вуково

Сериозни нарушения са констатирали от Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил след констатирания случай на бруцелоза в с. Вуково, община Бобошево. Това стана ясно по време на днешната епизоопитечна комисия, свикана от заместник-областния управител Райчо Цветин.  При повторно взимане на проби от овцете от заразения с бруцелоза обект, е..

публикувано на 21.09.18 в 16:24

Четири дупнишки читалища са с одобрени проекти за обновяване на библиотечните фондове

Финансирането е по програма на културното министерство. По 1 800 лева ще получат читалищата “Пейо Яворов”, “Пенчо Славейков” и “Христо Ботев” в Дупница, както и “Развитие” в село Крайници. Ще бъдат закупени по около 120 нови книги. Местните читалища са подбрали творби предимно на съвременни български автори, детска и учебна литература. Целта на..

публикувано на 21.09.18 в 15:53

Изявени ученици от Благоевград заминават за Брюксел

Изявени ученици от Благоевград в понеделник заминават за Брюксел. Добрата новина съобщи евродепутатът Анрей Новаков, който този следобед изнесе лекция пред възпитаниците на Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов".   „Да не проспиваме и да не оставяме възможностите от, които можем да се възползваме, защото те са много –..

публикувано на 21.09.18 в 15:14

Над 140 души усилено работят по ремонта на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград

Усилено се работи по обновяването на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, съобщават от пресцентъра на Община Благоевград. В момента над 140 души са ангажирани пряко със строителните дейности на обекта. Прави се хидроизолация и се поставят нови плочки.  Определеният краен срок от кмета Атанас Камбитов за довършване на строително-монтажните..

публикувано на 21.09.18 в 12:50

В Исторически музей – Разлог се проведе открит урок по родолюбие

В навечерието на едно от най-забележителните събития в новата ни българска история в Историческия музей в Разлог се проведе открит урок по родолюбие. Той е посветен на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание и 140 години от Кресненско-Разложкото въстание. Гости на събитието бяха инж. Красимир Герчев, кмет на община Разлог, инж...

публикувано на 21.09.18 в 12:30