Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов на Кулата: Ситуацията по българо-гръцката граница е спокойна, за сега. Ще пипаме твърдо и непоколебимо


Министърът на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, ръководни служители на ГД „Гранична полиция“ и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов посетиха днес ГКПП „Кулата“, където обсъдиха готовността за реакция при евентуална мигрантска вълна и направиха преглед на плана за действие при кризи. 

Проверяваме всяка една информация, която пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Виждате какво се случва в Гърция и в Турция. Затова ние предприемаме съответните мерки да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница и да реагираме с армията“, каза министър Маринов. 

Снимка

 По думите на Красимир Каракачанов в района на Одрин от миналата седмица има струпани много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция, Македония или Албания и от там на Запад. Той подчерта, че се знае от партньорските служби, че се обсъжда и алтернативен вариант – ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут да се ползва България. „Затова ние взимаме всички необходими мерки, за да не бъдем изненадани и да предотвратим подобно масово нахлуване на българска територия“, каза още той. Вицепремиерът бе категоричен, че българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти, било то да ги приема от Западна Европа или да ги приема от съседни страни. На българо-турската граница има възпрепятстващо съоръжение и съответните сензори и техническо обезпечение. „Там имаме също допълнително присъствие, но по-сериозния ресурс сме струпали тук на Кулата, тъй като тук най-ескалира процесът и тук нямаме преградно съоръжение. Виждате, че има и усилени наряди, които започнаха още от петък. Включително и сили на жандармерията, около 500 човека, които са в пограничните райони. Прави се т.нар. рекогносцировка - проиграва се планът за действие при кризи“, каза още Младен Маринов. 

 По думите на Каракачанов на българо-гръцката граница няма защитни съоръжения, но през там могат да минат само единици и то добре подготвени хора, защото „и Беласица е висока, и Славянка е висока“. „Тук на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако ще има от някъде опит за напън, той ще бъде от тук”, каза още той. 

Снимка

 Усилени патрули са разположени по цялата граница с Гърция, която е близо 530 км. 300 човека от Благоевград са на разположение да тръгнат към Кулата във всеки един момент, ако се наложи. Каракачанов увери, че към момента ситуацията е напълно спокойна и под контрол. „Можем да кажем, че имаме много добър обмен на информация в реално време със службите от съседните държави. Имаме изграден съвместен контактен център, което ни дава възможност за бърза реакция“, допълни Маринов. 

 „Ние сме, може би от съседните държави, първата, която си промени законодателството и вече можем да преследваме освен каналджиите, а и тези, които им оказват помощ – шофьори на автомобили, тези, които им дават подслон. Затова и потоците се насочиха към други държави, където е слаб контролът“, заяви Каракачанов и добави „Нашето решение е да се пипа твърдо и непоколебимо“

 „От началото на годината нелегално през ГКПП „Кулата-Промахон“ са се опитали да преминат по-малко от 30 човека, а за миналата година са общо 145“, каза зам.-директорът на Гранична полиция Стоян Иванов. „Предпочита се зелена граница, а не чрез превозни средства, защото техниката ни е съвършена и опитите им са обречени на неуспех.“

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а репортаж на Елеонора Тахова - да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39