БНР пуска звукова панорама на парламентаризма

Звук, текст и снимки, достъпни през QR код, ще получат депутатите за 140 години Народно събрание

По повод 140-годишнината на Народното събрание на България БНР събра в мултимедия звуковата картина на политическата памет у нас и по света.

„По този начин ние искаме да изкажем своята почит към институцията Народно събрание и да покажем, че Българското национално радио съхранява и пази звуковата памет на нацията“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Мултимедийният проект на БНР е калейдоскоп от звук, текст и снимки на  българския парламентаризъм: История на Народното събрание в  следосвобожденска България; Третото българско царство до 9 септември 1944 г.; Народна  Република България до 10 ноември 1989 г.; Република България до ден днешен. Строителите  на съвременна България са имали пълното разбиране за значението на Парламента, за устройството на държавността, защото свикват Учредително, а веднага след него и Велико народно събрание, непосредствено след освобождението на страната от турско владичество през 1878 г., а именно на 10 февруари 1879 г.

Председателите на Народното събрание винаги са били видни личности и изявени деятели от всички сфери на обществения живот. Освен тях, в мултимедията ще могат да бъдат чути гласовете, запазени в Златния фонд на Българското национално радио, на останалите държавници, тясно свързани с изграждането на парламентарната ни република: президентите и министър-председателите на Република България.

Екипът на Архивния фонд на БНР е подбрал и „Звуци от ХХ век“, записи от БНР и Европейския съюз за радио и телевизия, свързани с този период от време – 140 години, от изграждането на парламентаризма в България. Най-старият звук е от 1900 г. на Радио Словения – Франц Йозеф, император на Австро-Унгария. Мултимедията завършва с поздравителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на официалната церемония по откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г.

По повод тържественото отбелязване на 140-та годишнина на Народното събрание във Велико Търново депутатите от 44-то народно събрание ще получат достъп до мутимедията чрез QR код. 

Мултимедийната звукова панорама ще може да бъде разгледана и чрез сайта на БНР: http://parliament140.bnr.bg/


Вижте още

В Перник се проведе форум, посветен на закрилата и правата на децата

Среща-разговор под наслов „Вдъхновени - заедно срещу насилието” се е провела в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Инициативата е на фондация „П.У.Л.С.”, а във форума са взели участие представители на всички институции, ангажирани със закрилата и правата на децата. На вниманието на участниците е бил представен пакет от..

публикувано на 19.06.19 в 18:00

В село Кралев дол почетоха паметта на Паисий

За поредна година жителите на пернишкото село Кралев дол се събраха в местността "Калужерец", за да почетат паметта и делото на Паисий. Още от началото на миналия век Кралев дол претендира, че е родното място на Паисий Хилендарски.  Според писателя Цанко Живков, който е най-ревностния радетел на тази теза, най- важното доказателство за това е..

публикувано на 19.06.19 в 16:36

Детски летен турнир по шахмат в Кюстендил

За поредна година децата от Кюстендил ще имат възможност да се включат в летен турнир по шахмат, организиран от Обединения детски комплекс в Кюстендил, съобщи директорът му, Бойко Малинов.  От днес всички желаещи могат да се запишат за участие в турнира в сградата на ОДК в Кюстендил. Те трябва да бъдат на възраст от 5 до 18 години. Тази година..

публикувано на 19.06.19 в 16:23

Мъж е починал при катастрофа на пътя между Якоруда и Разлог, движението е преустановено

Около 13:54 часа днес е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие на пътя между Якоруда и Разлог. По първоначална информация пътнотранспортното произшествие е между товарен автомобил „Ман“, лек автомобил „Опел Астра“ и лек автомобил „Сузуки Витара“. При инцидента е загинал мъж, а четирима са пострадали. Движението на моторни превозни..

публикувано на 19.06.19 в 14:59

Делегация от Норвегия на посещение в Благоевград

Представители на норвежка делегация пристигнаха в Благоевград във връзка с предстоящо подготвяне на проектно предложение, свързано с културното наследство. Те се срещнаха с директора на ЦЛРТБ Цветанка Гаврилова и диригента на Биг Бенд – Благоевград Борис Янев. По време на срещата, представителите на Благоевград, заедно с Одд Ерик Ватлестад,..

публикувано на 19.06.19 в 14:17

С кредит от 3,5 милиона лева Община Дупница ще приключи проекта Интегриран градски транспорт

Кредит от 3,5 милиона лева от фонд ФЛАГ ще поиска община Дупница, за да приключи проекта Интегриран градски транспорт, съобщи зам.-кметът Олга Китанова.  Средствата са необходими като мостово финансиране, за разплащане към изпълнители. Общата стойност на проекта е около 7 милиона лева. Досега са отчетени и изплатени дейности за 2,6 милиона..

публикувано на 19.06.19 в 14:06

Рязко увеличение на нощувките в къщи за гости отчитат в община Гърмен

Рязко увеличение на нощувките и платените туристически такси от къщите за гости и малките семейни хотели отчитат от община Гърмен.  Днес експерти от областната структура на Държавен фонд „Земеделие“ проверяват туристическите обекти, изградени по проекти с европейско финансиране в селата Огняново и Марчево. Преди това акция имаше и в община Сандански...

публикувано на 19.06.19 в 13:24