Международният ден на танца ще бъде отбелязан в град Гоце Делчев за 11-та поредна година

Над 700 са участниците, които тази година ще се включат в отбелязването на Международния ден на танца в град Гоце Делчев. Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865”, а интересът към него е все по-голям, както от страна на зрителите, така и на участниците. 

Тази година в програмата на 20 и 21 април ще се включат 20 състава от страната и чужбина. Местните състави са 4, а останалите са от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специалните участници са Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци - град Гоце Делчев, както и гостите от Черна гора, Гърция и Северна Македония. 

 Тази година събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци - човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и почетен гражданин на Гоце Делчев. 

Най-атрактивната част от двудневния празник е дефилето, в което ще се включат всички участници. То ще започне в 17 часа в събота и в него могат да участват също жители и гости на града, които трябва да бъдат облечени с народни носии. Веднага след това, на площада пред Дома на културата, ще започне и концертът на всички участници.


Вижте още
Xб клас от ПГ

Разложки ученици спечелиха конкурса "Най-усмихнат клас на България 2019"

Xб клас от ПГ "Н. Стойчев" в Разлог, спечели първо място в Националния конкурс за "Най-усмихнат клас на България 2019", в категория 5 – "Най-усмихнати гимназисти". Учениците, победители в конкурса, ще имат възможността лично да получат своята награда на 27.11. 2019 година в гр. Бургас от организаторите – СНЦ "Усмивка", като пътуването ще бъде осигурено от..

публикувано на 21.11.19 в 14:10

Две села ще протестират заради водния режим в Перник

Поради намалялото количество вода в резервоар "Радина чешма", жителите на Мещица и Витановци ще имат вода веднъж на 48 часа във времето от 18.00 до 05.00 ч. Промененият график на водоподаване е в сила от днес, а жителите на двете населени места се готвят да протестират в събота. С нов режим са още пернишкият квартал „Църква”, където вода ще има от..

публикувано на 21.11.19 в 12:52

Черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград отбелязва своя храмов празник

Десетки миряни отбелязват днес в Благоевград един от 12-те велики християнски празника, почитани и от православието, и от католицизма – Въведение Богородично. С решение на Светия Синод от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж. Църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград днес има храмов празник...

публикувано на 21.11.19 в 11:15

17 области на страната с общо 315 хиляди жители са засегнати от воден режим

Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен, в Народното събрание бяха изслушани министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. В Перник и Ловеч водният режим е наложителен, за да се гарантират необходимите количества вода в следващите 4 до 5 месеца , заяви Николай Нанков: "Двете ВиК..

публикувано на 21.11.19 в 11:06

Близо 30 семейства от Дупница честват диамантени сватби

147 семейства от Дупница ще честват заедно своите златни и диамантени сватби. За седма година домакин на тържеството е Община Дупница. Поводът е Денят на християнското семейство.  118 двойки ще подновят брачните си клетви отпреди 50 години, а 29 ще празнуват 60 години семеен живот. Обетите си за вярност те ще впишат в специална ритуална книга. 

публикувано на 21.11.19 в 09:54

Благодарствен молебен в Кюстендил

Община Кюстендил и Търговско-промишлената палата организират благодарствен молебен и тържествено запалване на коледните светлини, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил. Инициативата е под мотото "Заедно в Деня на християнското семейство" и ще се състои пред театъра от 17.30 часа. В програмата ще участват детски..

публикувано на 21.11.19 в 09:45

Прокуратурата проверява водната криза в Перник

Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза и въведения режим на водоподаване. Чрез Върховната административна прокуратура е изискана информация от МОСВ и МРРБ, за да се установят причините и евентуално – виновните за проблемите с водоснабдяването лица. Проверка извършва и Районната прокуратура – Перник. Проверяват..

публикувано на 21.11.19 в 09:34