Финансират с евросредства проекти, свързани с управлението на битовите отпадъци


     Областен информационен център – Благоевград проведе днес информационна среща, на която бе представена процедурата „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“.

     „Процедурата е насочена към управлението на битовите отпадъци, като чрез нея се цели намаляване на количеството депонирани отпадъци и насърчаването на тяхното рециклиране. Тази процедура ще допринесе за прехода от линейна към кръгова икономика в страната ни и ще подпомогне постигането на рециклиране на 50% от битовите отпадъци у нас в следващите няколко години.“, каза за Радио Благоевград Теменужка Стамболиева от ОИЦ – Благоевград и поясни:  „Линейният икономически модел от типа – вземи, произведи и изхвърли, не съответства на нуждите на съвременното общество. Всички знаем за ограничените природни ресурси и затова се дава приоритет на ограничаване на създаването на отпадъците.“

     Общият бюджет на процедурата е близо 10 милиона лв. Максималният размер на безвъзмездна финансова помощ за един проект е до 391 166 лв.

     „Допустими кандидати са общини, юридически лица със стопанска цел и юридически лица с нестопанска цел. Могат да се реализират дейности, които са насочени към предотвратяване на образуването на битови отпадъци, както и насърчаване на повторната им употреба“, допълни Стамболиева.

     Срокът за подаване на документи е 26 август.


Вижте още

Възстановяват моста на входа на град Трън

Започна вторият етап от ремонтно-възстановителните дейности на повредения при катастрофа на сръбски ТИР мост на входа на град Трън. Съоръжението се намира на пътя за ГКПП „Стрезимировци” над река Ябланица и е строено през 1933 година. При катастрофата преди две години бяха разрушени предпазните парапети, изградени от каменна зидария...

публикувано на 21.10.19 в 16:05

Югозападният университет става сцена на изкуствата

  Студенти от цялата страна и техни преподаватели се включват в традиционния Национален фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет. Форумът дава възможност на талантливите млади хора да се изявят в областта на театъра, музиката, танците, изобразителното изкуство, киното, модата. Програмата на 12-ото..

публикувано на 21.10.19 в 13:43

Насрочиха нова дата по дело срещу братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил нова дата за заседание по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество. Това съобщиха от Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 2 декември...

публикувано на 21.10.19 в 13:25

Разкриха самоличността на изоставилата бебето си в Петрич

В резултат на проведени действия, във връзка с получен на 18 октомври сигнал за оставено без надзор в сградата на МБАЛ „Югозападна“ в Петрич момиченце на видима възраст около 10-15 дни, от полицейски служители на РУ – Петрич е установено, че извършител на деянието е 38-годишна жена от петричко село. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 21.10.19 в 13:12

На местните избори ще се гласува и в болниците в Перник

Пациентите на лечебните заведения в Перник ще могат да гласуват на място на предстоящите на 27 октомври избори за местна власт.  Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Перник Севделина Ковачева са образувани избирателни секции в МБАЛ „Рахила Ангелова”, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и..

публикувано на 21.10.19 в 12:04

Три спасени жени в две акции на ПСС – Дупница

Две спасителни акции са извършили през последните два дни планинските спасители от Дупнишката Планинска спасителна служба, каза началникът ѝ Кирил Чолаков. Миналата нощ спасителите са оказали помощ на две 25-годишни момичета от Израел, изгубили се при преход от Рилските езера към Рилския манастир, в района на Долния рид. Момичетата са успели..

публикувано на 21.10.19 в 12:02

Проверяват община Кочериново за броя на регистрираните жители за изборите

Служители на ДАНС са извършили в петък проверка в община Кочериново, във връзка с предстоящите избори, съобщи заместник-кметът Любка Джонова, временно изпълняваща длъжността кмет на общината. Проверката била свързана с информация за новорегистрираните жители в Кочериново. " Проверката беше извършена в петък за няколко часа, напълно изненадващо..

публикувано на 21.10.19 в 11:48