Режисьорът Ставри Карамфилов: Твърденията, че съм нарушил няколко точки от договора за постановката „Евангелие по Никола“, са лъжа

Повече повдигнати въпроси и по-малко дадени отговори – това е равносметката от днешната среща с медиите, организирана от режисьора Ставри Карамфилов.

Той категорично заяви, че аргументите, които е дала Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, за спирането на постановката „Евангелие по Никола“, са лъжа.

„Не съм искал повишаване на първоначалната сума, която бе определена за мой хонорар. Според договора, трябваше да получа възнаграждение в размер на 7 хиляди лева за работата ми по спектакъла. Тъй като заплащах дневните разходи за път, храна и нощувки, с лични средства, с Мачева се обединихме около това,  хонорарът да бъде повишен на 8 хиляди лева. След това не съм повдигал въпрос за пари".

Ставри Карамфилов отхвърли и твърденията, че не е бил готов с формиран постановъчен екип, като ги квалифицира като „опашата лъжа“ от страна на Маргарита Мачева.

Режисьорът акцентира и върху темата, свързана със средствата, отпуснати за спектакъла. Той поясни, че постановката „Евангелие по Никола“ е финансирана с 15 хиляди лева от Община Благоевград и със същата сума, отпусната от Министерството на културата – или общо 30 хиляди лева.

„Спектакъл за Вапцаров не може да се постави на камерна сцена. Изисква се една маса от актьорски талант, визуални решения, мащаб. След разговори със сценографката стигнахме до извода, че колкото и да се свиваме финансово, няма как да се впишем в сумата, предвидена за реализацията. Предложих на Маргарита Мачева да предприемем кампания за популяризирането на юбилейния спектакъл, с цел привличането на допълнителни средства и спонсори, но идеите ми не бяха взети под внимание.“

Карамфилов допълни, че „под сурдинка“ е научил, че от театъра в Благоевград са събрали допълнителни 15 хиляди лева от общините в областта, но за тях публично не се споменава никъде. Режисьорът и неговите съмишленици недоумяват защо няма публична информация за разходите на театъра и са на мнение, че е необходима спешна ревизия, не само за конкретния казус, но и за предишната постановка – „Портретът на Дориан Грей“.

В заключение Ставри Карамфилов каза, че Маргарита Мачева е невинна, че тя е „маша“ в ръцете на Съюза на българските артисти и Министерството на културата, които не искат той да поставя спектакъл за Вапцаров.

„Това не е прецедент, преди няколко години, отново тук, бе свалена мащабната продукция „Хамлет“. Имам толкова много паднали заглавия, че мога да кандидатствам за Рекордите на Гинес.“

Карамфилов бе категоричен, че въпросът с „Евангелие по Никола“ е приключен и че за съжаление, статуквото за пореден път е победило.

Очакваме официалната позиция на Маргарита Мачева, директор на ДТ "Никола Вапцаров".

Вижте още

Дупница празнува днес

След тържествения водосвет, в 12:00 часа на площад "Свобода" ще започне концертът на деца от детските градини и училища в града – "Усмивките на Дупница". В 18:00 ДТ "Невена Коканова" ще посрещне участниците в Х Международен фестивал на мъжките хорове "Свети Иван Рилски". В 19:00, на площад "Свобода", жителите и гостите на града могат да съпреживеят..

публикувано на 19.10.19 в 11:38

Предстоящи събития на 19 октомври

В 25 града в страната ще се проведе инициативата „Поход за свободата“, в подкрепа на жертвите на трафика на хора. Доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград ще участват в инициативата, която цели да се обърне внимание към огромните мащаби на престъплението и търговията с човешки животи и у нас. Перник..

публикувано на 19.10.19 в 08:22

Днес ще бъде слънчево

Предиобед,  в източните райони и на места по поречието на Дунав, ще има ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо. Максималните температури в повечето райони ще бъдат между 22° и 27°. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб,  до умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра..

публикувано на 19.10.19 в 08:07

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг.  Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019. Заразената риба е..

публикувано на 18.10.19 в 19:23

Стартира Националният студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

На 21 октомври тържествено ще бъде открит Националният студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Превърналият се в традиция студентски форум ще стартира в 18:00 ч., в зала „УСЕТ“, с шоу спектакъла „Магията на изкуствата“. Фестивалът дава възможност на студенти от..

публикувано на 18.10.19 в 19:04

В Градската художествена галерия в Благоевград откриха изложба, посветена на свети Лука

В изложбата, открита в Благоевград в Деня на художника, участват над 30 автори от града и региона, а почитателите на изобразителното изкуство могат да се насладят на 59 произведения, предимно живопис, графика, скулптура и приложно изкуство. Изложбата е с конкурсен характер. След предварително направена селекция, по решение на тричленно..

публикувано на 18.10.19 в 18:45

Близо 500 безработни са регистрирани в Дупнишко

483-ма жители на шестте общини от бившата Дупнишка околия са загубили работата си през септември и са се регистрирали в Бюрото по труда. Повече от половината нови безработни са жени, а младежите са 120. Работа през същия месец са започнали 404-ма души. В Дупница без работа са 5,7% от хората в активна възраст. Лек спад на безработицата се..

публикувано на 18.10.19 в 18:41