„Пропаганда и власт в народната република“

"Човек, който не познава историята си, е обречен да я повтори". С тези думи директорът на РИМ – Благоевград, д-р Кирил Алексиев, откри кръглата маса „Пропаганда и власт в народната република“. Форумът се организира в партньорство с Катедра „История“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а поводът е отбелязването на 75-тата годишнина от Деветосептемврийския преврат в България и 30 години от началото на демократичните промени

Д-р Алексиев каза, че темата за времето след 9 септември 1944г., продължава да буди доста противоположни мнения в обществото ни и често го разделя на две.

„Пред нас стои една трудна задача, а именно да излезем от идеологическите рамки и да направим един обстоен анализ на времето от 9 септември до падането на комунистическия режим. Това са 45 години, които носят на страната ни както положителни, така и отрицателни неща, затова темата не е незначителна.“

Снимка

В кръглата маса участват докторанти и научни работници от няколко града, а докладите са в няколко тематични области: пропагандният апарат на тоталитарната комунистическа система и изграждането на нова идеологическа действителност; образи и символи от комунистическия идеал; култът към вожда и образът на врага „със или без партиен билет“. Целта на кръглата маса е да развие дебат върху характеристиките на тоталитарната система и да представи пред обществеността съвременните научни достижения в изследването на най-новата история.

Според една от участничките в кръглата маса – д-р Веселина Узунова, уредник в музея в Хасково – пропагандата е била едно от най-могъщите оръжия на комунистическия режим у нас: „Когато едно цяло поколение изчезва, новото няма как да разбере какво е било преди началото на режима, как той се е появил. Истината се подменя. Пропагандата е била изключително могъщ инструмент на властта, който е съществувал във всички сфери на живота у нас – изкуство, наука, религия, история и др.“. Д-р Узунова определи периода след 9 септември, като време, в което у нас липсва суверенитет, независимост и свобода. 


Вижте още

Предстоящи събития - 17 октомври

Днес ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД. Подписването на меморандума ще бъде в 9 часа в зала 5 на общината. Бюрото по труда в Разлог организира днес традиционна специализирана трудова борса. Тя ще се проведе в НЧ "15 септември" от 11,00 часа. Целта..

публикувано на 17.10.19 в 07:42

Слънчев четвъртък

Днес времето ще е предимно слънчево, преди обяд в Източна България ще е с ниска облачност и с намалена видимост. Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса.

публикувано на 17.10.19 в 07:38

Светогорски монах ще изнесе беседа в Перник

Събитието е насрочено за 19 октомври, когато се чества Деня на града. Йеромонах Ефрем Катунакиот е поселник в малък манастир, който е част от манастира на Великата Лавра “Св. Атанасий Атонски” в Света гора. През последните 20 години той пътува из цяла Гърция и по света и проповядва. Монахът е гост на Църногорския манастир „Св...

публикувано на 16.10.19 в 19:37

МОСВ засилва контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон, МОСВ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околна среда и водите, които трябва стриктно да следят да се спазва изискването предаването..

публикувано на 16.10.19 в 17:56

Започва изплащането на обезщетенията за доброволно умъртвените прасета в община Симитли

Започва изплащането на сумите от 300 лв. за подпомагане на стопаните, умъртвили доброволно прасетата си в указания срок и подали заявление в кметствата по населени места в община Симитли. Изплащането ще се извършва срещу представяне на лична карта. Изплатените суми са за дезинфекция на обекти тип „лично стопанство“. Изплащането ще се..

публикувано на 16.10.19 в 16:44

Представят проект за подобряване на градската среда в Кюстендил

Информационно-разяснителна кампания организира Община Кюстендил за запознаване на обществеността с подготовката на проектно предложение "Създаване на привлекателна градска среда в Община Кюстендил" със средства, осигурени от неусвоения финансов ресурс по процедура "Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие" от Оперативна..

публикувано на 16.10.19 в 15:41

Откриват първия планински веломаршрут в Трънско

Първият планински веломаршрут в Трънско – "ВелоЕрул", ще бъде открит официално на 19 октомври, съобщиха от Трънското туристическо дружество.  Маршрутът е кръгов и е с обща дължина 56 км. Състои се от две части, които тръгват от село Глоговица. В едно от най-високо разположените села в Западна България – Ерул, трасето се разделя в две посоки –..

публикувано на 16.10.19 в 11:56