Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се отбелязват 107 години от освобождението на Неврокоп

Днес се отбелязва 107-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Официалната програма започва в 16:00 часа, с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това и на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. "Търговска" и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Междувременно, от 16.30 ч. до 17.30 ч., на площад "Гоце Делчев" ще бъдат посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество "Момини двори".  

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това – в 18:00 часа – и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в Дома на културата ще започне концертът на една от най-обичаните български групи – "Тоника СВ" заедно със Стефан Диомов. Тази вечер, като част от програмата за празника на града, в Гоце Делчев започва първият международен турнир по хандбал за деца, родени 2005/2006 г.,  „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В турнира ще участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите зад граница са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.

По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев. В него се казва: "Приемете искрените ми поздрави по случай 107-та годишнина от Освобождението на Неврокопския край. В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес,  повече от всякога, имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро, да сътворим утрешната история. Приветствам общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот за всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани и заедно търсете възможности за добруването на региона. На гостите и жителите на Гоце Делчев желая здраве и успехи. Нека днешният ден бъде още един повод да засвидетелствате любовта си към родния край. Честит празник!".

Получени са също поздравителни адреси от Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители и други. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха медалистите от Европейското първенство по Таекуон-до ITF

Благоевград отново има повод за гордост, 16 спортисти от клуб „Фолкан“ – Благоевград са носители на медали от Европейското първенство по Таекуон-До ITF, провело се в град Копер, Словения. Преди началото на редовното заседание на Общински съвет – Благоевград се проведе церемония по награждаването им. Спортистите бяха посрещнати с бурни..

публикувано на 26.04.24 в 10:58

XXV Национален празник „За хляба наш...“

Над 1 200 ученици от цяла България се включват в XXV Национален празник „За хляба наш...“ Преди официалното откриване Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно със свещеници от черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, благословиха хляба. „Чрез този празник се възпитава уважение, благоговение, благодарност..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти пенсионер в..

публикувано на 26.04.24 в 09:37

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14