Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5600 украинци вече са започнали работа на трудов договор

От началото на войната, в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000 украински бежанци. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма.

Над 5600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, което представлява над 15% от работоспособното население сред бягащите от войната в Украйна. В този брой не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок, но това е най-високият процент интегрирани бежанци, който държавата е успявала да постигне в най-новата си история и то само в рамките на 3 месеца.

Наетите са разпределени в почти всички области на страната, в 20 сектора от икономиката и  в 9 различни професионални направления.

Работните сектори се разгръщат в следните посоки: от хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности,  до строителство и професионални дейности, научни изследвания и IT. Още в началото на кризата IT секторът заяви, че се нуждае от около 30 000 нови кадри, а текстилната промишленост може да поеме около 20 000.

 В различните браншове вече има назначени украинци като ръководители, специалисти, техници, помощен и административен персонал, както и хора с професии, неизискващи специална квалификация.



По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията в Перник с кампания срещу домовите кражби

Активна кампания провежда полицията в Перник във връзка с обявения от Европейската мрежа за превенция общоевропейски Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби. От началото на годината в региона са регистрирани 16 домови кражби. Те са със 7 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Сред дейностите, които провежда полицията за..

публикувано на 19.06.24 в 15:56
Венцислав Алексов - регионален говорител на МВР

С футболен турнир стартират честванията на празника на МВР в Перник

С турнир по футбол между подразделенията на ОДМВР – Перник стартират празничните прояви по повод професионалния празник на служителите от МВР- 5 юли и 145- годишнината от създаването на МВР. Турнирът ще продължи до 28 юни, когато ще станат известни победителят и класиралите се на второ и трето място отбори. "Освен футболен турнир, са организирани и..

публикувано на 19.06.24 в 15:28

Ивайло Златанов: Масово седмокласниците не са писали по втория модул

2801 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература в Благоевградска област днес.  „98 ученици не са се явили, което е 3,38 % от всички седмокласници, няма анулирани работи“, уточни началникът на РУО Ивайло Златанов. По думите му като цяло проблеми няма, няма и за разлика от минали години съсредоточаване на голям..

публикувано на 19.06.24 в 15:11

Катастрофа ограничава трафика по пътя Симитли-Разлог

Заради пътнотранспортно произшествие временно движението по пътя Симитли - Разлог се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". От Областната дирекция на МВР в Благоевград каза за БТА, че катастрофата е в района на Градево и Предел и е между два леки автомобила. В колите са пътували само шофьорите им, които са..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

Кметът на Дупница подаде сигнал за опит за измама за 100 000 лв.

Опит за измама с бюджетни средства е бил засечен вчера в Община Дупница. Сигнал в Районната прокуратура е подаден от кмета Първан Дангов. По незаконен начин е направен опит за паричен превод на 100 000 лева по договор, като е посочена неистинска банкова сметка. Парите са блокирани от банкова институция и не е нанесена щета на бюджета. По случая е..

публикувано на 19.06.24 в 13:17

Смяна в редиците на Общински съвет - Благоевград

Общински съвет – Благоевград подкрепи предложението на кмета на общината, Методи Байкушев, относно актуализацията на Плана за интегрирано градско развитие на община Благоевград. Съветниците дадоха "зелена светлина" и на предложенията на Методи Байкушев да бъде изработен Подробен устройствен план за изграждане на 4 паркинга в Централната градска..

публикувано на 19.06.24 в 12:27

Време за матури: Притеснени седмокласници, но с кураж от частните уроци

Вариант 1 се падна на матурата по български език и литература след VII клас. 59 424 ученици са на Национално външно оценяване по български език и литература днес. 125-има ученици се явиха и в благоевградското Седмо СУ „Кузман Шапкарев“. Те са разпределени в 10 зали. Седмокласниците от Седмо училище бяха притеснени за изпита днес...

публикувано на 19.06.24 в 10:59