Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание не избра председател от първия опит

Автор:

Нито едно от четирите предложения за председател на Народното събрание не събра нужния брой гласове. 

Гласуването се състоя по азбучен ред на малките имена на кандидатите.

Кристиан Вигенин, издигнат от БСП, получи подкрепата на 27 гласа, против него гласуваха 37, въздържаха се 181, от общо 239 гласували.

Никола Минчев от ПП получи подкрепата на 74-ма, против - 29, 135 се въздържаха, общо 239 гласували.

Петър Петров, издигнат от "Възраждане", получи 27 гласа "За", против него гласуваха 94, въздържаха се 118, от общо 239 гласували.

Кандидатурата на Росен Желязков, издигната от ГЕРБ, беше подкрепена със 103, против - 86, и 51 въздържали се гласа от общо 239 гласували.

Депутатите излязоха в 15-винутна почивка, като след нея предстои гласуване на двете кандидатури, събрали най-много гласове. Те са на: Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дават домашни компостери на домакинствата в община Брезник

Община Брезник ще предоставя домашни компостери на желаещите домакинства. Раздаването на първите 20 от тях вече е започнало, съобщиха от администрацията. Инициативата, свързана с домашното компостиране на органични отпадъци, е в рамките на кампанията "Община Брезник е и моя! Пази я чиста". Тя е свързана с влизащите в сила от догодина промени в Закона..

публикувано на 23.07.24 в 11:54

Традиционен събор в село Попови ливади

Община Гоце Делчев организира традиционния събор в село Попови ливади по повод 121-та годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Тази година съборът ще се проведе на 3 август 2024 г. /събота/. Програмата ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади със заупокойна молитва за загиналите в..

публикувано на 23.07.24 в 11:28

КНСБ с кампания за пострадалите при пожарите в страната

КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ организират кампания в подкрепа на пострадалите семейства от пожарите в страната. Желанието е да се помогне, съобразно получените целеви дарения на конкретни домакинства, в зависимост от съответната потребност. Община Болярово, Български червен кръст и други дарители са се погрижила за..

публикувано на 23.07.24 в 11:15

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция, пише БНР. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за..

публикувано на 23.07.24 в 11:07

В очакване на Банско филм фест

По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад „Никола Вапцаров“,  прожекциите с вход свободен и започват в 21:00 ч., каза Натали Петрова,..

публикувано на 23.07.24 в 10:45

Разлог ще приеме Световното студентско първенство по ориентиране

От 1 до 5 август България ще бъде домакин на Световно студентско първенство по ориентиране. На 2-ри август Разлог посреща един от етапите на Световното първенство по ориентиране  - спринтовата щафета. Стартът и финалът й ще бъдат позиционирани на централен площад "Преображение". Участие ще вземат повече от  300 състезатели от над..

публикувано на 23.07.24 в 10:34

Цветя за Вапцаров в Благоевград

С поднасяне на цветя пред барелефа на Никола Вапцаров благоевградската общественост днес отбеляза 82 години от гибелта на поета-революционер. Със стихотворението „Песен за човека“, рецитирано вълнуващо от зам.- кмета Станислав Кимчев, започна церемонията. Пред барелефа на Вапцаров, намиращ се на фасадата на театъра, който носи неговото..

публикувано на 23.07.24 в 10:12