Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът уважи ветото на Радев върху промените в НПК

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). "За" повторното приемане на измененията гласува 1 депутат. 51 бяха "против“, а 134 – "въздържал се", предаде БТА.

Президентът наложи вето върху промените в НПК, приети от парламента на 1 февруари. С тях, на практика, Народното събрание върна пленума на Висшия съдебен съвет, който бе премахнат с поправката в Конституцията. Държавният глава посочва в своите мотиви, че с връщането на пленума на ВСС де факто се отменя стартиралата правосъдна реформа. С промените в основния закон ВСС е реорганизиран чрез разделянето му на два отделни съвета, съдийски и прокурорски. Освен това, депутатите върнаха и правомощията на главния прокурор, които бяха орязани отново с промените в Конституцията. 

От коалицията обявиха, че ще търсят по-добри начини за отстраняването на недостатъците в текстовете. В дебата в пленарната зала до момента, Цвета Рангелова от "Възраждане" коментира, че парламентът трябва да се съобрази с ветото на президента, тъй като мотивите в него са основателни.

"Трябва да приемете мотивите на президента, чиято цел с този указ е по-лекият вариант на поправителен изпит, на който се явявате вие всички от управляващото мнозинство, които отказахте да чуете здравомислещите аргументи на парламентарната група на "Възраждане"", коментира тя.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" заяви, че поправките в Закона за съдебната власт през преходните и заключителните разпоредби на НПК изобщо не е трябвало да бъдат разглеждани.

"И какво получихме накрая - сгрешена конституция. Защо е сгрешена ли? Ами защото с тези промени, които сте предложили, всъщност вие правите поправка в конституцията и това е следващия огромен проблем. Как и на кого му дойде наум от тази прословута нова магнаурска школа тука в нашето управление, която се възцари, да променяте чрез закон конституцията. Има си ред за това нещо. Защо променяме току-що променена конституцията? Защо отново правим ремонт на ремонта?", попита Караджов.

Дебатът в пленарната зала продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Самарановци отново на протест срещу безводието

Жителите на село Самораново ще излязат днес протест.  Това е поредното недоволство на местните срещу безводието. Протестът ще се проведе в района на Дупнишките барикади от 09.00 до 11.00 часа.  Хората от години са на режим и настояват да се вземат спешни мерки срещу това.  От своя страна обинският кмет Първан Дангов каза за Радио Благоевград , че..

публикувано на 01.09.24 в 08:34

Облачна, но топла събота

Днес над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в източните райони все още ще има валежи от дъжд, но постепенно ще спират.  Над Западна България облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево.  Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната – до умерен вятър от..

публикувано на 01.09.24 в 08:26

Партии и коалиции не се разбраха за състава на РИК - Кюстендил

На проведените днес консултации за сформиране на състав на Районна избирателна комисия - Кюстендил партиите и коалициите не постигнаха съгласие. Зам. областният управител Георги Джоглев води консултациите и информира, че документите ще бъдат изпратени за решение към ЦИК.  За РИК - Кюстендил са определени общо 13 членове, в това число: председател; до..

публикувано на 31.08.24 в 14:13

Вълнуваща първа вечер на ПИРИН ФОЛК - САНДАНСКИ 2024

Осмото издание на „Детски Пирин Фолк“  както винаги бе очаквано с огромен интерес и премина с много трепети и вълнения. Тази година в Летния театър с награди бяха отличени деца от различни възрасти и различни краища на България, а всички участници се представиха великолепно. Вечерта бе открита с химна-емблема „Добре дошли в Сандански, приятели“ в..

публикувано на 31.08.24 в 14:10

100 години от безсмъртието на Тодор Александров отбелязаха в Благоевград

100 години от смъртта на Тодор Александров бяха отбелязани днес в Благоевград. Представители на политически партии, общественици и граждани поднесоха цветя пред бюст паметника на революционера пред Съдебната палата в града.  Преди церемонията бяха припомнени факти от живота и делото на революционера. Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в..

публикувано на 31.08.24 в 12:50

ДГС Кресна посрещна лесовъди ветерани на традиционна среща

56 лесовъди ветерани от Благоевградско се събраха на територията на стопанството, което тази година отбелязва 90 години от създаването си, посетиха местността "Тисата", след което присъстваха на тържество в село Градешница. По традиция юбилярите получиха подаръци, връчени им от председателя на Съюза на лесовъдите в България професор д-р Иван..

публикувано на 31.08.24 в 12:25

Камион се е обърнал на пътя Батановци – Брезник

 При пътния инцидент е пострадал шофьорът на тежкотоварния автомобил. Към момента няма информация за състоянието му. Катастрофата е станала преди входа за Брезник. Камионът е бил натоварен с чакъл. При инцидента товарът се е разсипал на пътното платно. На мястото на катастрофата и в момента има полиция.

публикувано на 31.08.24 в 12:07