Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха движението по новия тунел "Железница" на АМ "Струма"

Днес бе пуснато движението през тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Съоръжението е с дължина около 2 км. и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Заедно с отсечките преди и след него, в експлоатация се въвеждат 5 км. автомагистрален път. Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който свързва Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Министър-председателят акад. Николай Денков напомни, че магистралата трябваше да бъде готова още за Олимпийските игри през август 2004 година. Затова строителството е приоритет за настоящото правителство, така че да е сигурно, че няма да се наложи българите да чакат още 20 години за 20 километра път. Всеки ден забавяне е проблем както за хората и рисковете за живота и за здравето на тези, които минават през дефилето, така е проблем и за биоразнообразието. В момента нищо не сме решили докато не извадим трасето извън дефилето, защото това е проблем както за животните, така и за другите обитатели, коментира изграждането на АМ“Струма“ през Кресненския пролом министър-председателят Николай Денков. 

Председателят на Народното събрание, Росен Желязков, бе сред официалните гости на откриването на новия тунел „Железница“ на АМ“Струма“. Той даде висока оценка на изпълнителите на трудните съоръжения като укрепването на свлачищата и тунела на магистралата край Железница. 

Тунелът е с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка е около 2 км. Съоръжението е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Дупница забрани използването на пиротехнически изделия

 Кметът на Дупница Първан Дангов забрани използването, възпламеняването, и употребата на пиротехнически изделия. Заповедта е във връзка с усложнената противопожарна обстановка, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и други запалителни материали на обществени места, закрити помещения, в близост до..

публикувано на 31.07.24 в 11:44

Кметът на Перник с гневна реакция за побоя в града

Кметът на Перник Станислав Владимиров реагира остро на поредния акт на насилие в града. Във фейсбук профила си той публикува снимка на един от нападателите на пребитата пред денонощен магазин 56-годишна жена, подчертавайки, че го прави за назидание.  „В Перник вече има нулева толерантност към престъпниците. Ние се борим и ще направим града ни спокоен и..

публикувано на 31.07.24 в 11:15

Пожарът в Малешево продължава да бушува, вече е низов

Пожарът в Малешевска планина, който вчера лумна над село Микрево и бързо се разрасна, продължава да гори. Няма риск за села и хора, каза на брифинг  директорът на пожарната в Благоевград Валентин Василев. „Целта е да се осигури дежурство във всички населени места от противопожарни екипи, военни и горски служители. Имаме на терен достатъчно техника,..

публикувано на 31.07.24 в 10:19

Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България

В Гърция вятърът разпали по-голям фронт на пожара до българската граница, пише БНР. Температурите се понижиха, но рискът от пожари остава. Пожарът в планината Славянка на българската граница тази нощ се е активирал от силния вятър. Огънят се е приближил опасно до  село Ахладохори, съобщават пожарникарите. През нощта жителите на селото са получили..

публикувано на 31.07.24 в 10:00

Няма опасност пожарът от Пехчево да навлезе на българска територия

От ЮЗДП и "Държавно горско стопанство - Симитли" следят ситуацията с големия пожар, който гори в  община Пехчево, Република Северна Македония.  Директорът на горското стопанство - инж. Благой Кишев, съобщи, че към момента няма опасност огънят да премине на наша територия.  Пожарът се намира на около 10 - 12 км от българо-македонската граница...

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Самолети се включват в гасенето на пожара в Малешевска планина

Над 6000 дка държавни горски територии и над 3000 дка земеделски земи са засегнати от пожара в Малешевска планина. Това съобщават о оперативния щаб, ситуиран в Микрево. От ЮЗДП е направен обход на района. Тази сутрин 40 служители са мобилизирани на този пожар, а над 30 са на пост в Славянка. 8 горски противопожарни автомобила участват в гасенето. Няма..

публикувано на 31.07.24 в 08:26

Между 10 и 12 000 дка горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни.  От община Струмяни обявиха бедствено положение заради борбата с пожара. 30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два..

публикувано на 31.07.24 в 07:23