Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград избират обществен посредник

Изборът на обществен посредник е сред основните точки на утрешното заседание на благоевградския Общински съвет.

60 са докладните, които трябва да разгледат местните парламентаристи. Сред тях и гласуването на званието Почетен гражданин на Благоевград, на председателя на НЧ „Никола Вапцаров 1866“, Васил Новоселски.

 Това стана ясно на днешния брифинг при председателя на Общинския съвет, Радослав Тасков.

Три са кандидатурите за омбудсман за територията на Община Благоевград. Злата Ризова, Атанаска Ковачева и Даниела Ангелова ще се борят да спечелят поне 28 от гласовете на благоевградските съветници. Защо се оказа труден изборът на обществения посредник в настоящия мандат на местния законодателен орган, отговаря председателят на Общинския съвет Радослав Тасков.

Другите основни точки, които очерта Тасков, са от образователен и финансов характер. Сред тях е промяна в Наредбата за прием на децата в детските заведения, както и преструктуриране на културните институции в самостоятелни звена.

Радослав Тасков коментира и настоящата политическа ситуация в страната. При липсата на стабилност е възможно да не могат да се защитят проекти на общината към Програмата за развитие на регионите. Тяхната обща стойност е над 85 млн. лв., каза още председателят на Общинския съвет в Благоевград.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златен медал за Найден Димитров от БК" Лъвовете"

Найден Димитров, състезател на Боксов клуб „Лъвовете“- Петрич, стана републикански шампион в категория до 63 кг, която за състезателя е напълно нова. Златото Найден спечели на Държавния личен шампионат за юноши. В категорията на петричанина участваха общо трима шампиони на България. Найден Димитров записа името си в шампионата и като единствения..

публикувано на 28.04.24 в 16:48

АПИ предприема мерки за укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в  платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена. Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино. За улеснение на придвижването по пътя  София - Перник..

публикувано на 28.04.24 в 14:52

Борисов от Петрич: След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря"

 След изборите има варианти, но с Денков "не може да се преговаря", това заяви Бойко Борисов при  посещение в село Рупите. Той бе там по повод инициативата на ГЕРБ "Да пуснем корени в България", организирано от младежката организация на партията в Благоевград. В събитието участваха членове на ГЕРБ, депутати и евродепутати от партията.  По традиция..

публикувано на 28.04.24 в 14:31

Ограничение на АМ "Струма" заради срутване

Временно движението по АМ „Струма" при км 16, в  платното за София се осъществява в изпреварващата лента поради срутване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут за леки автомобили е от пътен възел „Даскалово“,  път I-1 Перник – Владая – София. Тежкотоварните автомобили в посока София се движат по АМ „Струма" при км 16 само в..

публикувано на 28.04.24 в 11:11

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница..

публикувано на 28.04.24 в 08:14

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е много малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

публикувано на 28.04.24 в 08:11
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач в Благоевград и в 25-и МИР в София

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП Цветелина Пенкова. Вяра Емилова, Филип Попов и Александър Симов също са..

публикувано на 27.04.24 в 19:27