Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Общоселско събрание в село Баня, община Разлог
Снимка: Кети Тренчева

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода. 

Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени.

Обществената баня беше продадена, плажът им – даден на концесия. И още куп проблеми. На общоселско събрание, организирано от сдружение "Защита на село Баня" дойде почти цялото население. Дойде и кметът на община Разлог Красимир Герчев.  

Общоселско събрание в село Баня

Инвеститорският интерес към Баня е толкова голям, че скоро полето между селото и Банско ще бъде застроено. Почти на изчерпване е и дебита на минералните извори. 

В същото време местните хора останаха без обществена баня, без минералния си плаж, който ползваха срещу такса от 4 лева, без парк за игра на децата, без терени за спорт. 

Кметът на община Разлог Красимир Герчев имаше резерви към името на сдружението с нестопанска цел "Защита на село Баня“" и предложи редакцията - за развитие на село Баня. А негодуванието на хората не се побираше в залата на местното читалище.

След събранието напрежението леко спадна, надеждата леко се закрепи, но младите хора не искат обещания в бъдеще време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат..

публикувано на 21.05.24 в 09:14

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 09:11

Предимно слънчево време

На 21 май ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има ии гръмотевици. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

публикувано на 21.05.24 в 08:04

Четири демомашини за пробно гласуване в Кюстендилско

Четири демомашини за пробно гласуване получи днес Районната избирателна комисия в Кюстендил. Машините ще бъдат разпределяни по график за деветте общини в областта. Две от машините, в Кюстендил и Дупница, ще бъдат на разположение на избирателите постоянно до изборите, каза председателят на РИК Венцеслав Механджийски. Всяка една от по-малките общини в..

публикувано на 20.05.24 в 18:01

Камион, натоварен със скална маса, се е обърнал на АМ „Струма”

 Пътният инцидент е станал този следобед край Перник. Тежкотоварният автомобил се е ударил в спрял лек автомобил, в който е нямало хора, след което се е обърнал, а скалната маса се е изсипала на платното. Шофьорът на камиона е транспортиран в пернишката болница. Заради катастрофата временно е ограничено движението в активната лента при 16-ти километър..

публикувано на 20.05.24 в 17:38

Черешовата кампания в Кюстендилско започва на 1 юни

Кампанията по изкупуване на черешите и прибиране на реколтата в община Кюстендил започва от 1 юни. Предстои да бъде издадена и заповед, която да указва работното време за бране и изкупуване на черешите. Продукцията ще се прибира в часовете между 7:00 до 20:00 часа, а ще се изкупува в часовете между 9:00 до 22:00 часа. "Надявам се да има спокойна..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Благоевград отбелязва 24 май с богата програма

Тържествени събития ще се проведат по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. Програмата започва пред паметника на Св. св. Кирил и Методий в 11:00 ч., където ще се проведе ритуал по полагане на цветя. След 11:15 ч. към площад "Македония"..

публикувано на 20.05.24 в 15:36