Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 изпълнители участват в конкурса "Гласове и мелодии от Пернишко"

Снимка: БНР

Конкурс за традиционно песенно и музикално творчество "Гласове и мелодии от Пернишко" се провежда днес в Перник. Той се организира от читалище "Нови хоризонти 2009" и е в два раздела - народно пеене и инструментални изпълнения в категориите професионалисти, любители и учещи. Конкурсът се организира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Над 100 изпълнители от различни краища в страната участват в конкурса. Певците се представят с по две песни - една от региона на изпълнителя или по избор и една на популярен изпълнител от Пернишко. Тази година те избират песни от репертоара на Радка Алексова, Снежана Витанова и Павел Сираков. По две изпълнения ще имат и инстументалистите, едното от които задължително е мелодия от Граово.

Конкурсът се провежда за втора поредна година. Целта е опазване и популяризиране на музикалното и песенно наследство на пернишкия регион, където традиционното пеене се характеризира със сложна техника на изпълнение.

Компетентно жури, оглавявано от доц. д-р Наталия Рашкова, ще оценява участниците. Датата и мястото на конкурса не са избрани случайно. На 1 май в миналото в района на крепостта се е провеждал старият събор на тогавашното село Перник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите участват..

публикувано на 22.05.24 в 09:32

12 години от земетресението в Перник

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12- годишнината от земетресението в Перник.  На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика разрушения..

публикувано на 22.05.24 в 07:36

Облачно време

 На 22 май в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 06:59

Отчитат ръст на заразните болести в Перник

Ръст на заразните заболявания отчитат в област Перник. Регистрираните през изминалата седмица случаи са 28 срещу 5 за предходния 7-дневен период.  Два случая на хепатит Б и три на хепатит С са регистрирани в региона в периода от 13 до 19 май, като случаите са лабораторно потвърдени. Пет деца във възрастовата група от 5 до 19 години са с коклюш. Със..

публикувано на 21.05.24 в 19:51

Кооперативен пазар в Благоевград - от понеделник до събота

Търговци и производители могат да предлагат своята продукция всяка седмица от понеделник до събота на открития пазар в Благоевград. От една страна целта е да бъде оказана подкрепа на продавачите, а от друга да се разширят възможностите за достъп до пресни, здравословни и местни продукти. За да бъде наета търговска маса, е достатъчно желаещите да..

публикувано на 21.05.24 в 17:06

Благоевградското село Изгрев на протест на 3 юни заради сметището

Благоевградското село Изгрев се готви за протест на 3 юни. Недоволството на хората е заради сметището, което от дълги години тормози жителите на населеното място. „Във всички търговски обекти се събираха подписи, които вече са над 250“, обяви кметът на селото Йордан Китанов. Днес той е разговарял и с кмета Методи Байкушев, който го уверил, че..

публикувано на 21.05.24 в 15:14

НП „Рила“ и ЮЗУ „Н. Рилски“ партньори в Европейския ден на „Натура 2 000“

32 години от създаването на мрежата от защитени територии „Натура 2 000“ в Европейския съюз, отбелязват с редица инициативи еколозите от Национален парк „Рила“.  В събитията се включиха днес и партньорите им от Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Целта е да се задълбочат политиките, свързани с опазването на биологичното..

публикувано на 21.05.24 в 13:41